Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 5:14:31 μμ
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 10:38

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης

Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης

Ολίγα για το περιβάλλον - Η υπερθέρμανση των ωκεανών και οι ολέθριες επιπτώσεις της

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας

 Κατερίνη Φον Σούκμαν, ωκεανογράφος

  • Προλεγόμενα:

Τον τελευταίο καιρό σημειώθηκε ένα περίεργο φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο συνέβη ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών της γης. Αυτό το ξαφνικό συμβάν εσήμανε συναγερμό μεταξύ των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι εκφράζουν πολλούς φόβους για επίταση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Όπως ελέχθη από το BBC, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν ακόμη να κατανοήσουν επαρκώς το λόγο, για τον οποίο συνέβη αυτό το ωκεάνιο φαινόμενο. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι  είναι πιθανόν, σε συνδυασμό του πρόσφατου ωκεάνιου συμβάντος, με άλλα καιρικά επεισόδια, η θερμοκρασία της γης να αγγίξει νέα ανησυχητικά επίπεδα στα τέλη του έτους 2324. Τονίζουν μάλιστα ότι ένα ισχυρό επεισόδιο Ελ Νίνιο καιρικό φαινόμενο υπερθέρμανσης του ωκεανού, αναμένεται να εμφανισθεί τους προσεχείς μήνες. Τέλος οι υπερθερμαινόμενοι ωκεανοί είναι λιγότερο αποτελεσματικοί στην απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου τα οποία αυξάνουν τη θέρμανση του πλανήτη μας.

  • Νέα έρευνα:

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας να επιστημονική έρευνα, η οποία αναδεικνύει μια ανησυχητική εξέλιξη. Σύμφωνα μ’ αυτήν «Τα τελευταία 15 χρόνια η γη έχει συσσωρεύσει τόση σχεδόν θερμότητα, όση κατά τα προηγούμενα 45 χρόνια – με το μεγαλύτερο μέρος της επί πλέον ενέργειας να επιβαρύνει τους ωκεανούς. Αυτό είχε ως συνέπεια, όχι μόνο η συνολική θερμοκρασία των ωκεανών να σημειώσει πολύ γρήγορα το νέο υψηλό ρεκόρ. Σε ορισμένες περιοχές ή σημειούμενη διαφορά μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι τεράστια. Τον περασμένο Μάρτιο (2023) η θερμοκρασία που επικράτησε στη θαλάσσια επιφάνεια ανοιχτά της Βόρειας Αμερικής, ήταν υψηλότερη κατά 13,8 βαθμούς Κελσίου, από τη μέση τιμή, κατά το διάστημα 1981 -2011. Κατά την ωκεονογράφο κα Κατερίνα Φον Σούκμαν: «Δεν είναι προσώρας τεκμηριωμένο, γιατί προκαλείται μια τέτοια ραγδαία, αλλά συγχρόνως και μεγάλη αλλαγή. Έχουμε, λέγει, διπλασιάσει την θερμότητα στο κλιματικό σύστημα τα τελευταία 15 χρόνια.  Δεν θέλω, λέγει, να πω πως πρόκειται για κλιματική αλλαγή ή φυσική μεταβλητότητα ή ένας συνδυασμός των δύο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά βλέπουμε αυτήν την αλλαγή.

  • Οι ολέθριες επιπτώσεις:

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των παγκόσμιων θαλασσών έχει αυξηθεί κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα – με την άνοδο κατά 0,6 βαθμούς να προκύπτει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Αν και ίσως μοιάζει μια φαινομενικά μικρή τιμή, οι πραγματικές επιπτώσεις της στον κόσμο είναι σοβαρές. Οι σοβαρότεροι από αυτές είναι οι εξής:

α) Απώλεια ειδών: «οι πιο συχνοί και πιο έντονοι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικό θάνατο της θαλάσσιας ζωής, ενώ είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Β) Πιο ακραία καιρικά φαινόμενα: «η αυξημένη θερμότητα στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού σημαίνει ότι οι τυφώνες και οι κυκλώνες μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερη ενέργεια. Με τη σειρά του αυτό σημαίνει πως γίνονται εντονότεροι και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Γ) Αύξηση  της στάθμης της θάλασσας: «Τα θερμότερα νερά καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο – φαινόμενο γνωστό  ως θερμική διαστολή – και μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά το λιώσιμο των παγετώνων τα ης Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, νερό, που καταλήγει στους ωκεανούς με αποτέλεσμα την άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας και την περαιτέρω απειλή για τις παράκτιες περιοχές του κόσμου».

Δ) Μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2): «Οι ωκεανοί σήμερα απορροφούν περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα θερμότερα νερά έχουν μικρότερη ικανότητα απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Και αν στο μέλλον οι ωκεανοί απορροφούν λιγότερο CO2 αυτό  θα έχει συνέπεια τη συσσώρευση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας  και των ωκεανών». Ήδη η στάθμη του Ατλαντικού ωκεανού απειλεί παραθαλάσσιες πόλεις των ΗΠΑ.

4. Επιλογικό Σημείωμα:

Ο άνθρωπος με τις κακές του διεστραμμένες επιλογές του καταστρέφει τόσο τον ίδιο τον εαυτό του όσο και το σπίτι του, την ωραία φύση που με άπειρη αγάπη και σοφία εδημιούργησε ο πανάγαθος Θεός και τον έβαλε μέσα για να απολαμβάνει την ομορφιά της και τα πολυποίκιλα αγαθά της. Η ηθελημένη καταστροφή της φύσεως αποτελεί ύβριν προς τον παντοδύναμο Δημιουργό της και η ύβρη τιμωρείται άμεσα. Μέγιστη ανάγκη να συνέλθουμε.