Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 4:04:36 πμ
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 21:45

Θέμης Βασιλειάδης, ο Γιατρός, ο Επιστήμονας, ο Άνθρωπος

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ο Θέμης Βασιλειάδης γεννήθηκε στο Ελευθεροχώρι του Κιλκίς, ένα μικρό χωριουδάκι με πολλούς Επιστήμονες, από Γονείς αγρότες, το Γιώργο και την Κωνσταντινιά. Τελείωσε το Γυμνάσιο Χέρσου και σπούδασε γιατρός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αυτήν την ιδιότητα του Γιατρού, καθώς, και τις δύο άλλες, θέλω να σχολιάσω σε ένδειξη τιμής και απέραντης αγάπης προ το πρόσωπό του με αφορμή την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, από έναν συγχωριανό και φίλο.

 

Ο Γιατρός.
Ο Θέμης υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή σα αγροτικός γιατρός τον ασθενή-άνθρωπο, προσπαθώντας να απαλύνει τον πόνο του, που, όλοι μας κάποια στιγμή αισθανθήκαμε στη ζωή μας. Ο Θέμης, συμπαραστάθηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς του σαν γιατρός και «φίλος» προσφέροντας τις γνώσεις του (αφιλοκερδώς πάντα) και απαλύνοντας την αγωνία των ασθενών του. Από όπου κι αν πέρασε, αγροτικά ιατρεία και νοσοκομεία, άφησε το «θετικό στίγμα του». Εδώ θα παραθέσω μια προσωπική εμπειρία από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μπήκα για επίσκεψη ρουτίνας και στη συνομιλία μας με το γιατρό και τη νοσοκόμα ανέφερα το όνομα του Θέμη. Η νοσοκόμα/δεν γνωρίζω το όνομά της/πετάχτηκε σαν ελατήριο και άρχισε να ρωτά: που είναι; πως είναι; ξαφνιάζοντας το νεαρό γιατρό. Τι έγινε αδελφή της λέει, μήπως είσαι ερωτευμένη μαζί του; Και η νοσοκόμα: και ποια δεν είναι ερωτευμένη με το Βασιλειάδη. Ο γιατρός νέος και άγνωστος στο περιβάλλον του νοσοκομείου έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Αλλά, και στο Παπαγεωργίου όπου υπηρέτησε ως Καθηγητής πλέον, το όνομά του ήταν το αγαπημένο μεταξύ των ασθενών, των φοιτητών του, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού .

Ο Επιστήμονας.
Η παρουσία του Βασιλειάδη στην επιστημονική Κοινότητα άφησε θετικές εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, αν και η εκλογή του ως Καθηγητή έγινε κάτω από μη φυσιολογικές συνθήκες. ΄Εγινε κατόπιν προσφυγής του Θέμη εναντίον συνυποψηφίου του, στο Συμβούλιο «των Πραιτόρων της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ», που δεν μπόρεσαν να περάσουν τους «ημετέρους», όπως κατηγορήθηκαν πολλές φορές. Μάλιστα, παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας των Νέων αποκάλυπτε ότι το 68% των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους. Ο Θέμης από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ως Καθηγητή δεν περιορίστηκε μόνο στη μετάδοση γνώσεων στους φοιτητές του, αλλά, επιδόθηκε σε ένα τεράστιο ερευνητικό έργο, με επισκέψεις και παρακολούθηση διεθνών σεμιναρίων και πρωτοποριακών δημοσιεύσεων σε εγχώρια και διεθνή περιοδικά, καθιστώντας τον «πρώτο όνομα» στη Θεσσαλονίκη στο τομέα του, ως Ηπατολόγου. Αυτή του η ιδιότητα και η επιστημονική και ερευνητική του πορεία τον κατέστησαν αγαπητό και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ένα χώρο που πολύ δύσκολα κατακτά ένα χωριατόπουλο από το Ελευθεροχώρι του Κιλκίς.

Ο ΄Ανθρωπος.
Ο Θέμης, πριν από γιατρός και επιστήμονας, υπήρξε σε όλη την πορεία της ζωής του και μέχρι σήμερα και μέχρι αύριο Άνθρωπος. Ετσι ήταν, είναι, και έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται. Από την πρώτη στιγμή έσκυψε πάνω στους ασθενείς του παρέχοντάς τους όχι μόνο ιατρική στήριξη, αλλά, και ηθική και ψυχολογική υποστήριξη κάνοντας στην πράξη το επάγγελμά του πραγματικό λειτούργημα. Είναι γνωστό πως το όνομά του, το όνομα Θέμης γιατρός αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς από όπου κι αν πέρασε: αγροτικά ιατρεία, νοσοκομεία και όποια άλλα ιδρύματα.
Οι ασθενείς του που κατά χιλιάδες πέρασαν «από τα χέρια του» έχουν τον καλύτερο λόγο για το γιατρό τους κι αυτό φαίνεται και από το γεγονός που οι περισσότεροι τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα όταν αναφέρονται στο γιατρό τους. Πάντα είχε ως πυξίδα της ζωής του τον παράγοντα άνθρωπο. Ποτέ δεν τον απασχόλησε « η εμπορική επιτυχία των συναδέλφων του γιατρών». Ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό «εμπορευματοποίησης» της υγείας των ασθενών του. ΄Εζησε και ζει λιτά με την οικογένειά του σε ένα απλό διαμέρισμα κάπου στις 40 Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα έγινε και παππούς και πολλαπλασίασε τη χαρά και την αγάπη για την οικογένειά του. Η «αποστράτευσή του» (πρόσφατα πήρε σύνταξη), δεν σημαίνει πως ήρθε το τέλος της επιστημονικής του παρουσίας. Θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και στην Επιστήμη και στον Άνθρωπο. Εγώ θα συμπλήρωνα, μακάρι και στην πολιτική. Eύχομαι «εκ βάθους καρδίας» μαζί με όλους του συγχωριανούς μας, αλλά και όλους όσοι κατά καιρούς συνεργάστηκαν μαζί σου, είτε ως επιστήμονα/γιατρό, είτε ως Άνθρωπο, να έχεις υγεία και ήρεμη συνταξιοδοτική ζωή ως τα βαθιά γεράματα με τη γυναίκα σου, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Γεια και χαρά σου φίλτατε Θεμιστοκλή!!!
Εύχομαι « εκ βάθους καρδίας » μαζί με όλους τους συγχωριανούς μας, αλλά, και όλους όσοι κατά καιρούς συνεργάστηκαν μαζί σου, είτε ως Επιστήμονα /γιατρό, είτε ως Άνθρωπο, να έχεις υγεία και ήρεμη συνταξιοδοτική ζωή ως τα βαθιά γεράματα μαζί με τη γυναίκα σου, τα παιδιά και τα εγγόνια σου.
Γεια κα Χαρά σου
φίλτατε Θεμιστοκλή