Quantcast
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, 6:59:49 μμ
Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 23:43

Συμπεράσματα από μια παραίτηση

Γράφει ο Τάσος Ναούμης
παιδίατροςtanaoum, @otenet.gr.

 

Κάθε παραίτηση από δημόσια θέση κρύβει πάντα ενδιαφέροντα στοιχεία που μας πληροφορούν για τον τρόπο που ασκείται η διοίκηση της χώρας. Υπό αυτήν την έννοια ο ανυποψίαστος  πολίτης βγάζει σωστότερα συμπεράσματα όταν διαβάζει μια επιστολή παραιτήσεως παρά  όταν ακούει την κυβερνητική προπαγάνδα στην  ΕΡΤ.


Ο κ. Σταμάτης Κριμιζής διετέλεσε  πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος  (ΕΛΔΟ) και παραιτήθηκε την 26/4/2018, ένα μόλις μήνα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του.  
Ποιος είναι ο κ. Κριμιζής; Είναι ο άριστος των αρίστων  στον τομέα των επιστημών του διαστήματος. Σοβαρός, μετρημένος καταξιωμένος στην επιστημονική κοινότητα.  Για την ποιότητα και την σπουδαιότητα του έργο του έχουν ήδη γίνει  εκτεταμένες αναφορές και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε.  https://www.auth.gr/sites/default/files/cv_krimizi.pdf  Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι  έχει δοθεί το όνομα του σε έναν αστεροειδή. http://www.kathimerini.gr/960978/article/epikairothta/ellada/amesh-analysh-htta-gia-th-xwra-h-paraithsh-toy-koryfaioy-ellhna-astrofysikoy  .  
Να τι γράφει ο κ. Κριμιζής στην επιστολή παραιτήσεως του:   http://s.kathimerini.gr/resources/article-files/smk-statement-finalr.pdf  
 Α) ’’Μου δόθηκαν πολλαπλώς προσωπικές διαβεβαιώσεις για την αξιοκρατική και σοβαρή λειτουργία του’’ (εννοεί τον ΕΛΔΟ).  Από ποιον;  το απαντάει παρακάτω: ‘’ζήτησα και πήρα τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον κ. Υπουργό’’ ( εννοεί προφανώς τον προϊστάμενο υπουργό  Νίκο Παππά) ‘’οι οποίες όμως τελικά δεν τηρήθηκαν’’.  Συμπέρασμα πρώτο: Αφού ένας διεθνούς φήμης επιστήμονας παραπλανάται με τόση ευκολία από έναν πολιτικό, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ευκολότερα μπορεί να παραπλανηθεί ένας απλός πολίτης. Επομένως  ο πολίτης δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Αυτού του είδους τους πολιτικούς.  
 Β)  ‘’Οι αρχές λειτουργίας του ΕΛΔΟ που αρχικά προτείναμε ήταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.  Όμως … οι υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν (…) ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια (…) δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου’’. Υποχείριος είναι ο υποτελής, αυτός που εκτελεί εντολές κάποιου άλλου.  Εξ’ ου και το δεύτερο συμπέρασμα: η λειτουργία ακόμη και ενός οργανισμού υψηλής τεχνολογικής εξειδικεύσεως,  υπακούει στην λογική του κομματικού συμφέροντος, από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί δυσλειτουργούν  οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.
 Γ)  ‘’Δυστυχώς πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει (…) τον ρόλο του ‘’Τσάρου του Διαστήματος’’ στην Ελλάδα αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα (η υποσημείωσή είναι του γράφοντος).  Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή (29/4/18) κάνει την βαρύτατη καταγγελία ακόμη  πιο συγκεκριμένη: στήθηκε ένας οργανισμός που δεν έχει αρμοδιότητες καΙ εξαρτάται από τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα γι’ αυτό τον ονόμασα Τσάρο του Διαστήματος’’.  Το τρίτο συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: χωρίς γνώση και χωρίς προσόντα μπορείς να σταδιοδρομήσεις σε οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο. ‘’Είναι δίκαιο και γίνεται πράξη’’ όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός.   Η αλήθεια είναι ότι αυτό το γνωρίζαμε από το 2017,  τότε που κάποιος μηχανολόγος ΤΕΙ, με εργασιακή εμπειρία ιδιοκτήτη  βουλκανιζατέρ, διορίστηκε αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Σαντορίνης (με μισθό 3897€  μήνα).   http://www.protagon.gr/epikairotita/apo-idioktitis-voulkanizater-antiproedros-sto-nosokomeio-santorinis-44341575674  
