Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 4:41:34 μμ
etpa
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 22:05

Άλλος ο προτεινόμενος, άλλος ο τελικός προϋπολογισμός

Συντάκτης:

Απάντηση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Κιλκίς σε ανακοίνωση της ΔΗ.Μ.ΑΡ. για τον προϋπολογισμό του 2015

 

Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς που αφορά στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για το έτος 2015.
Στην ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εμφανίζεται σαφώς αδικημένη με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 70% περίπου. Συγκρίνονται δύο αριθμητικά στοιχεία εντελώς άσχετα μεταξύ τους.
Εμφανίζεται δηλαδή ως προϋπολογισμός του 2014 το ποσόν των 19.027.955,75€. Αντίστοιχα ως προϋπολογισμός για το 2015 εμφανίζεται το κονδύλιο των 5.753.433,06€. Έτσι μοιραία προκύπτει η μείωση του 70%.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ. προέκυψε από λογιστική αστοχία αφού το δεύτερο ποσό είναι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ενώ το υπέρογκο πρώτο ποσό είναι ο τελικώς διαμορφωμένος προϋπολογισμός του 2014 με όλες τις εισροές και τις λογιστικές αναμορφώσεις.
Η πραγματική διαφορά (μείωση) αφορά στους προτεινόμενους προϋπολογισμούς των ετών 2014 και 2015. Τα ποσά τους είναι:
Οικονομικό έτος 2014: 6.917.283,30
Οικονομικό έτος 2015: 5.753.433,06
Διαφορά:  1.163.850,24
Η μείωση επομένως είναι της τάξης του 16,82%.
Η διαφορά αυτή προκύπτει κατά κύριο λόγο από το κόστος της μεταφοράς μαθητών εξ αιτίας του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού της συγκεκριμένης δαπάνης.
Πέραν όλων των παραπάνω αδιαμφισβήτητων στοιχείων θα ’πρεπε να ληφθεί υπόψη το γεγονός των επιβαλλόμενων περικοπών από την Κεντρική Διοίκηση σε όλες τις χρηματοδοτήσεις, μια πραγματικότητα από την οποία δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Εξυπακούεται βέβαια ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς δια των αιρετών επικεφαλής της, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για διασφάλιση χρηματοδοτήσεων από κάθε πρόσφορη πηγή, είτε της Περιφέρειας, είτε της Κεντρικής Διοίκησης, είτε των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

 

 

Ανταπάντηση της ΔΗ.Μ.ΑΡ. στην Περιφερειακή Ενότητα για τον προϋπολογισμό

Προϋπολογισμός πολιτικής παράδοσης και σε καμιά περίπτωση αναπτυξιακός

 

Η Ν.Ε. Κιλκίς της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέρχεται στο θέμα του προϋπολογισμού και με αφορμή την απάντηση της Π.Ε. Κιλκίς σε προγενέστερη καταγγελία της, αναφέρει:
Όταν θέσαμε το ζήτημα του προϋπολογισμού που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και το ποσό το οποίο θα λάβει εντός του 2015, το μόνο που δεν περιμέναμε ως απάντηση ήταν η αστοχία στον τρόπο κατάρτισης του.
Τα στοιχεία τα οποία συγκρίναμε μόνο άσχετα δεν μπορούν να θεωρηθούν μεταξύ τους. Και τούτο διότι ο προϋπολογισμός είναι - όπως φανερώνει και το όνομα του – εκτίμηση των εσόδων που θα έχει ένας φορέας. Βασίζεται δηλαδή σε εκτιμήσεις, λαμβάνοντας όμως ταυτόχρονα υπ’ όψη πραγματικά στοιχεία τα οποία σχετίζονται με τις πραγματικές επιδόσεις της χρονιάς που πέρασε. Δεν καταρτίζεται με βάση την εκτίμηση, δηλαδή τον προϋπολογισμό της προηγούμενης χρονιάς. Γιατί με τα στοιχεία που η ίδια η Περιφερειακή Ενότητα δημοσίευσε στην απάντηση της, αποδεικνύεται ότι και ο προϋπολογισμός του 2014 μόνο ρεαλιστικός δεν ήταν.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το 2014  θα «κλείσει» με έσοδα τουλάχιστον 19.027.955,75 €. Το λογικό θα ήταν λοιπόν η Περιφερειακή Ενότητα να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό που θα προσέγγιζε περισσότερο το συγκεκριμένο νούμερο και φυσικά λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραμέτρους των περικοπών που έτσι και αλλιώς βιώνουμε. Εκτός αν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οι περικοπές αυτές θα προσεγγίσουν πράγματι το 70%. Τότε ο στραγγαλισμός του Νομού είναι δεδομένος και πλέον θα πρέπει να οργανωθεί ο νομός για να διαμαρτυρηθεί σύσσωμος τόσο στον Περιφερειάρχη όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Όμως εκτός από το ζήτημα του ύψους παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της διεκδίκησης και υλοποίησης έργων σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αναζωογονήσουν το νομό. Γιατί ο προϋπολογισμός είναι μεν η αποτύπωση των εσόδων – εξόδων, στην ουσία του όμως είναι ένα πολιτικό κείμενο το οποίο εμπεριέχει τους βασικούς άξονες πολιτικής της εκάστοτε διοίκησης. Δηλαδή το όραμα για τον τόπο και τις διεκδικήσεις από τα ανώτερα επίπεδα εξουσίας.  Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε αντί για προϋπολογισμός πολιτικής διεκδίκησης είναι προϋπολογισμός πολιτικής παράδοσης. Ήδη το ζήτημα του δρόμου Σάντα – Θεσσαλονίκη παραπέμπεται στο νέο ΕΣΠΑ. Η τύχη του προαστιακού και άλλων μεγάλων οδικών έργων και υποδομών αγνοείται.  Δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι βούληση δεν υπάρχει.