Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 12:14:49 μμ
etpa
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 20:09

Το ''ξανθό γένος'' που δεν μας βοήθησε ποτέ... 

Συντάκτης:

Γράφουν: Νικολοπούλου Αναστασία, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Α.Π.Θ. / Δικηγόρος Αθηνών / Αρθρογράφος.

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

 

Ο λόγος για τη υπερδύναμη Ρωσία, που διαχρονικά -όχι συγκυριακά- μας ''χρησιμοποιεί'' για να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Ως λαός και πολιτισμός έχουν υπέροχα χαρακτηριστικά... όμως στάθηκαν ποτέ πραγματικά στο πλευρό μας; Όταν τον 9ο μ.Χ. αιώνα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μεγαλουργούσε και προστάτευε την υπόλοιπη Δύση από τα βαρβαρικά φύλα της Ανατολής, εμφανίστηκε πέριξ του Κίεβου το κράτος των Ρως, πρόδρομος της μετέπειτα Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Πολλοί Ρώσοι ήρθαν σε επαφή με την Κωνσταντινούπολη, ενώ γνωστός είναι και ο ρόλος του Ανατολικού Ρωμαϊκού Βυζαντίου στη διαμόρφωση της ταυτότητας της Ρωσίας. Παρά ταύτα, το 1453, όταν η Κωνσταντινούπολη καλούσε όλους τους Χριστιανούς σε βοήθεια, οι Ρώσοι… σφύριζαν αδιάφορα, μιας και η πτώση της Πόλης εξυπηρετούσε τα στρατηγικά τους σχέδια. Εξακολουθούσαμε να είμαστε χρήσιμοι και ως λαγοί στο ρωσικό κυνήγι για κυριαρχία. Άρχισαν να γράφονται προφητείες για «ξανθά γένη»... Ακολούθησαν τα σχέδια της Μεγάλης Αικατερίνης, τα Ορλωφικά, οι ανταγωνισμοί με την Μ.Β. με έπαθλο την Ελλάδα και η αδιαφορία του Τσάρου όταν το έθνος πολεμούσε τους Οθωμανούς για την ανεξαρτησία του. 

Το 1917, οι Μπολσεβίκοι, θα ακολουθήσουν επακριβώς την καιροσκοπική πολιτική των Τσάρων έναντι της Ελλάδας. Ο μπολσεβίκος Ρώσος έστειλε χρήματα, επιστήμονες, όπλα, πυρομαχικά και προμήθειες στον Kemal εναντίον των Ελλήνων, σιώπησε προκλητικά όταν οι άτακτοι έσφαζαν Ελληνες της Ιωνίας, Ελληνες του Πόντου και Αρμενίους της Μ.Α., ενώ δεν έχασε την ευκαιρία του συστηματικού πληροφοριακού και ιδεολογικού πολέμου εντός της ελληνικής κοινωνίας και εντός του στρατεύματος με όργανο τους Έλληνες κομμουνιστές. Ενώ, όπως έχει αναγνωριστεί, η αντίσταση της Ελλάδος εναντίον των δυνάμεων του Άξονα κατά το Β' Παγκ. Πόλεμο ήταν καθοριστική για την άμυνα των Ρώσων εναντίον των Γερμανών, μετά το τέλος του πολέμου και ενώ είχε συμφωνήσει με τον Τσώρτσιλ το μεταπολεμικό σκηνικό στην Ελλάδα, εν τούτοις ο Stalin έπαιξε τον πιο βρώμικο ρόλο στη μεταπολεμική μας ιστορία, καλλιεργώντας στην ελληνική αριστερά καταστροφικά μυθεύματα. Στη Συνθήκη προσάρτησης των Δωδεκανήσων στην Ελληνική επικράτεια, είναι εκείνος ο οποίος έθεσε επιτακτικά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης τους, δημιουργώντας προηγούμενο το οποίο σήμερα εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Η έξοδος του ρωσικού ναυτικού στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο ήταν στρατηγικός στόχος της Μόσχας από την εποχή των Τσάρων, οπότε κάθε σκέψη στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά του Β. και Κ. Αιγαίου και των Δωδεκανήσων πρωτίστως ενοχλούσε τη Ρωσία και φυσικά βόλευε και εξυπηρετούσε τους Τούρκους. 

