Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 6:02:42 πμ
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 12:29

Κ. Πάκα: Τα νιάτα του τόπου μας αποτελούν την απάντηση στη γήρανση-μείωση του πληθυσμού

Γράφει η Καλλισθένη Πάκα - Κυμπαρίδη, Δικηγόρος - Δημοτική Σύμβουλος.

Δεν χρειαζόταν η τελευταία έρευνα του Εργαστηρίου  Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να γίνει αντιληπτό  το από πολλών ετών πασιφανές στη Χώρα και στο ν. Κιλκίς.

 

Και οι δυο δήμοι του νομού, Κιλκίς και Παιονίας ανήκουν στους 269 δήμους της πατρίδας μας όπου καταγράφονται αρνητικά φυσικά ισοζύγια. Δηλαδή κάθε χρόνο και ειδικότερα από το 2011 με την κορύφωση της κρίσης,  οι θάνατοι καταγράφονται περισσότεροι από τις γεννήσεις. Μόνο σε 56 δήμους της χώρας, οι γεννήσεις είναι περισσότερες (θετικό φυσικό ισοζύγιο).

Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε μείωσή του. Σε προβολές για τον πληθυσμό της χώρας το 2050, η πρόβλεψη είναι απογοητευτική. Στην καλύτερη εκδοχή κάπου στα 10 εκατομμύρια στην πλέον απαισιόδοξη κάτι περισσότερο από 8 εκατομμύρια.

Στην Περιφερειακή Ενότητα  Κιλκίς, η γήρανση και η μείωση του πληθυσμού της δεν είναι αναιτιολόγητη . Συνιστούν  το συνολικό αποτύπωμα της γενικότερης αμεριμνησίας σε τοπικό επίπεδο να αναζητηθούν και εφαρμοστούν πολιτικές τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

Η μείωση του πληθυσμού αποτελεί απόρροια των χαμένων ευκαιριών ανασυγκρότησης του νομού. Η έλλειψη έργων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, έργων υποδομής , προσέλκυσης νέων επενδύσεων έχει οδηγήσει σε έξοδο από τον νομό και την χώρα χιλιάδων νέων κατοίκων του ν. Κιλκίς.

Ο νομός μας χρειάζεται δουλειά πραγματική και ανθρώπους ικανούς και αφιερωμένους όχι για την προσωπική τους ανέλιξη αλλά για την οικονομική του απογείωση. 

Κατηφορίσαμε επειδή συμβιβαστήκαμε με τα εύκολα, το «χτύπημα της πλάτης», το λαϊκισμό, το επιφανειακό ενδιαφέρον, τα έργα βιτρίνας κι όχι αυτά που χρειάζεται ο τόπος.

Στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες εφόσον επιδειχθεί πραγματικό ενδιαφέρον και εξειδικευμένη έρευνα μπορεί να αναστραφεί η κατηφορική πορεία.

Αρκεί να ληφθεί η απόφαση. Έχουμε άξια παιδιά, μορφωμένα παιδιά, νέους που διαπρέπουν στην χώρα και διεθνώς. Να εμπιστευτούμε τις γνώσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις τους, να κερδίσουμε  την εμπιστοσύνη τους. Εχουμε απόλυτη  ανάγκη  τη συνεργασία τους ,  τις ιδέες τους κι όχι την ψήφο τους.

Οδηγός μας τα νιάτα και οι φρέσκες ιδέες ΚΑΙ  κουράγιο να λάβουμε από τον  ποιητή μας Κωστή Παλαμά:

Κι αν πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο

και σε γκρεμό κατρακυλήσαμε

που πιο βαθύ καμιά φυλή δεν είδε ως τώρα,

είναι γιατί με των καιρών το πλήρωμα

όμοιο βαθύ ένα ανέβασμα

μας μέλλεται προς ύψη ουρανοφόρα.