Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, 12:46:28 μμ
etpa
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 20:57

Ευαισθησία και κινητοποίηση μόνο από το Πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨, Μονάδα: Ευκαρπία του Δήμου Κιλκίς

Συντάκτης:

Από τη Μονάδα Ευκαρπίας Δήμου Κιλκίς του προγράσμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” πήραμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή:

Με αφορμή το δημοσίευμά σας στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ (αρ. φύλλου 1245, 01/02/2017, σελ.19) και με τίτλο ¨Ευαισθησία¨ αναφέρεστε στην αίσια έκβαση μιας πολυπροβληματικής περίπτωσης του δήμου μας και συγκεκριμένα: “Θα θυμάστε το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε πριν δύο μήνες για τις άθλιες συνθήκες ζωής μιας μάνας με το γιο της στην Αντιγόνεια. Χαιρόμαστε διότι αποδείχθηκε ευαισθησία, κινητοποιήθηκαν κάποιοι και η μάνα βρίσκεται ήδη στο Γηροκομείο Κιλκίς, ενώ εντός των ημερών θα φιλοξενείται εκεί και ο γιος της. Μακάρι κάθε που γράφουμε για κάποιο εξόφθαλμο πρόβλημα ή αδικία να επιδεικνύεται ανάλογη κινητοποίηση”.


Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε πως θεωρείτε και παρουσιάζετε προς τους αναγνώστες σας ότι για την εν λόγω περίπτωση επιδείχθηκε η απαιτούμενη ευαισθησία καθώς κινητοποιήθηκαν ¨κάποιοι¨ με αφορμή τη δική σας γνωστοποίηση του θέματος. Δεδομένου ότι τόσο πριν από την αρχική δημοσίευσή σας όσο και μετά το τελευταίο σχόλιό σας δεν προβήκατε στη στοιχειώδη συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών από τους εμπλεκόμενους φορείς -μεταξύ αυτών και την υπηρεσία μας- προκειμένου το ρεπορτάζ σας να θεωρείται έγκυρο και έγκριτο, γι΄ αυτό εμείς σας παραθέτουμε (για δεύτερη φορά) την πραγματική εξέλιξη της περίπτωσης αναφερόμενοι μόνο σε ορισμένες ενέργειες και όχι στο σύνολο των κατ΄ οίκον επισκέψεων του προγράμματος ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ - Μονάδα: Ευκαρπία σημειώνοντας τα παρακάτω:
Απρίλιος 2015: εγγραφή της περίπτωσης στο Πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ - Μονάδα: Ευκαρπία
Ιούνιος 2015: με έξοδα του Δήμου πραγματοποιήθηκε γενικός καθαρισμός και απολύμανση από ιδιωτικό συνεργείο και βάψιμο της οικίας από υπάλληλο της ΚΔΕΚ
Ιούνιος 2015: εξοπλισμός της οικογένειας με βασικό οικιακό εξοπλισμό
Ιούλιος 2015: εγγραφή της οικογένειας στο επισιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Κιλκίς
Φεβρουάριος 2016: ένταξη της οικογένειας σε πρόγραμμα συσσιτίου του Ιερού Ναού ¨Κοιμήσεως της Θεοτόκου¨
Ιούνιος 2016: έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ν. Κιλκίς (με αρ.πρωτ.: 1635/10-06-2016) με σκοπό την ενημέρωση για την εν λόγω περίπτωση και πρόταση για αναγκαιότητα ιατρικών εξετάσεων και εισαγωγή σε Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων
Ιούνιος 2016: πρώτη απάντηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ν. Κιλκίς (με αρ.πρωτ.: 895/15-06-2016)  για αναγκαιότητα ψυχιατρικής εκτίμησης
Ιούλιος 2016: δεύτερη απάντηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ν. Κιλκίς (με αρ. πρωτ.: 1047/25-07-2016) για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης περαιτέρω εξετάσεων και εν συνεχεία την εισαγωγή της περίπτωσης σε Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων
Αύγουστος 2016: ολοκλήρωση της Α΄ φάσης και αποστολή αίτησης και απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εισαγωγή της περίπτωσης σε Θεραπευτήριο (αρ. πρωτ. αίτησης: 1473/09-8-2016)
Σεπτέμβριος 2016: μεταφορά και συνοδεία στο Νοσοκομείο Κιλκίς για πραγματοποίηση των απαιτούμενων εξετάσεων στις 28/9/2016
Νοέμβριος 2016: ολοκλήρωση της Β΄ φάσης και αποστολή των λοιπών δικαιολογητικών Β΄ φάσης στις 30/11/2016) για την εισαγωγή της περίπτωσης σε Θεραπευτήριο και αναμονή για διάθεση ελεύθερης κλίνης
Δεκέμβριος 2016: ενημέρωση από κοινωνική υπηρεσία του Θεραπευτηρίου για διαθέσιμη κλίνη στις 15/12/2016
Δεκέμβριος 2016: μεταφορά, συνοδεία και εισαγωγή της περίπτωσης στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων – Παράρτημα Κιλκίς στις 22/12/2016
Ιανουάριος 2017: περαιτέρω ενέργειες για την προστασία και φροντίδα του γιου της οικογένειας
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, η αίσια έκβαση στην οποία αναφέρεστε είναι αποτέλεσμα ενεργειών που ως υπηρεσία είχαμε ήδη δρομολογήσει όπως οφείλαμε να κάνουμε, στηριζόμενοι σε κάθε διαθέσιμη κοινωνική παροχή αλλά και στην απαιτούμενη συνεργασία με τους αρμόδιους κοινωνικούς και εισαγγελικούς φορείς της περιοχής μας.
Με αφορμή την εν λόγω απάντησή μας δραττόμεθα της ευκαιρίας να ενημερώσουμε τόσο εσάς όσο και τους αναγνώστες σας ότι ως προσωπικό των προγραμμάτων ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ που υλοποιεί η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Κιλκίς, ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με χρόνιες και ακραίες καταστάσεις έντονου κοινωνικού αποκλεισμού και εγκατάλειψης ανθρώπων τόσο από το οικογενειακό τους περιβάλλον όσο και από την ευρύτερη τοπική κοινωνία.
Η ιδιαίτερη συμβολή και χρησιμότητα των παραπάνω προγραμμάτων του Δήμου ενισχύεται ακόμη περισσότερο καθώς συχνά αποτελούμε και τα μοναδικά άτομα που εισέρχονται σε σπίτια οικογενειών όπου συνυπάρχουν όχι μόνο άσχημες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης αλλά και σοβαρά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας - θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμη και τη δική μας υγεία και ασφάλεια.
  Συμφωνούμε, ότι η δύναμη της εικόνας προκαλεί συναισθήματα έντονης συγκίνησης, λύπης και οργής και σίγουρα αποτυπώνει όσα τα λόγια και οι γραμμές αδυνατούν να περιγράψουν. Τέτοιες εικόνες αντικρίζουμε συχνά κατά τη διάρκεια των κατ΄ οίκον επισκέψεων στους ωφελούμενούς μας. Θα ήταν ευχής έργο εάν κάθε πολυπροβληματική περίπτωση κατέληγε σε αίσια έκβαση μετά από τη δημοσίευση της κάθε περίπτωσης. Εάν μπορούσαμε πρώτοι εμείς θα δημοσιεύαμε ιστορίες ανθρώπων προκειμένου να δίνεται λύση, αλλά λόγω απορρήτου οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά μας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι στη δεκαετή λειτουργία του προγράμματός μας και για περιπτώσεις ανθρώπων που είναι ωφελούμενοι της υπηρεσίας μας πράττουμε αυτό που μπορούμε και που μας αναλογεί κάνοντας πολλές φορές και υπέρβαση του ρόλου μας.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία,
το προσωπικό του Προγράμματος
¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ Δήμου Κιλκίς
Μονάδα: Ευκαρπία