Η Ρωσία ίσως κρύβεται και πίσω από το Τουρκικό casus belli για την επέκταση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αντιτίθεται κάθετα σε μια τέτοια εξέλιξη, γεγονός που εξυπηρετεί θαυμάσια την τουρκική στρατηγική στο Αιγαίο. Η άνοδος του πολυμήχανου κου. Vladimir Putin στο Κρεμλίνο στις αρχές του 2000 έθεσε σε ενέργεια το σχέδιο επανάκαμψης της Ρωσίας ως μεγάλης ηγεμονικής δύναμης στα παγκόσμια πράγματα. Στα πλαίσια μιας ακραίας άποψης ότι αν τα τζαμιά είναι τα εκκολαπτήρια του ισλαμικού αναθεωρητισμού, είναι ώρα να κάνουμε και τις ορθόδοξες εκκλησίες κέντρα του ορθόδοξου αναθεωρητισμού. Φυσικά η ελληνορθόδοξη παράδοση κάθε άλλο παρά σχέσεις με πολιτικούς αναθεωρητισμούς έχει, γι' αυτό και επιβίωσε αιώνες ολόκληρους μέσα στον παλαιό μουσουλμανικό κόσμο, όμως έτσι θα εξυπηρετούνταν το αναθεωρητικό σχέδιο της Ρωσίας. Σήμερα, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, η Μόσχα παίζει το πλέον επικίνδυνο παιχνίδι. Ξεκίνησε με «δικούς της ανθρώπους» που φύτεψε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, στα media, ακόμη και μέσα στις εκκλησίες. Άρχισε να διαρρέει, ανάμεσα δυστυχώς σε ευκολόπιστους Ελληνες, ξαναζεσταμένους μύθους για «ξανθά γένη» που θα πολεμήσουν τον Τούρκο και θα μας δώσουν την Πόλη. Καλλιεργεί στο Άγιον Όρος ελπίδες ότι θα θέσει υπό την προστασία του ρωσικού κράτους το Περιβόλι της Παναγιάς, αν απειληθεί η Ελλάδα από την Τουρκία!!! Κατά τα άλλα, δείχνει μόνο συμπάθεια όταν πρόκειται να συζητηθούν θέματα που αφορούν την τρέχουσα ατυχή οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, ενώ ύπουλα και δόλια διαφημίζει τα οφέλη που θα είχε ο ελληνικός λαός αν αποφάσιζε να πάει στη ρωσική αγκαλιά. Τάζουν με προκαταβολές για αγωγούς, μιλάνε για προμήθεια μαχητικών έναντι πορτοκαλιών και καλλιεργούν γενικά προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα. Ο κόσμος, δυστυχώς, τα πιστεύει... υπάρχουν σε κάθε ιδεολογία τέτοιοι, αριστεροί, κεντρώοι και δεξιοί Έλληνες!  

Φυσικά, ούτε λέξη οι Ρώσοι για τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, τίποτα για την Αγία Σοφία, σχεδόν τίποτα για το Ανατολ. Αιγαίο! Μάλιστα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον Τούρκο Πρόεδρο. Υπόσχονται στον Erdogan, ότι θα τον εξυπηρετήσουν στον τυχοδιωκτισμό του και μάλιστα του φτιάχνουν και πυρηνικό εργοστάσιο για να παράξει εκτός από ρεύμα, ίσως και πυρηνικές πολεμικές προοπτικές... Στα πλαίσια των στόχων τους εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκβιάζουν τον Erdogan να πιέζει τους Έλληνες και Ορθόδοξους της Πόλης . Μετά το πραξικόπημα, οπότε ο Erdogan έγινε πιο ευάλωτος, οι ρωσικές πιέσεις είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές. Περιμένουν το βιολογικό τέλος του Οικουμενικού Πατριάρχη για να κληρονομήσει τη θέση του Ρώσος διάδοχος. Ελπίζουν ότι το ίδιο θα καταφέρουν και στα υπόλοιπα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία... Για να τα πετύχει όμως όλα αυτά, χρειάζεται και ντόπιους συνεργάτες στην Ελλάδα. Ελέγχει ήδη πολλά media, δημιουργεί και νέα, με αδέξιους, ίσως, αχυρανθρώπους του, πάντα στη λογική των ψυχολογικών επιχειρήσεων και του πληροφοριακού πολέμου που εκτελεί στη χώρα μας. Αρκετοί Έλληνες ως ''πειραματόζωα'' συμμετέχουν ασυνείδητα στο μεγαλύτερο πείραμα πληροφοριακού πολέμου που έγινε ποτέ στα χρονικά. Δεν σταματά εκεί. Χρειάζεται και πολιτικούς. Τους βρίσκει και αυτούς. Στήνει κόμματα και χρηματοδοτεί πολιτικές καμπάνιες, σε βάρος του ελληνικού λαού. Και το ρωσικό, νεορλωφικό, project προχωρά. Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να διακόψουμε σχέσεις με την υπερδύναμη Ρωσία, προς Θεού. Αλλά καλό είναι η συγκεκριμένη δύναμη να μας δει ως κυρίαρχο κράτος και όχι με αλαζονική ματιά. Η Ελλάδα δεν είναι μια αβέβαιη και εύθραυστη δημοκρατία των Δυτικών Βαλκανίων. Οφείλουν να μας ζυγίσουν πιο σωστά. Και προφανώς η Ελλάδα από πλευράς της πρέπει να καταλάβει το ρόλο της και το να δρα με βάση το βεληνεκές της, ρεαλιστικά. Η πατρίδα μας είναι στιβαρή και δημοκρατική χώρα, διέπεται από χριστιανισμό - ορθοδοξία και σεβασμό σε κάθε θρησκεία και είναι δυτικό - φιλελεύθερο κράτος. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν όλα αυτά!