Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, 10:46:18 μμ
etpa
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 22:36

Διαδικτυακές σχέσεις

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, τέως Λυκειάρχης.

Η περίοδος, που διανύουμε είναι περίοδος μιας νέας επανάστασης. Νέες λέξεις παρεισέφρησαν στο λεξιλόγιό μας…νέοι όροι…νέα μοντέλα επικοινωνίας και σχέσεων.
Η μαγεία της φωτογραφίας, της εικόνας, των χρωμάτων, ελκυστική. Ένας κόσμος εικονικής πραγματικότητας…ένας κόσμος επικοινωνίας, που κρύβει τη δική του δυναμική εξέλιξης και προόδου!

 

Η βιομηχανική επανάσταση (18ος- 19ος αιώνας) έφερε την κοινωνική και οικονομική μεταβολή. Η τεχνολογική επανάσταση έφερε τον κοσμοπολιτισμό…Κοσμοπολίτης ο άνθρωπος..!
Οι άνθρωποι σήμερα ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες, σκέψεις, απορίες…κάνουν σχόλια επί παντός του επιστητού, διαμέσου του διαδικτύου-Internet- που φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, εντός δευτερολέπτου. Στο εμπόριο…κλείνονται συμφωνίες…Οι επιστήμονες παίρνουν μέρος σε συνέδρια, απόντες…στην πολιτική νέες ιδεολογίες!!
Η ζωή έγινε ένα παιχνίδι, που βυθίζεται ολοένα στην μαγεία ενός παραμυθιού, που προσφέρει χαρά, χωρίς το βάρος μιας πραγματικότητας!
Ωστόσο, καταφανής είναι και η άλλη διάσταση στις ανθρώπινες σχέσεις… «Όλος ο πλανήτης ζει κάτω από τον έλεγχο και την επιτήρηση της τεχνολογίας» (Όργουελ).
Μοιραζόμαστε μια επιπόλαια, ανάλαφρη οικειότητα…στις ανώριμες ηλικίες τούτη η επικοινωνία καταντά, πολλές φορές, παγίδα εγκληματικότητας και βίας…
Χωρίς το «ενώπιος ενωπίω» με το ζεστό χαμόγελο…με το ζεστό άγγιγμα…με τις κινήσεις των χεριών…την έκφραση συναισθημάτων…χωρίς τον «δια ζώσης» διάλογο – αντίλογο- οι ανθρώπινες σχέσεις, νομίζω, πως είναι ψεύτικες και ο αληθινός κόσμος είναι απών…Οι φωνούλες των παιδιών δεν ακούγονται πλέον στις πλατείες της γειτονιάς…στα μπαλκόνια, ο διάλογος της Σμαρώς και Μαρίνας σιώπησε..!
Εν κατακλείδι: είχε απόλυτο δίκαιο, ο Σταγιρίτης φιλόσοφος και δάσκαλος της περιπατητικής Σχολής Αθηνών, όταν έλεγε ότι «ο άνθρωπος που δεν είναι μέλος μιας κοινωνίας…που δεν χρειάζεται την κοινωνία… αυτός ο άνθρωπος είναι θηρίον ή Θεός» - Πολιτικά του Αριστοτέλη.