Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, 4:18:38 μμ
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 20:20

Η ώρα των μεταρρυθμίσεων & η flat tax φορολογία

Συντάκτης:

Γράφει ο Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης.

Σε λίγες ημέρες οι αποφάσεις που κρατούν την πλειοψηφία των πολιτών στα σπίτια τους, θα αρθούν, και τότε είναι πολύ πιθανόν να γυρίσουμε σε έναν κόσμο διαφορετικό, σε μία άλλη πραγματικότητα για όλους.

 

Αυτή η πραγματικότητα από οικονομική άποψη θα είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να γίνει ότι είναι απαραίτητο έτσι ώστε η κρίση του Κορονοιού να μην αποτελέσει την χαριστική βολή  για  μία οικονομία  που είναι σε κρίση από το 2009.

Πολλοί αρθρογράφοι των οποίων τα κείμενα διαβάζω με προσοχή, συνηγορούν ότι θα αλλάξουν οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι χώρες στην περιφέρεια της ΕΕ θα αναβαθμιστούν παραγωγικά, και ένα μέρος της παραγωγής από τις χώρες της Ασίας θα μεταφερθεί  σε χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας.

Πολλές όμως χώρες στην περιφέρεια της ΕΕ, είναι περισσότερο ελκυστικοί τόποι εγκατάστασης επενδύσεων από ότι η Ελλάδα.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα και κυρίως η ώρα για την flat tax φορολογία πολιτών και επιχειρήσεων.

Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε άμεσα, για ιδιώτες και επιχειρήσεις, είναι αυτό το οποίο προτείνει το κόμμα της Δημιουργίας ξανά, μια flat tax φορολογία 12 %, χωρίς κλίμακες, με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, με ταυτόχρονη κατάργηση, της  απαράδεκτης από κάθε  άποψη, προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος ιδιώτης έχει ετήσιο εισόδημα 12000 €, και τα έξοδα που κάνει για τρόφιμα, λογαριασμούς, ρούχα, ή οτιδήποτε άλλο είναι 10000 € τότε το φορολογητέο εισόδημα που του μένει είναι 2000 €, οπότε ο φόρος που θα πληρώσει θα είναι 240 €.

Η flat tax φορολογία είναι ένα δίκαιο και συνάμα απλό σύστημα που θα επιτρέψει στους  πολίτες της χώρας να έχουν περισσότερα χρήματα στην άκρη ως αποτέλεσμα του κόπου τους για μία δύσκολη ώρα, για μία έκτακτη ανάγκη.

Την δύσκολη ώρα ή την έκτακτη ανάγκη στην οποία θα βρεθούμε όλοι μας θα πρέπει να την αναλύσουμε λίγο περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα στοιχεία, όπως ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται στις τελευταίες θέσεις σε δαπάνες για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για την υγεία, για λοιπές κοινωνικές δαπάνες, για την στήριξη της οικογένειας, και για τους άνεργους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, σε οτιδήποτε συνιστά έκτακτη ανάγκη ή δύσκολη ώρα, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών της ΕΕ, κάτι το οποίο θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Την παραπάνω ανάγκη για μια flat tax φορολογία, έρχεται να επαληθεύσει και το ΙΟΒΕ με μία μελέτη του από το 2014.

Μας λέει λοιπόν η συγκεκριμένη μελέτη ότι χρειαζόμαστε ένα σταθερό, απλό, και προβλέψιμο φορολογικό πλαίσιο για επιχειρήσεις και επενδύσεις για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.

Και αυτό γιατί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό φορολογικό πλαίσιο θα προωθήσει την επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις, σε μία χώρα όπου τα τελευταία νούμερα έδειχναν ότι οι εργαζόμενοι στην χώρα ήταν 3625000, εκ των οποίων μόνο τα 2600000 πληρώνουν φόρους, και συντηρούν 7108345 άτομα.

 

Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης

Γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΒΑ

Μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Κόμματος Δημιουργία ξανά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.