Quantcast
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, 7:25:41 πμ
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 14:12

Υποκλοπή της Δημοκρατίας

Γράφει η Μελίνα Πελίδου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα οι τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει, αλήθεια, σε καιρό δημοκρατίας, κάτι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η παράνομη αυτή πράξη;

 

   Χωρίς, κανέναν ουσιαστικό λόγο παρακολουθείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν είναι, βέβαια, τόσο το πρόσωπο το πρόβλημα, όσο η ίδια η πράξη και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης, τα οποία αντικατοπτρίζουν το μονοπρόσωπο και συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας το οποίο προάγει η σημερινή κυβέρνηση.

  Όσον αφορά την πρόσφατη εξέλιξη, δηλαδή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο αυτό,  δεν έγιναν όσα ζητήθηκαν θεσμικά από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δηλαδή δεν κατέθεσαν ουσιώδεις μάρτυρες, δεν προσήλθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διοικητικά και πολιτικά προΐσταται της ΕΥΠ, μάλιστα με δική του απόφαση, δεν προσήλθε ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, που παραιτήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο και τέλος δεν προσήλθε ούτε ο Εισαγγελέας της ΕΥΠ στην Εξεταστική Επιτροπή για την ίδια την ΕΥΠ! Δεν έγινε, δηλαδή, τίποτα από αυτά που ζητήθηκαν και τα οποία αυτονόητα θα έπρεπε να γίνουν. Κατέθεσε, λοιπόν, στα πλαίσια της Επιτροπής αυτής μόνο ο στόχος της παρακολούθησης ενώ υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να κληθούν όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι, πράγματι, θα έριχναν άπλετο φως στην υπόθεση.

   Συστάθηκε, δηλαδή, Εξεταστική Επιτροπή, η οποία αποδείχθηκε πολύ κατώτερη του αναμενόμενου και ματαίωσε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού να πληροφορηθεί ποιοι ήταν αυτοί που οργάνωσαν και υλοποίησαν αυτό το άηθες σχέδιο παρακολούθησης και εγκλωβισμού πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων και κυρίως ποιος ο σκοπός της παρακολούθησής τους. Αν και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά  ποιοι φέρουν την ευθύνη από τη στιγμή που η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. 

    Αντί, λοιπόν, να διαλευκανθεί το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης δημιουργήθηκε ένα επιπλέον σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης. Αντί για άπλετο φως, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, περισσότερη συσκότιση. Στα πλαίσια του δεύτερου, νεότερου αυτού σκανδάλου εντάσσονται και εξηγούνται και οι παραιτήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής.

   Η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως λόγο της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, έναν εθνικό λόγο, έτσι γενικά και αόριστα. Ψέμα! Ακόμη ένα ψέμα για να καλυφθούν προηγούμενα ψέματα της. Και αυτό για τον απλούστατο ότι αν η αιτία της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ήταν η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, τότε η παρακολούθηση έπρεπε να συνεχιστεί και όχι ξαφνικά να διακοπεί.

  Ταυτόχρονα, η προσπάθεια της Κυβέρνησης να κλείσει άμεσα την υπόθεση,  εκθέτει και διασύρει διεθνώς τη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζει να διεξάγει έρευνες, καλώντας όλους όσοι έχουν πέσει θύματα παρακολουθήσεων ή εγκατάστασης  παράνομου λογισμικού, εξαιτίας της έκτασης που το ζήτημα έχει λάβει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με επίκεντρο, βέβαια, την υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα.

   Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει τον αγώνα της διαφάνειας για όλους τους πολίτες, γιατί είναι ένας αγώνας ο οποίος δεν αποτελεί μόνο προσωπική υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, ούτε του ΠΑΣΟΚ και των μελών του κόμματος, αλλά αφορά στην ίδια τη Δημοκρατία και κυρίως στον σκληρό πυρήνα της, την ελευθερία των πολιτών.

   Σε μια πραγματική Δημοκρατία δεν έχουν θέση τα «απόρρητα». Τα «απόρρητα» τα επικαλούνται όσοι φοβούνται την αλήθεια!

Μελίνα Πελίδου

Δικηγόρος Κιλκίς

Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κιλκίς (Υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης)