Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 10:31:09 πμ
Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2014 15:50

Καταγγελίες για καταπάτηση διατηρητέων από υπαλλήλους ΥΠ.ΠΟ

«Υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού έχουν καταπατήσει ακίνητα στην Πλάκα και διαμένουν παράνομα σε αυτά, προφασιζόμενοι ότι τα συντηρούν για να μην καταρρεύσουν», καταγγέλλει ανώνυμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο διατηρεί την ανωνυμία του.


Ο λόγος για τα 12 ακίνητα στην περιοχή της Πλάκας, τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί με ηλεκτρονική δημοπρασία, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και αναβλήθηκε διότι δεν παραδόθηκαν τα κλειδιά των κτιρίων στην ΕΤΑΔ που έχει αναλάβει να διοργανώσει σε αυτά επισκέψεις ενδιαφερομένων επενδυτών.

Τελικά ο διαγωνισμός, ένας ακόμη, πήρε παράταση για τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αρμόδιοι προέβαλλαν ως επιχείρημα «είτε ότι τα κλειδιά έχουν χαθεί, είτε ότι τα κτίρια δεν είναι επισκέψιμα».

Στην πραγματικότητα, όπως λέει το ίδιο στέλεχος που… γνωρίζει το θέμα (άρα το ερώτημα είναι τι έχει κάνει τόσο καιρό γι’ αυτό), οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είτε “θεωρούν ως… ξεπούλημα την παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων, είτε έχουν καταπατήσει πολλά από αυτά και διαμένουν μέσα εδώ και καιρό, φυσικά παράνομα».

Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι η επίλυση του θέματος είναι ζήτημα χρόνου, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνες τις Εφορίες Αρχαιοτήτων όπου και υπάγονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύντομα, απ’ ότι λένε οι ίδιες πηγές, η δικαιοδοσία των 12 ακινήτων θα μεταφερθεί από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του υπουργείου. Οσοι, δε υπάλληλοι έχουν καταλάβει κτίρια θα εκδιωχθούν με διοικητικά πρωτόκολλα!

Και το σπίτι του «Αντωνάκη»
Ανάμεσα στα 12 αυτά ακίνητα υπάρχουν κάποια μεγάλα. Οπως για παράδειγμα το κτίσμα 539 τ.μ. σε οικόπεδο 346 τ.μ. επί της οδού Πρυτανείου, το διατηρητέο κτίριο 528 τ.μ στην οδό Θέσπιδος και Ραγκαβά, τρία ακίνητα στην οδό Θέσπιδος 16,17 και 20 επιφάνειας 90, 85 και 341 τ.μ. αντίστοιχα, κτίσμα 419 τ.μ. στην οδό Ραγκαβά 3-5, και ακίνητο 512 τ.μ. σε οικόπεδο 583 τ.μ. επί της Στράτωνος 15-25.

Αλλά αυτό που έχει τη πιο γνωστή ιστορία απ' όλα είναι το σπίτι του “Αντωνάκη” από την διάσημη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία.

Βρίσκεται στην οδό Τριπόδων 32, (266 τ.μ. σε οικόπεδο 411 τ.μ.), και έγινε γνωστό από την κινηματογραφική του ιστορία, καθώς σε αυτό γυρίστηκε η διάσημη ταινία: "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.

Τόσο στην αυλή του σπιτιού (κτίσθηκε στις αρχές του 1800 και στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση) καθώς και στο οικόπεδο έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στη νοτιοδυτική γωνία η σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλιά λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά, ανακαλύφθηκε ότι λειτουργούσαν αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). Επί αιώνες δηλαδή γινόταν η ίδια χρήση, όπως αποδεικνύουν τα κανάλια αποχέτευσης που διασχίζουν το οικόπεδο.

Πηγή: Το Βήμα