Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 11:24:45 πμ
etpa
Σάββατο, 08 Ιουλίου 2017 19:15

Γκουντενούδης: Άλλη κυβέρνηση και άλλο υπουργείο υπηρετεί ο κ. Μπαλάφας;

Συντάκτης:

Έκπληκτος και οργισμένος δηλώνει ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης με τις δηλώσεις Γιάννη Μπαλάφα ότι η Νέα Καβάλα δεν κλείνει και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις τόσο του ίδιου όσο και του Υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι θα κλείσει.
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της περιοδείας του στο ν. Κιλκίς ο κ. Μπαλάφας έδωσε συνέντευξη τύπου, στην οποία παραβρεθήκαμε μόνο οι ΕΙΔΗΣΕΙΣ και η ΠΡΩΙΝΗ και δημοσιεύσαμε αποκλειστικό ρεπορτάζ για τις δηλώσεις που προκαλούν την οργή του κ. Γκουντενούδη.
Είπε ο κ. Μπαλάφας, όταν του θέσαμε την ερώτηση "γιατί δεν κλείνει η Νέα Καβάλα".


"Εμείς στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας κι εγώ, δεν μιλήσαμε ποτέ για κατάργηση  του  Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας. Εξάλλου δεν δημιουργεί καμιά ενόχληση στην τοπική κοινωνία, είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα είμαστε πρόθυμοι να το άρουμε. Οι συνθήκες στέγασης και παροχής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας είναι ικανοποιητικές, ενώ πλέον δεν υπάρχει μαζική σίτιση αλλά οι πρόσφυγες παίρνουν ένα ποσό και κάνουν τις δικές τους αγορές, διοχετεύοντας έτσι και μια ρευστότητα οικονομική στην τοπική αγορά, πράγμα το οποίο ικανοποιεί και την ίδια".
Ο κ. Μπαλάφας μάλιστα εξήγησε ότι η Νέα Καβάλα δεν μπορεί να καταργηθεί διότι οι ροές προσφύγων μπορεί να μειώθηκαν αλλά δεν εξαλείφθηκαν (από νησιά και Έβρο). Έτσι ενώ φεύγουν πρόσφυγες από τη Νέα Καβάλα είτε στην Ευρώπη είτε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, έρχονται νέοι.
Ο κ. Γκουντενούδης όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την απάντηση Μπαλάφα, ανέφερε τα εξής:
"Αδυνατώ να παρακολουθήσω τον κ. Μπαλάφα και την ευκολία με την οποία λέει ανακρίβειες. Ο προϊστάμενος υπουργός του κ. Μουζάλας παρουσία δημάρχων (συνεδρίαση ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας) και δημοσιογράφων ανέπτυξε την πολιτική του υπουργείου που προβλέπει την κατάργηση, πλην δυο, των κέντρων φιλοξενίας στην Κ. Μακεδονία. Ονομαστικά αναφέρθηκε σε κλείσιμο κέντρων μεταξύ των οποίων και της Νέας Καβάλας. Εξάλλου από πέρυσι ο κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί σε κατάργηση του κέντρου της Νέας Καβάλας και είναι πολλές οι κατ' ιδίαν και τηλεφωνικές διαβεβαιώσεις του προς εμένα ότι το κέντρο κλείνει. Να επικαλεστώ επίσης τις ίδιες δεσμεύσεις του αν. υπουργού Άμυνας κ. Δ. Βίτσα.
Δεν μπορεί όλα αυτά που γνωρίζει όλη η Ελλάδα μέσα από σχετικά δημοσιεύματα - οι εξαγγελίες του κ. Μουζάλα ενώπιον των δημάρχων έτυχαν ευρείας δημοσιότητας- να τα αγνοεί ο κ. Μπαλάφας και με τόση ευκολία να διαψεύδει τον υπουργό του. Εκτός κι αν υπηρετεί άλλη κυβέρνηση κι άλλο υπουργείο. Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να βρω" αναφέρει ο Γκουντενούδης.
Αλλά, συνεχίζει ο Δήμαρχος Παιονίας, εκείνο που προκάλεσε την οργή μου είναι η προσήλωση του κ. Μπαλάφα σε ένα πρόγραμμα επίσκεψης που καταρτίστηκε και δεν περιλάμβανε επίσκεψη και συνεργασία με τον Δήμαρχο του δήμου της Παιονίας που υπέστη τη μεγαλύτερη καταπόνηση από τους πρόσφυγες. Είναι καλά τα λόγια περί αλληλεγγύης που έδειξαν οι κάτοικοι της Παιονίας και του ν. Κιλκίς, αλλά είναι μόνο λόγια. Εμείς δείξαμε την αλληλεγγύη μας. Δυστυχώς η κυβέρνηση εμπράκτως δείχνει περιφρόνηση προς την αυτοδιοίκηση. Η Νέα Καβάλα έχει προβλήματα. Έχει το πρόβλημα με την υδροδότηση που πρέπει να επιλυθεί. Υπάρχει ο καθημερινός κίνδυνος από την κίνηση των προσφύγων με τα πόδια από και προς το Πολύκαστρο. Εδώ και τρία χρόνια με συνεχή υπομνήματα επισημαίνουμε και την οικονομική καταπόνηση του δήμου με υπηρεσίες προς τους πρόσφυγες και αντί όποιας ενίσχυσης, εισπράττουμε καλά λόγια για την αλληλεγγύη μας. Πως να το εκλάβουμε;  Δεν αποτελεί κοροϊδία; αναφέρει ο κ. Γκουντενούδης.
Εκφράζω την οργή μου για όσα περί μη καθυστέρησης των αποζημιώσεων στους δημότες μας, είπε ο κ. Μπαλάφας όταν θέσατε το σχετικό ερώτημα που είναι και δικό μου ερώτημα.
Είπε ο υφυπουργός πως ο χρόνος μετράει από τότε που στείλαμε τα δικαιολογητικά που ζήτησε η κυβέρνηση, δηλαδή πριν δυο μήνες κι όχι από τότε που προκλήθηκαν οι ζημιές, δηλαδή πριν δυο και τρία χρόνια. Μας κοροϊδεύουν  ανοιχτά ο υφυπουργός και η κυβέρνηση. Τις καταστάσεις και τα σχετικά έγγραφα τα στείλαμε σχεδόν πριν δυο χρόνια. Κάθε φορά που επικοινωνούσαμε εγγράφως, κατ' ιδίαν και τηλεφωνικώς με τους αρμόδιους υπουργούς η απάντηση ήταν κοινή: Κάντε υπομονή, ψάχνουμε τρόπο να δώσουμε τις αποζημιώσεις. Και ξαφνικά όταν προκλήθηκαν τα γεγονότα στη Μόρια η κυβέρνηση βρήκε τη διαδικασία, την οποία κρατούσε κρυφή από εμάς, και την εφάρμοσε για τους κατοίκους της Μόριας. Ζητώντας από εμάς να επαναδιατυπώσουμε το αίτημα για αποζημιώσεις κατά τη διαδικασία που εφηύρε για τη Μόρια. Και μας λένε πως ο χρόνος μετράει από την Μόρια, όταν οι καταστροφές στην Ειδομένη έγιναν πριν τρία και δυο χρόνια. Χωρίς τότε να ερευνήσουν για τη διαδικασία που χρειαζόταν για να δοθούν αποζημιώσεις.
Δυστυχώς για τον κ. Μπαλάφα και την κυβέρνηση, τα έργα και τα λόγια τους δείχνουν περιφρόνηση προς την Παιονία. Και δεν καλύπτεται η στάση αυτή από καλά λόγια περί αλληλεγγύης.