Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 5:26:56 μμ
Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 20:45

Ας μας δούνε τα παιδιά μας να «εξελισσόμαστε»

Της Ελισάβετ Μελετιάδου.

Τι να δοκιμάσουμε: Επικεντρωνόμαστε σε «εμάς», στο να μας εξελίξουμε ψυχικά. Ας χρησιμοποιήσουμε τη σχέση με τα παιδιά μας ως καθρέφτη, για να ψάξουμε αυτά που δεν έχουμε λύσει και «να γεμίσουμε τα δικά μας κενά, χωρίς να προσδοκούμε τα ίδια να μας τα γεμίσουν». 

Στο τέλος της ημέρας, «το μόνο άτομο που μπορούμε να εξελίξουμε ή να ελέγξουμε είναι ο εαυτός μας».
Μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να του δίνουμε αξία, χωρίς να περιμένουμε τα παιδιά μας να μας την ανεβάσουν» με τις επιτυχίες τους σε μαθήματα, επιτεύγματα, συμπεριφορά, αθλήματα. «Δεν είναι αυτή η δουλειά τους και δεν είναι εδώ για εμάς. Το να νιώσουμε καλοί ή άξιοι δεν έχει να κάνει με τα  παιδιά  μας αλλά με εμάς.»  
Βρίσκουμε κάποιο επάγγελμα ή σπουδές ή ασχολία που να μας δίνει νόημα στη ζωή.
Επιδιώκουμε το καλύτερο για εμάς και πραγματοποιούμε τα όνειρα μας
Δεν οφείλουμε να είμαστε «τέλειοι γονείς», ούτε και να φτιάξουμε ένα «πετυχημένο» παιδί από φόβο μήπως οι άλλοι το συγκρίνουν ή το επικρίνουν αυτό και κατά συνέπεια κι εμάς.

Οι πραγματικά σοφοί άνθρωποι, είναι τόσο απασχολημένοι με το να ζουν τη ζωή τους από το να αξιολογούν και να επικρίνουν τους άλλους, γιατί θα έπρεπε να φοβόμαστε την  κριτική των υπολοίπων; Επομένως, ας εστιάσουμε στο να πραγματοποιήσει όλο του το δυναμικό ανάλογα με αυτό που αυθεντικά «είναι» κι όχι αυτό που «θα ‘πρεπε να είναι» για να του πουν οι άλλοι μπράβο.

(*βιβλιογραφία: Dr Shefali)

* Η Ελισάβετ Μελετιάδου, είναι απόφοιτος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ με τετραετή μετεκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ατομική/ζεύγους/παιδιών/εφήβων)  (ΕΕΕΣ/ΑΜΠ:CBT16-081)  και έλαβε πιστοποίηση ψυχοθεραπευτικής επάρκειας απ' την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικών και Γνωστικών Θεραπειών (EABCT). 
Επιμορφώθηκε με μονοετείς εκπαιδεύσεις στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία παιδιών κι εφήβων, στην Σχολική Ψυχολογία, ενώ παρακολούθησε σεμινάρια στη Θεραπεία Σχημάτων, Προσωποκεντρική  ψυχοθεραπεία και Ενσυνειδητότητα  mindfulness.