Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 1:34:07 πμ
etpa
Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2016 21:20

Συνεδρίαση της… συγγνώμης στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας

Συντάκτης:

Η φαρδιά πλατιά «συγγνώμη» ακούστηκε πολλές φορές στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας από συμβούλους και της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, αφού όλοι αναγνώρισαν πως στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κατάσταση είχε ξεφύγει πέρα από τα εσκαμμένα και είχαν ειπωθεί βαριές κουβέντες.


Οι πολλές «συγγνώμες» που αντηλλάγησαν από τους συμβούλους για τη συμπεριφορά τους οδήγησε το δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, να επισημάνει με χιούμορ πως τα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας και τα εγκαίνια του Άξιον Εστί Αξιούπολης έπιασαν τόπο!
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκε ο οικονομικός απολογισμός του δήμου για το 2015. Το σύνολο των εισπράξεων του Δήμου του έτους 2014 € 12.213.148,52 πλέον τα χρηματικά διαθέσιμα έναρξης της χρήσεως ποσού € 3.486.427,09 ήτοι συνολικό ποσό € 15.699.575,61 μείον τις πληρωμές του Δήμου του έτους 2015 ποσού € 11.342.357,22 μας δίνει τα χρηματικά διαθέσιμα τέλους της χρήσεως 2015 του απολογισμού που ανέρχονται στο ποσό των € 4.357.218,39.

Σιωνίδης
Εντονη κριτική για την οικονομική διαχείριση της δημοτικής αρχής άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Σιωνίδης, μιλώντας για σπατάλη. Το 2015, είπε, αυξήθηκαν κατά 41% τα έξοδα για συντηρήσεις, κατά 37,8% στον ηλεκτροφωτισμό, κατά 80% οι αμοιβές σε ελεύθερους επαγγελματίες και κατά 75% σε δημόσιες σχέσεις. Οι δαπάνες του δήμου αυξήθηκαν κατά 1 εκατομ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τρίτους κατά 600.000.
Ο κ. Σιωνίδης υπεραμύνθηκε της θητείας του ως αντιδημάρχου οικονομικών επί διοίκησης Λαπόρδα, σημειώνοντας πως «παραλάβαμε οφειλές 10 εκατομ. και τις μειώσαμε σε 4 εκατομ. ευρώ ως αποτέλεσμα ορθολογικής διαχείρισης. Με την πολιτική σας ακυρώνεται την προσπάθειά μας για νοικοκύρεμα και μας γυρνάτε πολύ πίσω, γι’ αυτό και δεν θα ψηφίσουμε τον οικονομικό απολογισμό σας».

Πλειοψηφία
Η πρώτη απάντηση δόθηκε από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, φωτισμού, και περιβάλλοντος, Κώστα Μεμετζή, ο οποίος τόνισε πως «λόγω του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος που αντιμετώπισε ο δήμος από την πρώτη στιγμή και όχι μόνο στον καταυλισμό της Ειδομένης, αυξήθηκαν κατά πολύ οι ανάγκες σε καθαριότητα και φωτισμό σε οικισμούς, δρόμους και διασταυρώσεις, όπου άναψαν όλα τα φώτα και όπου χρειάστηκε τοποθετήθηκαν και προβολείς για την ασφάλεια των δημοτών. Για εμάς προέχει η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων», και να καταλήξει: «Εμείς γι’ αυτό ήρθαμε στην εξουσία κ. Σιωνίδη, γι’ αυτό σας καταδίκασαν οι δημότες».
«Δεν μπορεί το προσφυγικό να είναι άλλοθι για όλα. Αν αυτά που είπατε κοστολογούνται ένα εκατομ. ευρώ, τότε κάτι δεν πάει καλά», ήταν η απάντηση του κ. Σιωνίδη.
Στα όσα υποστήριξε ο κ. Σιωνίδης απάντησε ο δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της  νοικοκυρεμένης διαχείρισης των οικονομικών του δήμου, τονίζοντας όμως πως αυτή η πολιτική δεν μπορεί να ασκείται σε βάρος των δημοτών, της ασφάλειας και των αναγκών τους. «Βιώνουμε, σημείωσε, την οικονομική κρίση και ασφυξία προς τους δήμους, την έκρηξη του προσφυγικού, το πάγωμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τη μετάβαση από το ένα ΕΣΠΑ στο άλλο. Μην μιλάτε όμως για τη νοικοκυρεμένη διαχείρισή σας γιατί μας ζητάνε 300.000 επιστροφή από το ΕΣΠΑ, γιατί αφήσατε 110.000 άγνωστες οφειλές σε προμηθευτές. Εσείς αυξήσατε τα δημοτικά τέλη, ενώ εμείς όχι. Εμείς θα μειώσουμε κατά 70% τις δαπάνες φωτισμού τοποθετώντας λάμπες LED στο δίκτυο. Εμείς λέμε ΝΑΙ στις δημόσιες σχέσεις του δήμου γιατί θέλουμε να προβάλλουμε σε όλη την Ελλάδα την περιοχή μας και όλους τους οικισμούς του δήμου. Μιλάτε για νοικοκύρεμα αλλά όταν αναλάβαμε κανένας προμηθευτής δεν ήθελε να συνεργαστεί με το δήμο, έχοντας την κακή εμπειρία της δικής σας θητείας. Εμείς έχουμε αναστρέψει αυτό το κλίμα και τώρα θέλουν το δήμο για πελάτη τους».
Τελικά ο οικονομικός απολογισμός του δήμου ψηφίστηκε μόνο από την μειοψηφία με 13 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Έκρηξη Γκουντενούδη
για το προσφυγικό
Ο δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, ενημερώνοντας παράλληλα πως θα είναι (ήταν την Παρασκευή) κεντρικός ομιλητής για το προσφυγικό στην Ελλάδα στην Ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ναύπλιο ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος τόνισε πως «δεν ενημερωνόμαστε για τίποτα. Δεν γνωρίζουμε το τι γίνεται στο Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας. Κάποιος αυτοχρίζεται Συντονιστής και αυτό δεν αναφέρεται πουθενά σε δημόσιο έγγραφο, ούτε δημοσιεύεται σε κάποιο ΦΕΚ, δεν υπάρχει τίποτα. Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής δεν μας απαντά εγγράφως ποιος είναι υπεύθυνος για το Κέντρο Φιλοξενίας. Και στο τέλος για ό,τι συμβαίνει αναζητούν τις ευθύνες από την αυτοδιοίκηση. Θα τα πω εκ νέου στον κ. Μουζάλα».

