Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 12:31:36 πμ
Σάββατο, 09 Μαϊος 2020 20:51

Η επόμενη ημέρα

Του Νίκου Σιάνα.

Όχι, κανείς δεν μπορεί να πει, «τι ωραία περάσαμε το Πάσχα» τρώγοντας στο μπαλκόνι μόνοι μας και με κλειστές τις εκκλησίες. Δεν πειράζει, πάνω απ’ όλα η υγεία, έτσι δεν λέμε; Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, γεροί νάμαστε, όλο και κάποιο χωριό θα βρεθεί, κάποιο εξοχικό, κάποιο πατρικό ή της πεθεράς, δεν έχει σημασία.


Μόνο μην κάνουμε μεγάλα σχέδια γιατί από ψηλά μας βλέπει ο Θεός και γελά. Ποιος το φανταζόταν ότι λίγο μετά τα Χριστούγεννα θα ζούσαμε τέτοιες πρωτόγνωρες καταστάσεις, με αποκορύφωμα τον εγκλεισμό μας στα σπίτια; Αμ το άλλο.. Περίμενε κανείς ότι εμείς οι ατίθασοι και απείθαρχοι Έλληνες θα δείχναμε τέτοια υπεύθυνη συμπεριφορά στα μέτρα της κυβέρνησης; Έτσι αποφύγαμε ως χώρα τραγωδίες όπως αυτές που βιώνουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Μπράβο λοιπόν στην κυβέρνηση που επέλεξε για την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού αυτούς που ξέρουν και ομιλούν ορθά. Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης συν τη δική μας συμπεριφορά αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έφερε το καλό μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που πολλές μεγάλες παγκόσμιου βεληνεκούς προσωπικότητες έχουν αναφερθεί στην Ελλάδα ως παράδειγμα και πρότυπο.
Είναι λογικό να πειθαρχεί κανείς σ’ αυτούς που γνωρίζουν και κατά συνέπεια ομιλούν ορθά, γιατί αν δεν υπακούσει στους γνωρίζοντες τότε θα ζημιωθεί, μας έλεγε πριν χιλιάδες χρόνια ο φιλόσοφος Σωκράτης. Ανάλογα επιχειρήματα συναντά κανείς και στον «Πολιτικόν» του Πλάτωνα, όπου απέρριπτε ως φοβερά επικίνδυνη σκέψη να επιτραπεί στους ανίδεους να αποφασίζουν περί ναυσιπλοίας και περί ασθενειών και να καθορίζουν πως πρέπει να μεταχειριζόμαστε τα φάρμακα και τα ιατρικά όργανα.
Ο Σωκράτης (αντιδημοκράτης όχι από αντίδραση, αλλά από πεποίθηση) δεν αποδέχεται ως πολιτικό τον άνθρωπο που δεν έτυχε της ανάλογης παιδείας. Όσοι θέλουν να μάθουν να παίζουν κιθάρα ή αυλό ή να ιππεύουν ή να γίνουν ικανοί σε κάτι άλλο, προσπαθούν και όχι μόνο ατομικώς, αλλά φοιτούν στα σχολεία των αρίστων δασκάλων και ποιούν και υπομένουν τα πάντα και τίποτε δεν πράττουν χωρίς τη γνώμη των δασκάλων.
Τα πολιτικά, λέει ο φιλόσοφος, είναι πολύ περισσότερης και μεγαλύτερης φροντίδας. Στη δε συνομιλία με τον Ευθύδημο παραλληλίζει αυτούς που ενώ πουθενά δεν διδάχτηκαν την πολιτική ζητούν και παίρνουν πολιτικά αξιώματα και συμβουλεύουν τον λαό με εκείνους που θέλουν να διορισθούν ιατροί του δημοσίου, δίχως να έχουν σπουδάσει ιατρική.
Ο Σωκράτης μελετώντας τα πολιτικά, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι εφ’ όσον στην πολιτική δεν επικρατούν οι επαϊοντες ή έστω οι διοικούντες δεν εκλέγονται από τους επαϊοντες είναι λογική συνέπεια να οδηγείται το κράτος στην καταστροφή.
Από τότε που έλεγε τα παραπάνω ο Σωκράτης, έχουν περάσει 2.500 χρόνια. Μέχρι να βρούμε κάτι καλύτερο (αν υπάρχει) η δημοκρατία ως πολίτευμα θα πρέπει να είναι η επιλογή μας. Στην πατρίδα μας στα χρόνια της λεγόμενης μεταπολίτευσης τολμώ να πω πως είχαμε και περίσσευμα, με μπόλικη κομματοκρατία, αναξιοκρατία, ανομία και ατιμωρησία.
Τούτες τις δύσκολες ημέρες η πατρίδα μας έκανε βήματα μπροστά, έννοιες όπως το γενικό καλό και η συλλογική προσπάθεια απέκτησαν τη σημασία που πρέπει να έχουν σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία.
Όταν με το καλό ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία θα έρθει η στιγμή που ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: τι κάναμε και ποιοι ήμασταν τον καιρό της ανάγκης; Το ίδιο φυσικά πρέπει να κάνει κυρίως ο πολιτικός κόσμος της πατρίδας μας, να επιλέξει δηλαδή ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει, αυτόν του λαϊκισμού ή της σοβαρότητας, αυτόν της κομματοκρατίας ή της αναξιοκρατίας;
Όχι ο λαϊκισμός στη χώρα μας δεν ηττήθηκε. Απλά λόγω των γεγονότων, Έβρου και κορωνοϊού, τον τραυματίσαμε ελαφρώς. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και κανείς δεν γνωρίζει πως ακριβώς θα είναι η επόμενη ημέρα. Το βέβαιο όμως είναι ότι η επιστροφή στην κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε δεν θα έρθει πατώντας ένα κουμπί.
Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι, η σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε μεταξύ των πολιτών και της ηγεσίας να διατηρηθεί και την επόμενη ημέρα.
Χριστός Ανέστη