Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 12:20:34 μμ
etpa
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 21:56

Η ΔΕΥΑ Παιονίας… διχάζει

Συντάκτης:

Ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Παιονίας η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Παιονίας, αλλά με σύσσωμη την αντιπολίτευση και μια σύμβουλο της πλειοψηφίας να την καταψηφίζουν (14 υπέρ και 9 κατά).
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Θανάσης Τζούρτζος, τονίζοντας πως η πρόταση αφορά μόνο το τρέχον έτος και πως στόχος παραμένει η ενιαία τιμή σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα σε βάθος πενταετίας.


Σύμφωνα με την πρόταση (που έγινε και απόφαση) στη Δ.Ε. Πολυκάστρου στην πρώτη κατηγορία από 0-120 κυβικά νερού η τιμή είναι 0,28 ευρώ ανά κυβικό, από 121-240 κυβικά είναι 0,35 ευρώ, από 241-340 κυβικά είναι 0,40 ευρώ και πάνω από 34ο κυβικά είναι 0,60 ευρώ.
Στις Δ.Ε. Αξιούπολης και Ευρωπού (πλην τα ορεινά χωριά) στην 1η κατηγορία η τιμή είναι 0,19 ευρώ, στην 2η είναι 0,25, στην 3η είναι 0,28 και στην 4η είναι 0,60 ευρώ.
Στη Δ.Ε. Γουμένισσας έχουμε τρεις κατηγορίες, στην πρώτη από 0-200 κυβικά η τιμή είναι 0,10 ευρώ, από 201-340 κυβικά είναι 0,25 και πάνω από 340 είναι 0,60 ευρώ.
Στους οικισμούς Ειδομένη, Χαμηλό, Δογάνη, Πλάγια, Φανού, Σκρα, Κορώνας, Ειρηνικού και Μεταμόρφωσης από 0-340 κυβικά η τιμή είναι 0,10 ευρώ και πάνω από 340 είναι 0,60 ευρώ.
Και στους οικισμούς Λιβάδια και Κούπα η χρέωση με το ΦΠΑ είναι 60 ευρώ ετησίως χωρίς κλιμάκωση και καταμέτρηση.
Η ένσταση των συμβούλων της μειοψηφίας αφορούσε τη μικρή μείωση στις τρεις ενότητες (Πολυκάστρου, Αξιούπολης και Ευρωπού, κατά 4%) με παράλληλη μικρή αύξηση στη Δ.Ε. Γουμένισσας, η οποία όμως συνεχίζει να έχει πολύ μικρότερες τιμές στην ύδρευση.
Ο δήμαρχος, Χρήστος Γκουντενούδης και σύμβουλοι της πλειοψηφίας απάντησαν ευθέως στην κριτική της παράταξης του Κώστα Σιωνίδη, τονίζοντας πως η νέα δημοτική αρχή τολμά και κινείται στην κατεύθυνση της σύγκλισης των τιμών στις δημοτικές ενότητες, κάτι που δεν έκανε επί τέσσερα χρόνια η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία ουσιαστικά διατήρησε τις μεγάλες ανισότητες, που σήμερα καταγγέλλει.
Ο κ. Τζούρτζος ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΔΕΥΑΠ είναι η μικρή εισπραξιμότητα. «Όταν αναλάβαμε προχωρήσαμε σε έκδοση λογαριασμών του 2013. Σύντομα θα ισορροπήσουμε με την έγκαιρη έκδοση λογαριασμών. Προσδοκούμε σε έσοδα περίπου 200.000 ευρώ από τη βιομηχανία εμφιάλωσης στην Αξιούπολη και παράλληλα στοχεύουμε στην υλοποίηση προγράμματος για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των γεωτρήσεων. Η πρόταση της ΔΕΥΑΠ αφορούσε και σε μείωση της τιμής στις τρίτεκνες οικογένειες, αλλά και στις κτηνοτροφικές μονάδες και στις βιομηχανίες.

 

Αρνητική η μειοψηφία
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Σιωνίδης επισήμανε πως «προεκλογικά η παράταξη της πλειοψηφίας είχε υποσχέθηκε επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής με κοινωνικά κριτήρια και μειώσεις της τάξης του 15%. Τώρα προτείνετε άνισες και αδικαιολόγητες τιμές. Θα έπρεπε να κάνετε πιο ορθολογική προσέγγιση και μελέτη.
Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Σόνια Συμεωνίδου τόνισε πως «ο δήμος όφειλε να παρουσίαση κοινωνικό προφίλ και ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών, με δικαιοσύνη. Είμαστε στον πέμπτο χρόνο του «Καλλικρατικού» δήμου και θα έπρεπε να είχαμε ενιαίο τιμολόγιο. Οι διαφορές είναι απαράδεκτες. Δεν έγινε καμία προσπάθεια εξισορρόπησης. Ολες οι δημοτικές ενότητες έχουν τέσσερις κλίμακες και μόνο η Γουμένισσα έχει τρεις».  Η κ. Συμεωνίδου ζήτησε την υδροδότηση του Πολυκάστρου από νέες πηγές του Πάικου.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ιορδάνης Τσιτουρίδης χαρακτήρισε «άδικη την τιμολογιακή πολιτική. Μπορεί το Πολύκαστρο να έχει έξοδα ηλεκτροδότησης γιατί παίρνει νερό από γεωτρήσεις, αλλά ταυτόχρονα έχει και νέο δίκτυο ύδρευσης χωρίς κόστος βλαβών». Επισήμανε πως είναι άδικο να γίνεται η καταμέτρηση μια φορά το χρόνο, γιατί αυτό διευκολύνει όσους δεν πληρώνουν συστηματικά το νερό, και οι οποίοι έχουν μεγάλες καταναλώσεις, ενώ τελευταία σπάνε και τα ρολόγια για να μην καταμετρώνται.
Το στοιχείο αξιοποίησης των πηγών του Πάικου για όλο το δίκτυο ύδρευσης του δήμου ζήτησε και ο κ. Ηλίας Αριζάνης.