Ερωτήσεις
Στον προ ημερήσιας διάταξη διάλογο τέθηκαν πολλά θέματα.
Η κα Σόνια Συμεωνίδου ζήτησε ενημέρωση του σώματος από το δήμαρχο για το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο και τα όσα συζητήθηκαν για τη μεταρρύθμιση του θεσμού. Ακόμη, σημείωσε πως από τον Απρίλιο υποβλήθηκε αίτημα για τη συντήρηση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης, ένα κόσμημα για την Ελλάδα, και πρέπει άμεσα να γίνουν επισκευές. Ζήτησε να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας για την αναμορφωμένη πλατεία της Αξιούπολης για να μην γίνεται κατάχρηση της στάθμευσης των αυτοκινήτων και καταστροφές.
Ο κ. Γιάννης Συμεωνίδης επανήλθε στο θέμα του κόμβου Βαφειοχωρίου σημειώνοντας πως στην προηγούμενη συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος κ. Μεμετζής ανακοίνωσε πως κατατέθηκε μελέτη στη ΔΕΗ για να ανάψουν όλα τα φώτα και όχι μόνο δυο, αλλά τελικά αίτημα δεν υπάρχει στη ΔΕΗ.
Ο κ. Ηλίας Αριζάνης αναφέρθηκε στον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων που γίνεται με τα μηχανήματα του δήμου και ζήτησε ενημέρωση για το αν εισπράττονται χρήματα από τους ιδιοκτήτες. Παράλληλα, ζήτησε να μάθει γιατί μεταφέρθηκαν μπασκέτες από τον Ευρωπό στο γυμναστήριο του Πολυκάστρου.
Ο κ. Νίκος Καπουτζής τόνισε πως τρία χρόνια τώρα το νοσοκομείο Γουμένισσας αγωνίζεται για τον διορισμό παιδιάτρου, αλλά λύση δεν υπάρχει, ενώ την ίδια στιγμή τοποθετούνται δυο παιδίατροι στο Κ.Υ. Πολυκάστρου. Ακόμη, ζήτησε να αποκατασταθεί άμεσα ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο.
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Νίκος Φράγκος, καυτηρίασε την απουσία της κυβέρνησης και του βουλευτή Θ. Παραστατίδη από τις εκδηλώσεις στο Διασυμμαχικό Μνημείο, αν και ο βουλευτής επικαλέστηκε  πως δεν προσκλήθηκε από το δήμο. «Η μεγαλύτερη πρόσκληση είναι η ιστορική μας συνείδηση», τόνισε ο κ. Φράγκος.
Παράλληλα, καυτηρίασε και την απουσία των κατοίκων του Πολυκάστρου από τις εκδηλώσεις για τις αλησμόνητες πατρίδες: «Ήμασταν 16 άτομα και ο ομιλών, που δεν είναι απόγονος προσφύγων», σημείωσε.
Η κα Ελένη Μπερμπερίδου τόνισε πως είναι άθλια η εικόνα πίσω από το Α.Τ. Πολυκάστρου, όπου υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό οχτώ εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.