Δ) ‘’Γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΑ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις. Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση χωρίς αξιοκρατία μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από την γενική γραμματεία.’’  Συμπέρασμα τέταρτο: Η αξιοκρατία η επιβαλλόμενη σε ένα εγχείρημα τέτοιου μεγέθους  υποτάχθηκε πλήρως σε ατομικά οφέλη και κοντόφθαλμες κομματικές πρακτικές.  
Ε) ‘’Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΑ αποκλείστηκε (…)  από την αξιολόγηση και την (…) κατανομή χρηματοδότησης όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (περίπου 16 εκατομμύρια €) αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική.   (…) Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους και γνώσεων (…) Κάθε παρέκκλιση καθίσταται ύποπτη καθώς δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας’’ (η υποσημείωσή είναι του γράφοντος). Μοιραίως   ο απλός πολίτης οδηγείται στο πέμπτο συμπέρασμα:   οργανώνεται ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει να εγείρονται υποψίες κατασπαταλήσεως δημοσίου χρήματος από τους ημετέρους. Είναι εξοργιστικά προκλητική  ή (εσκεμμένη;) απουσία μηχανισμών προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.  
  ΣΤ)  ‘’Όταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 23,9 εκατ € περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς , τις προδιαγραφές , το σχέδιο κατασκευής υποδομών , κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίηση του (…) Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ όπως διαπίστωσα ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος στο πρόγραμμα είναι τυπικός και προαποφασισμένος.’’  Συμπέρασμα έκτο: Περιγράφεται ένα εγχείρημα  που χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη οργανώσεως, που δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει. Η αποτυχία στον συγκεκριμένο τομέα δεν θα είναι αποτυχία για την κυβέρνηση, θα είναι αποτυχία για την ίδια την χώρα.  
Ο  γενικός γραμματέας του υπουργείου ούτε που διανοήθηκε να παραιτηθεί. Ο δε  προϊστάμενος υπουργός, ούτε παραιτήθηκε ούτε καν καταδέχθηκε να  αντικρούσει τις κατηγορίες.  Γράφει ο κ. Νίκος Παππάς: “Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν”.  Το δε υπουργείο με δική του ανακοίνωση έστειλε στην κυριολεξία  την μπάλα στην εξέδρα: ‘’προκάλεσε έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος”.  Ο υπουργός δεν ακούει τις καταγγελίες βλέπει μόνο σκόνη,  ενώ το υπουργείο αποκαλεί συντονισμένη στρατηγική την καταγγελλόμενη προχειρότητα.
Ο κ. Κριμιζής παραιτήθηκε υπενθυμίζοντας τις βασικές αρχές που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν την δημόσια διοίκηση: δυστυχώς έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα «3 Α» όπως συνηθίζω να λέω, Αξιολόγηση Αξιοκρατία, Αριστεία και καθιστούν την συμμετοχή μου αδύνατη’’.
 Μπορεί ο υπουργός και το  υπουργείο του να προσποιούνται ότι δεν κατάλαβαν τι κατήγγειλε ο κ. Κριμιζής.  Οι πολίτες όμως κατάλαβαν. Το μήνυμα είναι σαφές: Όσοι έχουν ικανότητες και προσόντα και η αξιοπρέπεια τους  δεν τούς επιτρέπει  να υποτάσσονται   στο κόμμα,  αποτρέπονται από την κατάληψη δημοσίων θέσεων. Θα πρέπει να αφήνουν τις δημόσιες λειτουργίες σε άσχετους και ανίκανους υποτακτικούς του κόμματος.  Αυτοί γνωρίζουν καλυτέρα αυτήν την δουλειά. Την κάθε δουλειά.
Όσον αφορά την πατρίδα, μην ανησυχείτε. Το έγραψε ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ: ‘’Η Ελλάδα και η Ρωμιοσύνη δεν πεθαίνει ποτέ κουφάλες Ευρωπαίοι’’.  http://www.athensvoice.gr/politics/437986_protopapas-neos-proedros-eldo-i-ellada-kai-i-romiosyni-den-pethainei-pote-koyfales
Αυτό θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε, μέχρις ότου αποτελειώσουν την χώρα.  Αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα.