Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 9:08:40 πμ
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023 19:13

Ευζωία ζώων συντροφιάς: Δικαίωμα ή πολυτέλεια;

Γράφει η Καλλιόπη Σμυδάκη Χαμουρούδη.

Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια ένα σοβαρό πρόβλημα. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα.

Λίγες ημέρες πριν τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και οι υποσχέσεις για τον έλεγχο των αδέσποτων σκύλων του Δήμου Παιονίας πάνε και έρχονται.

 

Με το ισχύον νομοσχέδιο και το νέο πρόγραμμα που ισχύει από το 2021, το Πρόγραμμα Άργος, οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων έχουν μεταφερθεί στους Δήμους. Οι αρμοδιότητες αυτές περιλαμβάνουν την περισυλλογή, την σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, την στείρωση και περίθαλψη, την φιλοξενία, την υιοθεσία και την αποτέφρωση των αδέσποτων. Όλες αυτές τις αρμοδιότητες το κράτος τις έχει αναθέσει στους Δήμους, δίχως να τους παρέχει επαρκή χρηματοδότηση, επαρκείς υποδομές, χωρίς το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οι Δήμοι επιλέγουν να αναθέσουν αυτές τις αρμοδιότητες σε τρίτους,  σε Φιλοζωικές Οργανώσεις-Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ιδιώτες κτηνιάτρους, ιδιωτικά ξενοδοχεία σκύλων, που ούτως ή άλλως προβλέπονται από το νομοσχέδιο, ενθαρρύνοντας έτσι την επιχειρηματική δράση γύρω από τα αδέσποτα, δίχως να αντιμετωπίζεται με ουσιαστικό τρόπο το πρόβλημα.

O Δήμος Παιονίας εισπράττει μόλις 5.000 € το χρόνο, ενώ κλήθηκε να δαπανήσει 120.000€ από τον προϋπολογισμό του, χωρίς όμως να καταφέρει ουσιαστικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό που χαρακτηρίζει τον τρόπο που διαχειρίζεται το πρόβλημα η δημοτική αρχή Παιονίας είναι η έλλειψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, για την υιοθεσία αδέσποτων, τον τρόπο προστασίας τους και για τον περιορισμό της αναπαραγωγής τους με στειρώσεις. Παράλληλα δεν διεκδικεί με οργανωμένο τρόπο τη ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης και την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά θα εισπράξει 341.220 € για τη δημιουργία ενός ‘’σύγχρονου’’ δημοτικού κυνοκομείου.

Πάμε να δούμε τι έχουν καταφέρει οι υπόλοιποι Δήμοι με τα περιβόητα δημοτικά κυνοκομεία.

Βλέπουμε Δήμους να παίρνουν επιδοτήσεις για να φτιάξουν σύγχρονα κυνοκομεία τα οποία δεν έχουν τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό με τους εκπαιδευμένους φροντιστές και έτσι μετατρέπουν τα ‘’σύγχρονα’’ κυνοκομεία σε φυλακές αδέσποτων, όπου τα ζώα στοιβάζονται μέσα σε κλουβιά και ζουν σε άθλιες συνθήκες, άρρωστα και πολλές φορές χωρίς φαγητό και νερό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα δημοτικά κυνοκομεία Σπάρτης και Σερρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2021 στο δημοτικό κυνοκομείο Σερρών πέθαναν 150 σκυλιά από ασθένειες μέσα σε 45 μέρες.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Ήδη βλέπουμε ΜΚΟ και Φιλοζωικές Οργανώσεις, να μπαίνουν μπροστά σε κάθε φυσική καταστροφή που συμβαίνει στη χώρα μας και να διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου τα αδέσποτα ζώα από τις πληγείσες περιοχές.  Να αναλαμβάνουν την στείρωση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προώθηση υιοθεσιών, όλων αυτών των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγουν από τα δημοτικά κολαστήρια της Ελλάδας αλλά αυτό δεν αρκεί.

Όμως, χωρίς κρατική μέριμνα και σχεδιασμό, χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είμαι εδώ και χρόνια εθελόντρια και έχω κουραστεί να βλέπω το κράτος να αναγάγει σε ατομική ευθύνη των ΜΚΟ και των φιλοζωικών οργανώσεων αυτό το οξύ πρόβλημα. Δεν διαφωνούμε με τη δράση των Φιλοζωικών Οργανώσεων στη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, όμως αυτή πρέπει να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των κρατικών υποδομών και του σχετικού σχεδιασμού από το κράτος και όχι να γίνεται ουσιαστικά ανάθεση αρμοδιοτήτων του κράτους σε φορείς εθελοντικού χαρακτήρα.

Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις ζωές μας και γι’ αυτό απαιτείται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και να σκύψουμε πάνω από αυτές ως κοινωνία.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικούμε τα αυτονόητα για την Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς όπως:

-- Καταγραφή των αδέσποτων & δεσποζόμενων ζώων του Δήμου

-- Στείρωση των αδέσποτων & δεσποζόμενων ζώων του Δήμου, όπως ορίζει ο νόμος για τα δεσποζόμενα (Νόμος 4830/2021, Παρ. 1 Άρθρο 9)

-- Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου με εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, αναρρωτήριο και μικροβιολογικό εργαστήριο

-- Δημοτικούς χώρους φιλοξενίας όπου τα σκυλιά θα μπορούν να έχουν σωστή περίθαλψη, εκπαίδευση και έπειτα να επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου και θα ελέγχονται από τους ειδικούς για την διατήρηση της ευζωίας τους

-- Εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό που θα αποτελείται από κτηνίατρο, βοηθό κτηνιάτρου, εκπαιδευμένους φροντιστές και εκπαιδευτές

-- Ενημερωτικές καμπάνιες για τους κατοίκους του Δήμου μας, που θα αφορούν τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων, την ανάγκη της υιοθεσίας και τη καλλιέργεια συνείδησης υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς

-- Με πάνω από 2.5 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά πανελλαδικά, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο και χρειάζεται να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι

Κατέρχομαι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτώβρη, ως υποψήφια σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου, με τη Λαϊκή Συσπείρωση Παιονίας, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάσο Βασιλακάκη, γιατί είναι οι μόνοι που μας καλούν καθημερινά να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή τόσο για εμάς, όσο και για τους τετράποδους φίλους μας,.

Για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες.

Σας καλώ να στηρίξετε με την ψήφο σας την προσπάθεια μας.

Καλλιόπη Σμυδάκη Χαμουρούδη
Ιδ. Υπάλληλος / Εκπαιδεύτρια & Σύμβουλος Συμπεριφοράς Σκύλων
Υπ. Συμβ. Δημ. Κοινότητας Πολυκάστρου