Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022, 5:37:11 πμ
Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 20:21

Πυρκαγιές και σοβαρότητα

Συντάκτης:

Του Θεοφύλακτου

Παγλαρίδη.

 

Εις τους αιώνες των αιώνων κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας όπως και σε όλες τις χώρες της θερμής ζώνης σημειώνονται πυρκαγιές. Πότε περισσότερες πότε λιγότερες, πότε με ευθύνη της φύσης - μην λησμονούμε ότι η φωτιά αποτελεί ένα μέσο αναπαραγωγής του φυσικού περιβάλλοντος- πότε των ανθρώπων με πράξεις και παραλείψεις τους.


Σε όλες τις σοβαρές  χώρες του κόσμου, μετά από κάθε πυρκαγιά,  ακολουθεί ένας απολογισμός  για τη διερεύνηση των αιτίων της, τον έλεγχο της πυροσβεστικής ικανότητας του κρατικού της μηχανισμού, τον εντοπισμό πιθανών λαθών κ.ο.κ.
Στις ασόβαρες πάλι, όπως καλή μας ώρα, κάθε που ανάβει μια φωτιά οφείλει οπωσδήποτε η μεν αντιπολίτευση να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι άφησε την χώρα ανοχύρωτη, χωρίς πυροσβεστικά μέσα, χωρίς επαρκή σχεδιασμό χωρίς...   η δε κυβέρνηση να αποδώσει στην αντιπολίτευση το ρόλο του οιονεί εμπρηστή όταν δεν ανακαλύπτει "ξένο δάκτυλο" χωρίς βεβαίως βεβαίως κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Κάπως έτσι με τις τελευταίες πυρκαγιές στην χώρα μας γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα -δυστυχώς όχι πρωτοφανούς- θεάτρου σκιών με εκατέρωθεν βολές ικανής σοβαρότητας να προκαλέσουν γέλιο ακόμα και στα νηπιαγωγεία.
Προσέξτε διαφορά: Στην Πορτογαλία - για να εξετάσουμε μια συγκρίσιμη με τη δική μας χώρα και σε έκταση και σε πληθυσμό και σε κλιματολογικές συνθήκες- από τις αρχές της χρονιάς κάηκαν 1,4 εκατ. στρέμματα δασικής και δασώδους έκτασης. Πολλαπλάσια δηλαδή από όσα στρέμματα κάηκαν μέχρι τώρα στην χώρα μας. Προφανώς κι εκεί εγέρθηκαν ζητήματα επάρκειας  (σε μέσα και σχεδιασμό) του κρατικού μηχανισμού πυρόσβεσης. Αλλά ουδείς διανοήθηκε να μετατρέψει το θέμα σε πεδίο βολής με πρωταγωνιστές κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Τούτ' αυτό συνέβη και στη Γαλλία, στην Ιταλία...
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στην Πορτογαλία. Στη σοβαρή χώρα με τους σοβαρούς πολίτες - για να μην ξεχνιόμαστε. Η οποία μπήκε στα μνημόνια ενάμιση χρόνο μετά από εμάς και βγήκε εδώ και δυο χρόνια από αυτά.
Και δανείζεται εδώ και μήνες με κάτι περισσότερο από 1% όταν εμείς δανειστήκαμε για πρώτη φορά πριν δυο μήνες  με κοντά 5% και πανηγυρίσαμε κιόλας.
Είναι θέμα σοβαρότητας  και κοινής λογικής. Η έλλειψη των οποίων αναπληρώνεται από παχιά και ανέξοδα λόγια περί αριστεροσύνης, δεξιού πατριωτισμού κ.ο.κ. προς τέρψιν του πόπολου. Που εδώ που τα λέμε "τα θέλει η κούτρα του".
...Με γνώμη άβουλη, γνώμη άδικη ... πού ῾σβησεν ἔτσι χωρὶς σκοπὸ
κι ακόμα ζει καὶ ζένεται- με το σκοπό του!
κατά πως θα παραφράζαμε τον ποιητή.