Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:00:00 μμ
Κυριακή, 08 Μαϊος 2022 13:39

Πολέμησαν και Μακεδόνες, μαζί με Κρητικούς, Νησιώτες, Θράκες και Πόντιους στη Μάχη του Σκρα

Γράφει ο Χρήστος Ίντος, Δάσκαλος, συγγραφέας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελέτησα το άρθρο του αγαπητού φίλου και αρθρογράφου της εφημερίδας σας (ΕΙΔΗΣΕΙΣ, φ.1508/27-04-2022) Νίκου Σιάνα για τον ταγματάρχη Βασίλειο Παπαγιάννη που έπεσε ηρωικά στη μάχη του Σκρα το Μάιο του 1918. Χρήσιμες οι πληροφορίες για τον ήρωα αλλά ενδιαφέρουσες και συζητήσιμες κάποιες επισημάνσεις και προτάσεις του.

 

Α΄ Αναφερόμενος ο συγγραφέας στη μάχη του Σκρα σημειώνει:  “…Έτοιμα τα ελληνικά τάγματα περιμένουν ανυπόμονα τη στιγμή της εφόδου. Κρητικοί γιγαντόκορμοι, άφοβοι Θράκες, νησιώτες του Αγαίου, εθελοντές της Αιγύπτου και Πόντιοι και πάλι Κρητικοί….”. Κανείς δεν αμφισβητεί για τη συμμετοχή των αναφερόμενων για τον αγώνα και τον ηρωισμό που υπέδειξαν. Με λυπεί το γεγονός που για άλλη μια φορά από δημοσίευμα για τη μάχη του Σκρα και μάλιστα εδώ στον τόπο μας αγνοείται η συμμετοχή των Μακεδόνων που στρατευμένοι συμμετείχαν στον Μεγάλο Πόλεμο, σε όλες τις μάχες του και στη συγκεκριμένη του Σκρα για την οποία γίνεται λόγος.
Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω, πως στη Μάχη του Σκρα ως νέοι αξιωματικοί έλαβαν μέρος άνθρωποι καταγόμενοι από την περιοχή μας. Οι τότε νέοι αξιωματικοί, μετέπειτα στρατηγοί, οι Γεώργιος Παπαγεωργίου από το Σκρα και Χρήστος Αβραμίδης από τη επαρχία Γευγελής, τέκνα Μακεδονομάχων.
Ο πρώτος πολέμησε στο ίδιο του το χωριό,
Ο δεύτερος, Χρήστος Αβραμίδης, μετά τους βαλκανικούς πολέμους και την επιδίκαση της προαναφερθείσης περιοχής στη Σερβία θεωρούσε πατρίδα του την Παιονία. Ο Νομός Κιλκίς τον ίδιο, ως πολιτικό μετά την αποστρατεία του, τον ανέδειξε επανειλημμένα βουλευτή. Έφθασε στα αξιώματα του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργού.
Ο λοχαγός Χρήστος Αβραμίδης μαζί με τον υπολοχαγό Σταύρο Ιατρίδη ήταν οι πρώτοι που προσχώρησαν στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας τον Αύγουστο του 1916, όταν ο Αντισυνταγματάρχης του Γ΄ Σώματος Στρατού Κ. Μαζαράκης συγκέντρωσε τους αξιωματικούς και τους ανακοίνωσε τη σύσταση Επαναστατικής Κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι άλλοι καταδίκασαν την κίνηση. Στην πόλη είχε προετοιμάσει το κλίμα για το κίνημα η γνωστή οικογένεια του γηγενούς ιατρού Ζάννα με πρωτοστάτη τον γιό του Αλέξανδρο (1892-1963), έναν από τους πρώτους αξιωματικούς της αεροπορίας με συμμετοχή στις μάχες που δόθηκαν στον Νομό μας.
Μικρό δείγμα οι τρεις προαναφερθέντες Μακεδόνες αξιωματικοί. Εκτός αυτών συμμετείχαν και πολλοί άλλοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και στρατιώτες. Πολλοί έπεσαν στα πεδία των μαχών και στο Σκρα. Σε δεκάδα περίπου ανέρχονται οι καταγόμενοι μόνο από τον σημερινό Νομό Κιλκίς (Διαθέτουμε κατάλογο των ονομάτων τους, τον οποίο και έχουμε δημοσιεύσει και συμπεριλάβει σε βιβλίο μας για τον Μεγάλο πόλεμο, 1914-1918, στον Ν. Κιλκίς).
Αυτά περί της συμμετοχής των Μακεδόνων στον πόλεμο εκείνον με την επισήμανση πως το κίνημα της Εθνικής Άμυνας καλλιεργήθηκε, ανδρώθηκε, εκδηλώθηκε και καρποφόρησε στη Μακεδονία για να φθάσουμε στις νίκες του Ραβινέ (1917), του Σκρα (1918), στη διφορούμενη μα αποτελεσματική της Δοϊράνης (1918) και ακόμη παραπέρα.
Β. Πολλά και σωστά τα σχετικά με τον Ταγματάρχη Βασίλειο Παπαγιάννη (1882-1918) που αναφέρει ο αρθρογράφος.