Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 10:11:19 μμ
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019 16:44

Αναστάσιος Αμανατίδης : Προσωπικά ενθυμήματα

Είμαστε κοινωνοί και μάρτυρες, παρακολουθούντες τις αγωνιώδεις προσπάθειες των υποψηφίων δημάρχων να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές ψηφοδέλτιο και προπάντων πλήρες. Περισσότερο απ’ όλους δικαιούμαι να έχω άποψη επ’ αυτού, καθώς διήλθα και εγώ από το στάδιο αυτό.
Με τον ‘Καποδίστρια’ και τον ‘Καλλικράτη’ και την ποσόστωση των γυναικών, ή των δύο φύλων επί το ακριβέστερο, ο πονοκέφαλος των υποψήφιων Δημάρχων, τώρα μάλιστα που ο ‘Κλεισθένης’ δίνει περισσότερο περιεχόμενο στους υποψήφιους συμβούλους, οι τελευταίοι έγιναν πιο δυσεύρετοι και ‘ακριβοί’.


Στην εποχή μου και κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ΄90, μας προέκυψε ο ‘Καποδίστριας’ με την ενσωμάτωση στον Δήμο Κιλκίς πολλών ‘καυκάσικων’ χωριών, εγνωσμένων κοινωνικών προσανατολισμών. Να σκεφτεί κανείς, ότι μας περίσσευαν κιόλας τα παραπάνω ‘γνωστά’ χωριά και ‘δώσαμε’ και ένα (το Ηλιόλουστο των Καστανιών) στο Χέρσο για να ενισχυθεί και ο φίλος Ανθρακίδης!
Με το σύνθημα του ‘ιερού’ πολέμου να ‘αλωθεί’ ο Δήμος Κιλκίς, στο γνωστότατό μου, κατά τα άλλα, κεφαλοχώρι Χορήγι, στάθηκε δύσκολο έως ανυπέρβλητο να συμπληρώσω, το ήθελα για λόγους πρεστίζ, πλήρες ψηφοδέλτιο επτά ατόμων για το τοπικό συμβούλιο. Όσους με την συνδρομή του γνωστού Βάσου, αποσπούσα κατ’ αρχήν την συγκατάθεση, στην επιστροφή για να μου φέρουν την ταυτότητά τους από το σπίτι, ‘έχαναν’ τον δρόμο, μπλοκαρισμένοι από τους γνωστούς παράγοντες των αντιπάλων!
Είχα απηυδήσει και ήμουν αποφασισμένος να αρκεστώ σε ελλιπές, από πέντε τοπικούς υποψηφίους, ψηφοδέλτιο στο Χορήγι. Ο Βάσος, που διετέλεσε και πρόεδρος, διείδε την στενοχώρια μου…
… Μη στενοχωριέσαι, μου λέγει, μέχρι αύριο θα σε βρω να συμπληρώσουμε το ψηφοδέλτιο. Είχε υπόψη την μεγάλη ‘αγορά’ των ομογενών παλιννοστούντων και νεαρών εκ των πολιτικών προσφύγων!
( το αύριο, Κυριακή, ήταν η τελευταία ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων στο πρωτοδικείο για έγκριση).
Το αύριο ήρθε νωρίς! Με το τηλέφωνο στο προσκεφάλι μου, με ξύπνησε πριν τις οκτώ (μπήκαμε στον Οκτώβριο) ο Βάσος του Χορηγίου.
…Έλα στο χωριό…, έχουμε σαράντα!… μου λέγει χωρίς άλλη εισαγωγή.
…Δε θέλω σαράντα, του απαντώ μέσα στον ύπνο μου. Δύο μόνον μου φτάνουνε… Κράτα τους καλύτερους από αυτούς!… Έχω να πάω σήμερα σε μνημόσυνο της νύφης μας Σοφίας, γυναίκας του Φίλιππα, στην Αργυρούπολη…
…Για τα σαράντα της Νόνας, σου λέγω κι εγώ, της πρόωρα αδικοχαμένης και αγαπημένης κόρης του χωριού, το μνημόσυνο των Σαράντα της, εννοώ!... Και κοίταξε, ένας καλός υποψήφιος δήμαρχος, πρέπει να παρευρίσκεται σε τέτοιες κοινωνικές εκδηλώσεις…
…Ευχαριστώ Βάσο μου, αλλά εσύ κοίταξε να συμπληρώσουμε, ως το βράδυ, το ψηφοδέλτιο με δύο ακόμη και άφησε τους σαράντα, είπα, αφού ξύπνησα για καλά, δίνοντας εύθυμη χροιά στο ειλικρινές ενδιαφέρον του αγαπητού Βάσου του Χορηγίου…
Κιλκίς Απρίλιος 2019