 

Η πλειοψηφία
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Θεόδωρος Απουσίδης, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως γίνονται μειώσεις στις τρεις δημοτικές ενότητες και μικρή έστω αύξηση στη Γουμένισσα. Σημείωσε πως η επιχείρηση είναι βιώσιμη  και πρότεινε το νερό της Αξιούπολης που υπερχειλίζει να οδηγηθεί στο Πολύκαστρο, κάτι που θα μειώσει κατά 300.000 ευρώ τη ΔΕΗ και κατά 90% τις βλάβες στο δίκτυο. Η ίδια σύνδεση μπορεί να γίνει από Πλάγια σε Ευζώνους.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε βιώσιμη την επιχείρηση, τονίζοντας πως η μελέτη βιωσιμότητας που έγινε και ανέφερε πως απαιτούνται επιπλέον έσοδα 400.000 ευρώ, δεν έλαβε υπόψη της σημαντικές παραμέτρους της εταιρείας. Ακόμη ανέφερε πως υπάρχουν τρεις πηγές στο Πάικο και πρέπει να συνεισφέρουν όλες.
Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αλίρης χαρακτήρισε την αντιπολίτευση «παράλληλη συμπολίτευση», γιατί κάνει καλόπιστη κριτική και προτάσεις. «Τολμήσαμε, είπε, τις μειώσεις στην τιμή και προχωράμε σε ενιαίο τιμολόγιο σε βάθος χρόνου»
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δημήτρης Μπαβέλης τόνισε πως ο δήμος επιχειρεί για πρώτη φορά να ισορροπήσει τις ανισότητες που υπήρχαν στην τιμή του νερού.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας η αντιδήμαρχος Εβελίνα Πολιτίδου χαρακτήρισε αρνητική τη διαφοροποίηση της Γουμένισσας στις κλίμακες που υπάρχουν. «Ζήτησα, είπε, ίση μεταχείριση των δημοτών και αυτή δεν υπάρχει, γι’ αυτό και καταψηφίζω την πρόταση».
Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του δημάρχου ο οποίος χαρακτήρισε «ευτύχημα το γεγονός πως έχουμε δίπλα μας το Πάικο. Στόχος μας είναι όλος ο δήμος να υδροδοτηθεί από το Πάικο. Εμείς προχωράμε στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Εσείς κ. Σιωνίδη λέγατε πως μηδενίσατε τις οφειλές του δήμου και της ΔΕΥΑΠ, αλλά παραλάβαμε χρέη. Αλλα ξέραμε, άλλα βρήκαμε. Η ΔΕΥΑΠ έχει μόνο ένα άτομο μόνιμο προσωπικό, το διευθυντή της. Τι κάνατε κ. Σιωνίδη για την πρόσληψη προσωπικού; Εμείς προχωρήσαμε άμεσα και ζητήσαμε την κατ’ εξαίρεση πρόσληψη υπαλλήλων. Αν δεν γίνουν προσλήψεις μην αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μείνουμε χωρίς προσωπικό και να κλείσει η ΔΕΥΑΠ».

 

Προ ημερησίας
Στην προ ημερησίας διάταξη συζήτηση ο κ. Σιωνίδης ζήτησε την άμεση κοπή των χόρτων στα πρανή του δρόμου Αξιοχωρίου – Ευζώνων. Η κ. Συμεωνίδου ζήτησε ενημέρωση για τα Δημοτικά Σφαγεία Αξιούπολης και την καταγραφή των κλειστών στρατοπέδων προς αξιοποίηση από το δήμο και τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Γιώργος Φράγκος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία κόσμου από τις σημαντικές εκδηλώσεις της Μάχης Σκρα και Ραβινέ, των δυο βουλευτών, ακόμη και των δημοτικών συμβούλων.  Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Μπαβέλης ενημέρωσε πως παραδόθηκαν οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών για το 2012 και 2013, όπου υπάρχουν σοβαρές παρατυπίες και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα ο αντιδήμαρχος Εργων Γιάννης Αδαμόπουλος εισηγήθηκε το πιλοτικό κλείσιμο του κεντρικού τμήματος της Μ. Αλεξάνδρου για τα σαββατοκύριακα, από τις 9 έως τις 1 το βράδυ, για την απρόσκοπτη βόλτα των πεζών. Η πρόταση καταψηφίστηκε από την μειοψηφία, με το αιτιολογικό πως θα έπρεπε να προηγηθούν αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών του δήμου, και από την αντιδήμαρχο Εβ. Πολιτίδου.
Ακόμη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την επανίδρυση των δημοτικών σχολείων Γοργόπης και Τούμπας.