Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 5:41:38 μμ
Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 20:18

Περιμένοντας τον Oρλώφ

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Από την Ελληνική ιστορία της Επανάστασης του 1821 μαθαίνουμε για τα Ορλωφικά. Την επέμβαση των Ρώσων στην Ελλάδα στα 1770 για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Σχέδιο φιλόδοξο των Ρώσων αλλά ανεπαρκές μιας και οι δυνάμεις που διέθεσαν ήταν ανεπαρκέστατες. Ο δε «ξεσηκωμός» των Ελλήνων στην Πελοπόννησο βάφηκε από το αίμα ως αντίποινα των Τούρκων μετά την άτακτη υποχώρηση των Ρώσων.

 

Συμμαχία των Ρώσων με τους Τούρκους και κατάληψη των Ιονίων νήσων (1799) από τον Ρωσο-τουρκικό στόλο. Εκδίωξη των Γάλλων. Ιδρύεται η Επτάνησος Πολιτεία υποτελής  στο Σουλτάνο και με ρωσική εγγύηση περί της ορθόδοξης θρησκευτικής αυτονομίας αυτών. Η εξουσία εξασκείται από τις πλούσιες αριστοκρατικές οικογένειες, που ήταν καταγεγραμμένες στα βενετικά αρχεία και στο Libro d’ oro.

Επανάσταση στην Κέρκυρα και ύψωση αγγλικής σημαίας για επέμβαση (όπερ και εγένετο) ενάντια στα ρωσο-τουρκικά σχέδια.

Μη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821) από τον τσάρο.

Α’ Κριμαϊκός πόλεμος (1854). Προστασία των ορθοδόξων της Βαλκανικής από την Ρωσία, υπογείως έναρξη της Θεωρίας του Πανσλαβισμού. Αναβίωση Βουλγαρικού και Σερβικού εθνικισμού. Σχέδιο για έξοδο της Ρωσίας στο Αιγαίο.

Πανσλαβισμός στα Βαλκάνια με την συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), ο Ελληνισμός πληρώνει βαρύ τίμημα σε αίμα  έως την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων.

Β’ Κριμαϊκός πόλεμος (1917). Συμμετοχή της Ελλάδος στο πλευρό της Αντάντ με εκστρατευτικό σώμα στην Κριμαία. Καθ‘ όλη τη διάρκεια της πενταετίας από την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 η κομμουνιστική Ρωσία δεν παύει να προωθεί μέσω της Federation του Μπεναρόγια, στη Θεσσαλονίκη, σχέδιο αυτονόμησης της περιοχής.

Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922). Ο Κεμάλ Ατατούρκ ενισχύεται με ρωσικό πολεμικό υλικό και το χρησιμοποιεί ενάντια του Ελληνικού στρατού. (Όπως τώρα που πουλήσατε στον Ερντογάν τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσει εναντίον μας, πράγμα που δεν έκαναν χρόνια τώρα οι Αμερικανοί αντίστοιχα με τους Patriot)

Β’ Παγκόσμιος πόλεμος 1939. Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ για μη επίθεση του Άξονα εναντίον της Ρωσίας. Με την αθέτηση του συμφώνου το 1941  από τους Γερμανούς  η Ρωσία   μόνο τότε εισέρχεται στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.

Εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Η Αντίσταση καπελώνεται από το ΚΚΕ. Διάσπαση της Αριστεράς μετά από τα σχέδια της Κομιντέρν, του Τίτο και του Δημητρώφ για ανεξάρτητη Μακεδονία του Αιγαίου. Στο πλευρό των Ελλήνων κομμουνιστών μάχονται Σέρβοι και Βούλγαροι. Ο πόλεμος ονομάζεται πλέον Συμμοριτοπόλεμος. Οι Γερμανοί υποχωρούν από την Ελλάδα αντουφέκιστοι. Η Ρωσία στο τέλος του Β’ γύρου του Εμφυλίου τελικά παίρνει θέση και δίνει εντολή στον Βούλγαρο Δημητρώφ να σταματήσει την ενίσχυση του ΕΛΑΣ. (Τόσο καιρό αγνοούσε την συνθήκη της Γιάλτας;). Τώρα θα μου πείτε μεταξύ ενός κράτους με νικητές τους δοσίλογους γερμανοτσολιάδες ταγματασφαλίτες και από την άλλη τους συμμορίτες τι θα προτιμούσα; Απλά την σχιζοφρένεια. Καλύτερα τρελλός που λέει και το λαϊκό άσμα.

Θα μου πείτε γιατί τα γράφω όλα αυτά. Απλά για να απομυθοποιήσω την έλευση προς συμπαράσταση του εκ βορρά ξανθού γένους, που μερικοί αυταπατώμενοι το περιμένουν να έρθει διακαώς. Και με αφορμή την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, και τα επακόλουθα ρωσικά αντίποινα, με πρώτο την ακύρωση της επίσκεψης του Λαβρόφ, έχω μερικά ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν από την καιροσκοπική συμπεριφορά της Ρωσίας τον τελευταίο καιρό.

