Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, 1:54:42 πμ
etpa
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 16:24

Παύλος Πασσαλίδης : Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνη της

Συντάκτης:

passalidis2


Ο κ. Παύλος Πασσαλίδης παρεμβαίνει στο μείζον θέμα που αναδείξαμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας σχετικά με την αιμορραγία που υφίσταται η οικονομία του νομού και διατυπώνει χρήσιμες σκέψεις και προτάσεις. Ιδού το πλήρες κείμενο της επιστολής του.

Αγαπητέ κ. Διευθυντά,
Θεωρώ υποχρέωσή μου, ως πολίτης, ως αυτοδιοικητικός να πάρω θέση στο δημοσίευμά της εφημερίδας σας «Πρωινή» της 30 Νοεμβρίου με τίτλο ‘’ΠΝΕΕΙ ΤΑ ΛΟΙΣΘΙΑ η οικονομία του ΚΙΛΚΙΣ’’. Το θέμα είναι σοβαρότατο.
Υποστηρίζετε ότι τα αίτια είναι εξωγενή και οφείλονται στην ελαστικότητα της αγοράς εργασίας γειτονικών χωρών, όπου και η αγορά είναι φθηνότερη για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και η γειτονική Θεσσαλονίκη να απορρόφα το 1/3 του διαθέσιμου εισοδήματος των Κιλκισιωτών. Τα πράγματα είναι όντως έτσι. Το μείζον θέμα όμως είναι τι κάνουμε εμείς ως Κιλκισιώτες. Θα παραμείνουμε απαθείς θεατές, θα διαπιστώνουμε συνεχώς, θα διαμαρτυρόμαστε και θα ψευτοδιεκδικούμε γινόμενοι πρόσκαιρα αρεστοί στους συντοπίτες μας ή θα δούμε κατάματα την πραγματικότητα, η οποία από μόνη της δεν αλλάζει;
Ήρθε η ώρα της δημόσιας αυτοκριτικής των πολιτών και των φορέων του Ν. Κιλκίς. Η σε βάθος έρευνα των αιτιών που περιγράφετε στο άρθρο σας θα καταδείξει το πρόβλημα και σε αθέατες πλευρές του και θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνέπειες θα είναι πιο οδυνηρές από ότι φανταζόμαστε με το πέρασμα του χρόνου. Η περιχαράκωση στις επιλεγμένες αρμοδιότητες των φορέων και η πλήρης ασυνεννοησία τους είναι το βασικό πρόβλημα του Κιλκίς. Η αυτοκριτική λοιπόν θα οδηγήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών, κάτι που ευνοεί και η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».
Η βιωσιμότητα της τοπικής κοινωνίας μας δεν εξαρτάται μόνο από εξωγενείς παράγοντες. Η ενδογένεια με την αξιοποίηση των πόρων, ανθρώπινων και φυσικών, αποτελεί την ελάχιστη εγγύηση για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας και πάνω απ’ όλα η αταλάντευτη πολιτική βούληση για τον αέναο σχεδιασμό και προώθηση της τοπικής οικονομίας.
Ακολουθεί η χάραξη στρατηγικών με σύνθεση των εξειδικεύσεων όλων ανεξαιρέτως των φορέων του Ν. Κιλκίς αλλά και τα forum προβληματισμού. Να υπάρχει συναπόφαση και συνεχής συνέργεια με άμεσες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τοπικές πολιτικές. Το παραγωγικό σύστημα του Ν. Κιλκίς χρειάζεται άμεσα να πάρει νέους προσανατολισμούς λόγω του ΕΣΠΑ, αλλά και της οριστικοποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση τη μεταποίηση, τη βιομηχανία, το εμπόριο, τον εναλλακτικό τουρισμό. Λείπει βέβαια ο πρωτογενείς τομές και αυτός πρέπει να μας απασχολήσει ιδιαίτερα.
Τέλος θίγω το θέμα της οικονομικής κρίσης σε σχέση με τη αυτοδιοίκηση και τις δημοσιοποιημένες θέσεις και προτάσεις του «ΟΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ» εδώ και δύο χρόνια και εξακολουθούν να είναι επίκαιρες και εφαρμόσιμες σήμερα. Αναλύεται η διαδικασία της αποδοτικής κατανομής των οικονομικών του δήμου και μια σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη και ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής, δηλαδή τη στήριξη ιδιωτικού τομέα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Αν δεν αλλάξουμε ρότα και αναλάβουμε το μερίδιο της τοπικής ευθύνης που μας αναλογεί, θα είμαστε άξιοι της τύχης μας, οφείλουμε όλοι να δώσουμε τη δέουσα σημασία και προσοχή πέραν από διαπιστώσεις και ευχολόγια. Πράξη και αποτέλεσμα πλέον είναι το περιεχόμενο της πολιτικής κέντρου και περιφέρειας.
Οι καιροί δεν περιμένουν.