Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 11:19:44 μμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 22:23

Σηκώνω τα χέρια

 Έχω μιλήσει σε πάρα πολλές πόλεις και χωριά της Ελλάδας και το εξωτερικό (Τουρκία, Κύπρο, Γερμανία) για το Ποντιακό. Σε αυτό το στάδιο, που περιλαμβάνει μια 15ετία, ήταν απαραίτητο να γίνουν οι ομιλίες αυτές για να διδαχθεί και εμπεδώσει ο ποντιακός χώρος την ιστορία του.
Σήμερα οι ομιλίες δεν εξυπηρετούν στόχους. Έχουν γίνει ρουτίνα. Σήμερα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να υπηρετήσει η ποντιακή ηγεσία.

Όταν μέσα από τις φυλακές της Τουρκίας διεκδικούν την Ρωμιοσύνη τους Πόντιοι Τούρκοι πολίτες, όταν οι ρωμιοί αυτοί με κίνδυνο της ζωής τους, διοργανώνουν στην Άγκυρα, το Βερολίνο ή την Ζυρίχη Συνέδρια για την αναγνώριση της ποντιακής Γενοκτονίας, δεν επιτρέπεται οι προσωπικότητες του Πόντου, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες να καυγαδίζουν, να διεκδικούν καρέκλες και να αναλίσκουν την ενεργητικότητά τους στη διοργάνωση δύο χορών, ενός θεάτρου ή 5 ομιλιών.
Η εκδήλωση που παρακολούθησα στις 17-5-2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, την οποία διοργάνωσε ο πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Αγίου Μάρκου Ν. Κιλκίς ''Οι Μωμόγεροι'', ΔΕΝ ήταν εκδήλωση ρουτίνας. Δεκάδες μαθητές από το 2ο και 4ο δημοτικά σχολεία με διάφορα δρώμενα (ποιήματα, διαλόγους, αφηγήσεις) έφεραν στις μνήμες μας, αυτά που οι γονείς και παππούδες μας, μάς αφηγούντο από μικρά παιδιά. Κι έτσι οι μικροί μαθητές αφηγούμενοι σε μας τι τους είπαν οι παππούδες τους, επαναλάμβαναν αυτά που άκουσαν από το περιβάλλον τους και μάθαιναν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία των Ποντίων προγόνων τους.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους μικρούς μαθητές και στην Διοίκηση του διοργανωτή συλλόγου, αλλά προ πάντων στις ακάματες δασκάλες των παιδιών για την σύλληψη και πραγματοποίηση της καταπληκτικής τους ιδέας.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο γνωστός Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πάντα μεστός, πρωτοπόρος, ακούραστος  με τολμηρές ιδέες.

 

ΜΑΚΡΑΝ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΥ
Η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με αφορμή την 19η Μαΐου, έδωσε μία σελίδα της στην ηγεσία των ποντιακών σωματείων (Γιώργο Τανιμανίδη, πρόεδρο σωματείου Παναγία Σουμελά, Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρο πανελλήνιας ομοσπονδίας ποντιακών σωματείων και Χρήστο Τοπαλίδη, πρόεδρο Ποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος, να εκφράσουν τις απόψεις τους για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Διάβασα με προσοχή τα κείμενά τους. Μακράν του ζητούμενου.

 

ΓΚΟΥΝΙΟΣ; ΠΟΙΟΣ ΓΚΟΥΝΙΟΣ;
Το όνομα το άκουσα πρώτη φορά και δεν γνωρίζω τον άνθρωπο. Μου είπαν ότι σχετίζεται με τον Δήμο και τον Λόφο Αγίου Γεωργίου. Επειδή μια τέτοια σχέση, αν είναι αληθινή, ενδιαφέρει τους δημότες, ελπίζω να βρεθεί κάποιος χριστιανός δημοτικός σύμβουλος να υποβάλλει στην δημοτική αρχή σχετική ερώτηση.

 

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Όλοι γνωρίζουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κιλκίς απέναντι από τον Μαρινόπουλο. (δηλ. ο θεός να το πει .....αεροδρόμιο)
Παρά ταύτα, αυτό το αεροδρόμιο είναι πολύ προσφιλές στους Κιλκισιώτες πεζοπόρους και πάντα είναι γεμάτο κόσμο. Μάλιστα σε μια γωνιά οι απόστρατοι αστυνομικοί έκαναν και μία βρυσούλα, με την συνδρομή, νομίζω, του Δήμου κι έτσι οι περιπατητές μπορούν και δροσίζονται κατά την εκγύμνασή τους.
Όμως βρε αδελφέ, ο αεροπορικός διάδρομος έχει τόσα βαθουλώματα και τρύπες που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει ο κάθε περιπατητής να στραμπουλίξει το πόδι του.
Υποθέτω ότι η ασφαλτόστρωση του αεροδιάδρομου είναι έργο του ιδιοκτήτη του (Υπουργείο Αμύνης). Διερωτώμαι όμως αν θα φτώχαινε ο Δήμος μας αν θα αναλάμβανε την ασφαλτόστρωση του διαδρόμου, προσφέροντας υπηρεσία τόσο στους περιπατητές δημότες του, όσο και στο ίδιο το Υπουργείο Άμυνας, δεδομένου ότι συχνά προσγειώνονται και απογειώνονται εκεί πολεμικά (εκπαιδευτικά;) ελικόπτερα.

 

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ
Αν ήμουν Κυβερνήτης, θα φώναζα τον Τσοχατζόπουλο και θα του έλεγα:
- Πες μου βρε Άκη ποιοί άλλοι μεγαλόσχημοι του ηρωικού ΠΑΣΟΚ τα   άρπαζαν από τις μίζες και από αύριο σου χαρίζονται όλες οι ποινές και είσαι ελεύθερος.
 Ω ρε, τι ονόματα θα έβγαιναν στη φόρα.

 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΩΝ
Δεν διαφωνώ με τους λαϊκούς Μαραθώνιους που κατά καιρούς διοργανώνουν Δήμοι και κοινωνικοί φορείς. Το να διοργανώνονται όμως μέσα στην πόλη, σε βάρος της ελευθερίας κίνησης όλων των άλλων πολιτών, θεωρώ ότι είναι υπερβολικό.
Μπορεί οι διοργανωτές να κωφεύουν στις διαμαρτυρίες των ταλαιπωρημένων οδηγών, μπορεί να αδιαφορούν για τις διαμαρτυρίες των ξένων επισκεπτών της πόλης (οι οποίοι δεν γνωρίζουν τους δρόμους),  μπορεί και να παραβλέπουν την αγανάκτηση των αστυνομικών που επιστρατεύονται κυριακάτικα για την ρύθμιση της τροχαίας κυκλοφορίας (μου διέκοψαν την άδεια, μου είπε κάποιος αστυνομικός διαμαρτυρόμενος) αλλά το γεγονός ότι αυτή η ιστορία 'πονάει' και κουράζει πολλούς είναι αναμφισβήτητο.
 Κανείς δεν λέει να μη γίνονται μαραθώνιοι. Κάντε τους όμως βρε αδελφέ εκτός πόλεως. Χαθήκανε οι ελεύθεροι δρόμοι; Το παραμύθι ότι γίνονται εντός πόλεως για ''ευαισθητοποίηση'' του κόσμου, δεν νομίζω να πείθει.