Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 1:36:14 μμ
Κυριακή, 17 Μαϊος 2020 21:59

Η νίκη του Σκρα

Γράφει ο Μιχάλης Αρκούδας, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ¨Ελευθέριος Βενιζέλος¨.

Τιμούμε σήμερα την ιστορική, ηρωική, φωτεινή επέτειο της Μάχης του Σκρα που έγινε στις 17 Μαίου του 1918. Μνημονεύουμε εμπερίσκεπτοι.
Η μάχη του Σκρά θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.


Η περιοχή του Σκρά ντι Λέγκεν μέχρι κάτω στο Ραβινέ (Χαμηλό) είχε οργανωθεί από τους Βούλγαρους, οι οποίοι παρενοχλούσαν τα συμμαχικά στρατεύματα, ιδίως στην περιοχή δυτικά του Αξιού ποταμού. Έτσι αποφασίστηκε από τον Γάλλο επικεφαλής Αρχιστράτηγο του Μακεδονικού Μετώπου, Guillaumat (Γκυγιωμά) η κατάληψη της περιοχής από μονάδες του Ελληνικού Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης με Διοικητή τον Υποστράτηγο Παμίκο Ζυμβρακάκη.
Στις παραμονές της επίθεσης ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ γνώριζε ότι από την έκβαση της μάχης, κρίνονταν όχι μόνο η αξιοπιστία του, μεταξύ της Συμμαχικής Ηγεσίας, της ΑΝΤΑΝΤ, αλλά και η τύχη του μετώπου. Ακόμα, και η τύχη της Μακεδονίας.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ άνοιξε την καρδιά του στους Αξιωματικούς «… Το ΣΚΡΑ θεωρείται, είπε, απόρθητο. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται να κυριευθεί...» και κυριεύθηκε!!!
Η νίκη του Σκρά εξέπληξε τόσο τους Συμμάχους όσο και τους Εχθρούς, δεδομένου ότι πριν από ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 1917, η 122η Γαλλική Μεραρχία απέτυχε να καταλάβει το οχυρό. Κανείς από τους συμμάχους δεν περίμενε να δει να διασπάται από την ορμή των Ελλήνων, μια τόσο οχυρωμένη τοποθεσία σε ένα μέτωπο μήκους 12 χλμ και βάθους 2 χλμ. Η απώλεια του Σκρά θεωρήθηκε ισχυρότατο πλήγμα για τους Βούλγαρους και μέγα κατόρθωμα για τον Ελληνικό Στρατό. Όμως, ο άθλος του Σκρά κόστισε ακριβά. Τον μεγαλύτερο φόρο αίματος πλήρωσε η Μεραρχία Αρχιπελάγους και ακολούθησαν οι Μεραρχίες Κρήτης και Σερρών. Ο Αρχιστράτηγος των Συμμαχικών Δυνάμεων Guillaumat (Γκυγιωμά) χαρακτήρισε το Ελληνικό Πεζικό ως «Πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας».
Στο Σκρά επετεύχθη, έπειτα από ένα χρόνο, η πρώτη σημαντική συμμαχική νίκη σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά από αλλεπάλληλες ήττες από τις γερμανικές μεραρχίες του Κάιζερ, στο δυτικό μέτωπο.
Η νίκη του Σκρά ανέτρεψε την βουλγαρική κυβέρνηση στη Σόφια και δρομολόγησε πολιτικές εξελίξεις. Η συμμαχική ηγεσία- ΑΝΤΑΝΤ- άλλαξε σχεδιασμούς και επιτάχυνε την τελική επίθεση στα Βαλκάνια.
Η επιτυχία του Βενιζέλου τον καθιέρωσε ως πολιτικό πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Οι ηγεσίες και οι λαοί της Ευρώπης τον ανακήρυσσαν ήρωα του συμμαχικού αγώνα.
Ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς τον αποκαλεί ¨Άνδρα μεγαλεπήβολο, ηγήτορα του Έθνους¨.
Σήμερα, 102 χρόνια μετά την Νικηφόρα Μάχη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είμαστε όλοι εδώ, στο ΣΚΡΑ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικώς πεσόντες προγόνους μας, για να τους πούμε ότι δεν πέθαναν στο διάβα του αιώνα, να τους πούμε ότι ΖΟΥΝ και θα ζουν στις καρδιές όλων ημών, των γηγενών αυτόχθονων απογόνων τους!!!
Εμείς το ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ¨ ένας επιστημονικός φορέας και όχι μόνο, σήμερα με δυνατή και καθαρή φωνή από εδώ, από τις κορυφογραμμές του Παϊκου- από το Σκρά, στέλνουμε μήνυμα ενότητας, αποφασιστηκότητας και αγώνα να μας ακούσει όλη η Ελλάδα, να μας ακούσει ο μεγάλος ΗΓΕΤΗΣ, Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ο ελευθερωτής της Μακεδονίας μας, ο διορατικός πολιτικός, ο διπλωμάτης εκείνος, που έκανε το Όραμα πραγματικότητα!!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!
ΖΗΤΩ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΣΚΡΑ!!!

Υ.Γ.: Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται στην περσινή ομιλία του αρθρογράφου, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στα πλαίσια της επετείου της Μάχης του Σκρά.
Φέτος δεν θα γίνουν εκδηλώσεις στο Σκρά, λόγω ….. κορωνοιού- COVID19.

Βιβλιογραφία:
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Κων. Παπαρρηγόπουλος
Αρχεία του Γενικού Επιτέλείου Στρατού
¨Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης¨, Νικ. Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδης)
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ , Μια Βιογραφία, Herbert Adams Gibbons
Εφημέριδα Illustration, Παρίσι 1918
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Επόχη του, εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Απρίλιος 2019