Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 4:12:04 μμ
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 17:39

Κιλκισιακό χρονολόγιο Φεβρουαρίου – Μέρος Ι

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Καλό μήνα μ’ ένα χρονολόγιο συμβάντων στο Ν. Κιλκίς το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Φεβρουαρίου (πριν το 1950)

1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1914: Ο Γενικός Διοικητής Μακεδονίας Εμμανουήλ Ρέπουλης επισκέπτεται το Κιλκίς και διατάσσει τη λήψη υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς.

 

1923: Υπόμνημα του συλλόγου Στρωμνιτσιωτών προς το Γενικό Διοικητή Μακεδονίας για παραχώρηση κατεχόμενων οικοπέδων στο Κιλκίς.

1925: Μεγαλειώδης υποδοχή του απελαθέντος Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου Στ’ στο Κιλκίς.

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1908: Αιματηρή συμπλοκή τουρκικού αποσπάσματος της Γουμένισσας με συμμορία κομιτατζήδων στην Τούμπα.

1932: Οι αμπελουργοί Στενημαχίτες τιμούν τη μνήμη του προστάτη τους αγίου Τρύφωνα, υποδεχόμενοι τον κόσμο και τις αρχές στα γραφεία του συλλόγου τους.

1948: Ισχυρή δύναμη του ΔΣΕ επιτέθηκε τη νύχτα κατά του χωριού Γαλλικός. Οι αντάρτες έβαλαν φωτιά στο κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού, κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο και άδειασαν τις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας.

3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1915: Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για τη μονοετή ενοικίαση του φόρου ωνίων.

1936: Στενημαχίτες και Μεσημβρινοί τιμούν τη μνήμη του αγίου Τρύφωνα με δεξίωση στο καφεζαχαροπλαστείο Αδαμίδη.

1948: Τις πρώτες πρωινές ώρες χτυπήθηκαν ανεπιτυχώς με πυρά πυροβολικού η έδρα του 567 τάγματος στη Μικρόβρυση και ο λόχος του ίδιου τάγματος στις Μουριές.

4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1907: Επιστολή του αρχιμανδρίτη Ευγένιου Δόμβρου για τη φιλοουνιτική δράση Σέρβου δασκάλου στο Κιλκίς.

1916: Αερομαχία γαλλικού και γερμανικού αεροπλάνου πάνω από την Κρηστώνη. Ο πιλότος του γερμανικού, ένας Πρώσος λοχαγός, συλλαμβάνεται από γαλλικό απόσπασμα ενώ ο συνοδηγός διαφεύγει τρέχοντας στα χωράφια.

1938: Επικήρυξη με αμοιβή 25.000 δρχ από την Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας Αττικοβοιωτίας «δια την σύλληψιν η αποτελεσματικήν κατάδειξιν του κρησφυγέτου του κομμουνιστού Κωνσταντίνου Γαβριηλίδου κατοίκου Κοκκινιάς ή Κιλκίς και ήδη αγνώστου διαμονής χαρακτηριζομένου ως επικινδύνου».

5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1931: Σύναψη δανείου 1.000.000 δρχ από την Κοινότητα Κιλκίς για ανέγερση σκεπαστής αγοράς καζίνο στον Κήπο και για τις ανάγκες της ύδρευσης.

6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1928: Χορός των δημοσίων υπαλλήλων στον κινηματογράφο «Ολύμπια», τον πρώτο κινηματογράφο του Κιλκίς που ανήκε στους αδελφούς Θεοδοσιάδη και βρισκόταν επί της οδού αγίου Γεωργίου (ακριβώς δίπλα από το κτήριο της Επιθεώρησης Α’θμιας Εκπαίδευσης).

1934: Μεταφορά της ζωοαγοράς από το κέντρο στην άκρη της πόλης για λόγους καλαισθησίας και δημόσιας υγείας (στη γνωστό αργότερα ζωοπάζαρο και σήμερα πλατεία «Γαλήνης»).

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1921: Εφοδιασμός 2.200 οικογενειών Καυκασίων προσφύγων με σκαπτικά εργαλεία

1947: Εκτέλεση τριών μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού στο Κιλκίς παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ανασταλούν οι εκτελέσεις.

8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1924: Απόφαση του Κοινοτικού συμβουλίου Κιλκίς για επιβολή φόρων επί των εισοδημάτων εξ οικοδομών, εκ γαιών, εξ εμπορικών επιχειρήσεων και επί του καπνού.

1945: Εκκένωση του Κιλκίς από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ

9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1926: Με ΒΔ ο συνοικισμός Στρέζοβο μετονομάζεται σε Αργυρούπολη.

1927: Απόφαση του Κοινοτικού συμβουλίου για απαγόρευση βοσκής στη ΒΑ πλευρά του λόφου αγίου Γεωργίου σε έκταση 25 στρ.

1932: Διανομή αραβόσιτου σε ενδεείς κατοίκους του Κιλκίς, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

1933: Επεισόδια μεταξύ φοροεισπρακτόρων και κατοίκων του Μεταλλικού. «Οι είκοσι περίπου μη δυνάμενοι να πληρώσουν τους φόρους και κινδυνεύοντες να κλεισθούν εις τας φυλακάς ηναγκάσθησαν ομαδικώς να επιτεθούν κατά των εισπρακτόρων τους οποίους εξεδίωξαν. Ως πρωταίτιοι συνελήφθησαν τρεις μεταχθέντες εις Κιλκίς»

10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1933: Επεισόδια μεταξύ φοροεισπρακτόρων, χωροφυλάκων και κατοίκων του Γερακαριού. «Αγρία πάλη επηκολούθησε καθ’ ην οι χωροφύλακες εξυλοκοπήθησαν. Ακολούθως οι χωρικοί ετράπησαν προς το παρακείμενον δάσος όπου βραδύτερον συνελήφθησαν περί τους πεντήκοντα»

1948: Επίθεση του ΔΣΕ στη Θεσσαλονίκη κανονιοβολισμούς που απέτυχε παταγωδώς. Οι περισσότεροι από τους αντάρτες κατάγονταν από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς.

11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1936: Βιαιοπραγίες χωροφυλάκων κατά προσφύγων στα Αμάραντα, που τους χτυπούσαν, τους έβριζαν και τους αποκαλούσαν «τουρκόσπορους».

12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1926: Απόφαση για παραχώρηση κατεχομένων οικοπέδων με τα οικήματά τους στο Κιλκίς και έγκριση σχεδίων κατασκευής αποχωρητηρίων στη Νέα Αγορά

1935: Ανακάλυψη τάφου με πιθανή αρχαιολογική αξία στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς.

13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

1908: Επίθεση κομιτατζήδων κατά Ελλήνων χωρικών στις Μάνδρες. «Τουρκικά αποσπάσματα ειδοποιηθέντα εκ των πυροβολισμών έσωσαν τους ομογενείς και διεσκόρπισαν την Βουλγαρικήν συμμορίαν».

1947: Ομάδα μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού εισέβαλε στο Κιλκίς και επιτέθηκε στο κτήριο της αστυνομίας.

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα και στο fb του τεχνικού γραφείου K4station.