 

Σχόλιο ΠΡΩΙΝΗΣ - ΕΙΔΗΣΕΩΝ:
Το καλοκαίρι του 2016 δημοσιεύσαμε φωτογραφίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας στην Αντιγόνεια.
Το Φθινόπωρο καταχωρίσαμε το ρεπορτάζ όπου καταγράψαμε όσα είδαμε, δηλαδή την ίδια άθλια εικόνα με δυο ανθρώπους να ζουν μέσα σε σκουπίδια.
Αρχές Φεβρουαρίου σε σχόλιό μας καταγράψαμε τη ευχάριστη εξέλιξη εκφράζοντας την ικανοποίησή μας.
Η Υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” μας εγκαλεί τώρα, ύστερα από μήνες,  ότι δεν τη συμβουλευτήκαμε για να είναι “έγκυρο” το ρεπορτάζ μας. Την ευχαριστούμε για τη σύσταση, αλλά ας περιοριστεί στο δικό της ρόλο αφού μάλιστα, όπως στον τίτλο της απάντησής της αναφέρει ”Ευαισθησία και κινητοποίηση μόνο από το Πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨.
Και επί της ουσίας: δεν αμφισβητούμε καμιά από τις ενέργειές της. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται χρόνος καθώς εμπλέκονται πολλοί.
Εκείνο που δεν κατανοούμε κι εκεί επικεντρώσαμε ήταν το απλούστερο όλων: Γιατί αφέθηκε η οικογένεια να ζει μέσα στα σκουπίδια επί μήνες; Τόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί ένας τρόπος για να καθαρίζει κάποιος επ’ αμοιβή μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα το σπίτι;  
Όλα τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην κρίση των αναγωνστών μας.
Και κάτι τελευταίο: Προσεχώς θα επανέλθουμε με νέα ρεπορτάζ. Και για όσους διαθέτουν ευαισθησία το πεδίον δόξης θα είναι λαμπρόν.
Έτερον ουδέν.