espa pkm

Σάββατο, 11 Απριλίου 2026, 10:55:12 μμ

Ελλάδα

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 08:50

Ενα «Mataroa» σαλπάρει από την Καλαμάτα

Συντάκτης:
Στην Πολυνησία «Ματαρόα» σημαίνει «γυναίκα με μεγάλα μάτια», ένα όνομα που στη νεότερη πνευματική ιστορία της χώρας μας έπαιξε τον δικό του ξεχωριστό ρόλο. Στις 22 Δεκεμβρίου 1945 το μεταγωγικό πλοίο «Mataroa» αποπλέει από τον Πειραιά μεταφέροντας περισσότερους από 130 νέους έλληνες επιστήμονες, διανοουμένους, καλλιτέχνες μακριά από τη χειμαζόμενη Ελλάδα που έμπαινε στην τραγική περιπέτεια του Εμφυλίου.
Ο «Ιάσονας» ήταν αυτός που ήθελε να δολοφονηθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός μετά τη σχεδιαζόμενη απόδραση των «Πυρήνων» από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η αποκάλυψη αυτή από στελέχη της ΕΛ.
«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο.
«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο.
Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κέντρα κράτησης. Επικαλούμενος ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ο τέως πρωθυπουργός κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέγγισης παράνομων μεταναστών.
Κατατέθηκε από το ΚΚΕ, η πρόταση νόμου του με την οποία καταγγέλλονται οι συμβάσεις δανειακής διευκόλυνσης που σύναψε η Ελλάδα με τους εταίρους της στην ΕΕ από το 2010 μέχρι σήμερα, και καταργούνται τα δύο Μνημόνια και τα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής που αφορούν την περίοδο 2012-2018, μαζί με εφαρμοστικούς νόμους τους.
Στο αυτόφωρο Πειραιά οδηγήθηκαν την Τρίτη, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, οι δύο γυναίκες που συνελήφθησαν τη Δευτέρα για υπόθαλψη της 22χρονης Αγγελικής Σπυροπούλου.

Πρόκειται για την 60χρονη μητέρα των αδελφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου - έγκλειστων μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς»- και την 26χρονη σύντροφο του δεύτερου.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει κοινωνικά μέτρα που η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε νομοθετήσει και είχε εντάξει στον τρέχοντα προϋπολογισμό» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, εξηγώντας ότι η ΝΔ «επικροτεί οτιδήποτε διευκολύνει τα νοικοκυριά που έχουν χαμηλά εισοδήματα, χωρίς να δημιουργείται δημοσιονομικό κενό».
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η απόφαση αποφυλάκισης της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής προτού ξεκινήσει η δίκη. «Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρωτοτυπία για υποθέσεις ανάλογης σοβαρότητας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, το τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος.

Βολές κατά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου εξαπολύει η Κ.Ο. του ΠαΣοΚ με αφορμή την μη ενεργοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μάλιστα την κατηγορεί ότι έχει απαγορεύσει να εγγράφονται οι επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές, κάτι ωστόσο που από την πλευρά της Προέδρου διαψεύδεται.