Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 3:15:18 μμ
etpa
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 09:36

Ν. Καραγιαννακίδης: Η επιτυχία στην εξωτερική πολιτική έχει όνομα: Νέα Δημοκρατία – Κυριάκος Μητσοτάκης

Συντάκτης:

Την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και το μπρα ντε φερ με τον ομόλογο του στην Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου κλήθηκε να σχολιάσει ο δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης Νίκος Καραγιαννακίδης.

Προσκεκλημένος της Ευδοξίας Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση ο κ. Καραγιαννακίδης αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά οργανωμένη», όπως τη χαρακτήρισε, παρουσία του Νίκου Δένδια, υπογραμμίζοντας πως οι παρεμβάσεις του στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα: «Η παρουσία του κ. Δένδια στην Άγκυρα ήταν εξαιρετικά οργανωμένη από την πρώτη στιγμή. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν καλά διαβασμένη, είχε προετοιμαστεί πλήρως για κάθε πρόκληση που θα δεχόταν και κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την Πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας ακολουθεί στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μια καλά οργανωμένη εξωτερική πολιτική. Είχε να αντιμετωπίσει την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση το έχει ουσιαστικά ακυρώσει με τη δράση της, ένα σύμφωνο που δεν αναγνωρίζει ακόμη και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Λιβύης, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, διαδικασία που δεν θα προχωρούσε αν το τουρκολιβυκό σύμφωνο ήταν έγκυρο και ενεργό», είπε.

«Απομονωμένη η Τουρκία»

Η Τουρκία, «συνέχισε ο κ. Καραγιαννακίδης, «έχει πλέον απομονωθεί στη ΝΑ Ευρώπη, όλοι οι γείτονες της έχουν συμφωνήσει να οριοθετήσουν της Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και να μη δώσουν καμία σημασία στις απειλές της Τουρκίας που επαναλαμβάνονται συνεχώς για εσωτερικούς, προπαγανδιστικούς λόγους. Αυτό που έκανε ο κ. Δένδιας και κατ’ επέκταση η ελληνική κυβέρνηση, ήταν να στείλει ένα μήνυμα στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη: Η Γερμανία ζητούσε στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία αλλά να γίνει κατ’ αρχάς μια προσπάθεια διαβουλεύσεων. Ο κ. Δένδιας ακολουθώντας πιστά τις εντολές του Πρωθυπουργού πήγε στην έδρα του Ερντογάν και του είπε δυο «γαλλικά». Του ξεκαθάρισε πως πήγαμε εκεί γιατί η ΕΕ είναι ένας υπερεθνικός οργανισμός που ζήτησε να γίνουν διαβουλεύσεις, αλλά απέναντι μας έχουμε έναν κακόπιστο γείτονα, παραβάτη του διεθνούς δικαίου, που μας εμποδίζει να βρούμε οποιοδήποτε κοινό σημείο συνεργασίας. Και αυτά τα είπε μέσα στο σπίτι τους, στην Άγκυρα» σημείωσε με νόημα.

«Μόνη συζήτηση η υφαλοκρηπίδα»

«Ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν είναι πως εμείς δεν πρόκειται να συζητήσουμε καμία συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, επιμένουμε στο Διεθνές Δίκαιο που αναγνωρίζει πλήρης επήρεια των νησιών, αναγνωρίζει το δικαίωμα επέκτασης των ναυτικών μας μιλίων στα 12, συνεπώς μπορούμε να συζητήσουμε μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Κοντολογίς, δεν ήταν μια αυθόρμητη αντίδραση αυτή του κ. Δένδια», επισήμανε.

Η επόμενη ημέρα

Ερωτώμενος για την επόμενη ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Νίκος Καραγιαννακίδης ήταν σαφής: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εκεί που ήταν πάντα: δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τους Τούρκους, θέτουν ζητήματα που ουδέποτε αναγνωρίζουμε, θέματα που δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αυτό που ειπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο είναι πως η μόνη διαφορά που υπάρχει στο τραπέζι είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Πλέον απέναντι στην Τουρκία υπάρχει μια αποφασιστική κυβέρνηση που δεν είναι διαθέσιμη να παραχωρήσει τίποτα» κατέληξε.

Πηγή: Politic.gr