Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021, 4:30:00 μμ
etpa
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 20:44

Παιδιά ενός κατώτερου θεού…

Συντάκτης:

Εργάζονται καθημερινά με κανονικό ωράριο εκτελώντας , όπως κάθε υπάλληλος στη ΔΕΥΑ Κιλκίς, τα καθήκοντα – εργασίες που τους ανατίθενται. Το έργο τους, μαζί με το αντίστοιχο των υπολοίπων 20 συναδέλφων τους στην επιχείρηση έχει εκθειαστεί επανειλημμένα από  τη διεύθυνση και τη δημοτική διοίκηση, σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Καθώς με το ίδιο προσωπικό (30 συνολικά άτομα) η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Κιλκίς  αντιμετωπίζει πολλαπλάσιο έργο μετά τον Καλλικράτη.


Και βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο δρόμο! Το αδίκημά τους; Εργάζονταν πολλοί εξ αυτών εδώ και μια δεκαετία με «μπλοκάκι» δηλαδή με συμβάσεις ανάθεσης έργου. Διότι το ίδιο κράτος που πριν ένα μήνα ουσιαστικά εξανάγκασε τους δήμους να ανανεώσουν για ένα ακόμη έτος τις συμβάσεις οκταμηνιτών δημοτικών υπαλλήλων και κατ’ ουσίαν μονιμοποιώντας τους, δεν βρήκε τρόπο να ρυθμίσει νομικά το καθεστώς εργασίας ανθρώπων – οικογενειαρχών που εργάζονται αδιάλειπτα μέχρι και 10 χρόνια με «μπλοκάκια» στις ΔΕΥΑ.
Οι 10 εργαζόμενοι που βρίσκονται – γιορτινές μέρες- σε αδιέξοδο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για να διασφαλίσουν την εργασία τους. Η αίτησή τους συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου του Κιλκίς, όπου ως μάρτυρας προσήλθε από την πλευρά των εργαζομένων ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Αχιλλέας Μητράκος, πρόεδρος του σωματείου Λάρισας.
Τα επιχειρήματα που συνηγορούν στην εξασφάλιση της εργασίας των προσφυγόντων εργαζομένων  είναι συντριπτικά: Μερικά τα παραθέσαμε ήδη: Κάλυπταν αδιάλειπτα πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, εκτελούσαν κανονικά το ωράριό τους και τις εντολές της διοικητικής ηγεσίας της ΔΕΥΑ,  έχουν ενσωματώσει σημαντική τεχνογνωσία από την πολυετή εργασία τους που θα στερηθούν η επιχείρηση και οι δημότες  εάν απολυθούν. Στο δικαστήριο επικαλέστηκαν σειρά αποφάσεων τόσο των ελληνικών όσο και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και αναμένουν με αγωνία την απόφαση του δικαστηρίου Κιλκίς.
Εκείνο που όμως προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, είναι η στάση της διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης που προσήλθε ως αντίδικος και ενός συναδέλφου τους – και μάλιστα συνδικαλιστή- που ως μάρτυρας της διοίκησης της επιχείρησης ουσιαστικά στράφηκε εναντίον τους.
Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο πριν τον ανασχηματισμό  της κυβέρνησης, το θέμα των εκατοντάδων  εργαζομένων με το ίδιο καθεστώς (μπλοκάκι) στις ΔΕΥΑ πανελλαδικά, έφτασε ένα βήμα πριν την τελική του ρύθμιση. Άλλαξε ο υπουργός, χάθηκε χρόνος και οι συνέπειες βαρύτατες: Χάνεται το μεροκάματο για εργαζόμενους που το μόνο τους αδίκημα ήταν πως ενώ εργάζονταν όπως όλοι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, τις επιβάρυναν λιγότερο επειδή ως συμβασιούχοι έργου πλήρωναν οι ίδιοι την ασφάλισή τους!
Ζητείται δικαιοσύνη.