Ο Ερντογάν τους κατέρριψε στη Συρία με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ ένα Su-19 Fencer την αφρόκρεμα των βομβαρδιστικών τους και συγχρόνως σύγχρονης πλατφόρμας ηλεκτρονικού πολέμου. Μετά από ενάμισυ χρόνο με ένα συγγνώμη του Σουλτάνου του πουλάνε και S-400, που γνωρίζουν ότι θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θα μου πείτε πολιτικές μπίζνες κάνουν. Μπίζνες έκαναν και το 1922 με τα όπλα που πούλησαν στον Κεμάλ που αφάνισε τον ποντιακό Ελληνισμό.

Αμ για εκείνον τον Ρώσο διπλωμάτη που πυροβολήθηκε στην Τουρκία, άλλη σκοτεινή υπόθεση, τηρήσατε σιγή ιχθύος και απορώ εύλογα αν δεν υπάρχει κάτι από πίσω, τι θα κάνατε αν γινότανε αυτό στην Ελλάδα.

Γιατί να τους εμπιστευτούμε;  Δύο συμμάχους είχαν στην περιοχή. Την Σερβία και την Συρία, που διαλύθηκαν. Και τις δύο δεν μπόρεσαν να τις κρατήσουν. Ειδικά στη Συρία με μόνο τους αγκυροβόλιο στην ανατ. Μεσόγειο για το στόλο τους, την Λαττάκεια, θα έπρεπε να απειλήσουν με πόλεμο όποιον την πειράξει. Αντίθετα βλέπουμε να κάνουν παζάρια με τους Αμερικάνους και τους Τούρκους.

Εμείς μια φορά εκστρατεύσαμε στην Κριμαία και το πληρώσαμε ακριβά. Αυτοί κάθε 40 χρόνια, σαν τους Γερμανούς, στα πόδια μας ανακατεύονται και δεν λέμε τίποτα. Στο κάτω κάτω ο πατερούλης τους μας δώρισε στον Τσώρτσιλ.

Πήραν οι Κύπριοι τα S-300 και μας πήρατε και τα εσώρουχα για συντήρηση, υποστήριξη και ανταλλακτικά. Μας βγήκε κοινώς ο κούκος αηδόνι.

Και όταν απελάσαμε τους δικούς τους, μας μιλάνε για δάχτυλο των Αμερικάνων. Αλλά δεν μπορεί, κάτι πρέπει να υπάρχει από πίσω. Κύριε Λαβρόφ η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να κάνει μια τέτοια μεγάλη ατιμία στα καλά καθούμενα. Κι άλλωστε, όταν η Ευρώπη σας επέβαλλε κυρώσεις (βέβαια κατά το δοκούν συμφέρον ορισμένων-όρα Γερμανία) γιατί εμείς να διακινδυνεύσουμε έναντι των ευρωπαίων συμμάχων την μη επιβολή κυρώσεων και να κάνουμε τον Δον Κιχώτη; Αυτό πώς το εκτιμάτε;. Τι θα έπρεπε να μας έκαναν οι ευρωπαίοι και μάλιστα σε καιρό οικονομικής εξάρτησης από αυτούς;   Άσχετα από το αν είναι ή δεν είναι στο συμφέρον της Ελλάδας να στηρίξει τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, απλά υπενθυμίζω ότι από τις πρώτες η χώρα σας κύριε Λαβρόφ αναγνώρισε την γείτονα με το όνομα Μακεδονία, ισχύοντος ακόμη το ενδιάμεσο FYROM. Για ποια συμφέροντα λοιπόν μιλάμε. Για τα δικά μας ή για τα δικά σας. Κι αν έστω στηρίζαμε τα δικά σας συμφέροντα θα κάνατε το χατήρι το δικό μας ή των γειτόνων;. Κοινή λογική χρειάζεται ειδικά από μια τόσο έμπειρη και ικανή διπλωματία όπως η δική σας.  Εμείς τυχαίνει να ανήκουμε καλώς ή κακώς στις θαλάσσιες δυνάμεις, εκεί είναι τα συμφέροντά μας ανέκαθεν. Τώρα αν κάποιοι σας περιμένουν ακόμα από τα Ορλωφικά να κατεβείτε, πρόβλημα δικό τους και δικό σας. Τουλάχιστο αν το αποφασίσετε πέστε το μας ανοιχτά, ότι έρχεστε ή ότι «ο κύριος Ορλώφ δεν θα έρθει σήμερα». Κι όχι στα μουλωχτά και να ξοδεύεστε κιόλας.

Και μην ξεχάσω, τώρα που θα μπαίνετε τζάμπα στην ΑγιαΣοφιά μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί και το τσαντόρ σας. Χάσατε άλλωστε το δικαίωμα να παρουσιάζεστε κληρονόμοι και συνεχιστές της τρίτης Ρώμης και τον δικό μας δικέφαλο (από την Σοφία Παλαιολογίνα που παντρεύτηκε τον βλαχοΙβάν σας και σας εκπολίτισε) καλό θα ήταν να τον αφαιρέσετε από τη σημαία σας επειδή τον ντροπιάζετε που ανεμίζει μαζί με την ημισέληνο.

ΥΓ: Ο τίτλος του άρθρου δανεισμένος από το θεατρικό έργο του Σαμουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», ελαφρώς τροποποιημένος.

Ο  Νίκος Κουζίνης είναι Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.