Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 1:01:37 μμ
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 09:50

«Πόλεμος» για το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής

Έχει επιλέξει να δίνει με... το σταγονόμετρο στοιχεία για τον σχεδιασμό δράσεων γύρω από τα απορρίμματα. Περισσότερο σκιαγραφεί το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων το οποίο θα εφαρμοστεί στην Αττική βάσει του προγράμματος της νέας περιφερειακής Αρχής, παρά παραθέτει αναλυτικές διατυπώσεις.
Γι' αυτό άλλωστε οι πολιτικοί αντίπαλοι της περιφερειάρχου Αττικής κυρίας Ρένας Δούρου της χρεώνουν, δοθείσης ευκαιρίας, αοριστολογία.

Όπως ο πρώην περιφερειάρχης κ. Γιάννης Σγουρός, ο οποίος, μετά την επιστολή που έφτασε στους δημάρχους της Αττικής από την κυρία Δούρου για το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, την κατηγόρησε ότι στις προτάσεις της «δεν περιλαμβάνει τίποτα το χειροπιαστό, αλλά λόγια του αέρα» ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μετατροπή της Αττικής σε… Νάπολη.

Προγραμματικές θέσεις και τρεις άξονες

Η κυρία Δούρου όμως δεν βιάζεται. Όχι γιατί δεν είναι φλέγον και επείγον το πρόβλημα των απορριμμάτων. Αλλά επειδή θέλει να δείξει ότι οι συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να αντιστοιχηθούν με τις βασικές αρχές (της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας έργων, της κοινωνικής συμμετοχής), αλλά και των εργαλείων (του διαχωρισμού, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης) για τη διαχείριση των απορριμμάτων που εμπεριείχε ο προεκλογικός λόγος της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Ήδη το επιτελείο της έχει διαμορφώσει το «πλάνο» για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών, αλλά προτάσσει τη συνδυασμένη δράση Περιφέρειας Αττικής και δήμων, με ενίσχυση κατά σειρά προτεραιότητας της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της άλλου είδους ανάκτησης, της διάθεσης των απορριμμάτων.
Αυτό άλλωστε θέλησε να αναδειχθεί με έμφαση και στην επιστολή προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια Περιφέρειας Αττικής με θέμα «για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων». Η συνδιαμόρφωση λύσεων με τις τοπικές κοινωνίες θεωρείται από την περιφερειάρχη ως κομβικής σημασίας για την πορεία της υπόθεσης «απορρίμματα».

Οι άξονες των προωθούμενων δράσεων από την κυρία Δούρου είναι τρεις:

- ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ),
- σταδιακή απομάκρυνση εγκαταστάσεων από τη Φυλή,
- ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών που «προωθούνταν από την προηγούμενη διοίκηση για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με φαραωνικά έργα, εγγυημένες μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων.

Λουκέτο στη Φυλή και ακύρωση διαγωνισμών

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπογραμμίζει πως χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Αττικής) Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος.

Επίσης, η κυρία Δούρου κρίνει απαραίτητη την ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας, προσδιορίζοντας ότι είναι επιζήμιοι σχεδιασμοί που θα επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες (μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών) και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, την περιοχή του Θριασίου.
Όσον αφορά τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα δρομολογηθεί μέσα από δημόσια, ευρεία διαβούλευση με το σύνολο των δήμων της Αττικής, τους κοινωνικούς φορείς, την επιστημονική κοινότητα, την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Προβάλλει ότι θα προχωρήσει οργανωμένα και συστηματικά σε μια όλο και μεγαλύτερη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις. «Για τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων ή και μεμονωμένων δήμων, ενταγμένων οργανικά και λειτουργικά στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο» σημειώνει στην επιστολή της.
Έτσι η Περιφερειακή Αρχή απευθύνθηκε στους δήμους και τους ζητά:

- την κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης ως το τέλος του 2014, με στόχους και δράσεις για το 2015,
- την έναρξη καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης για την παραγωγή και διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο δήμου προκειμένου να δημιουργηθεί μια διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων για όλους τους ΟΤΑ, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια.

Από την πλευρά της, η νέα Περιφερειακή Αρχή «δεσμεύεται να αναπροσανατολίσει τα σχετικά κονδύλια, με σκοπό να στηριχτούν οι τοπικές δράσεις των ΟΤΑ».

Σγουρός: «Στην Αττική δεν χωράνε λάθη και πειραματισμοί»

Πάντως, η απάντηση του κ. Σγουρού στην επιστολή Δούρου προς τους δημάρχους της Αττικής συνοψίζεται σχηματικά στη φράση του «Ραντεβού στα τυφλά για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής». Μάλιστα, σημειώνει ότι τέσσερις μήνες μετά τις περιφερειακές εκλογές, και ένα μήνα μετά την εγκατάστασή της στην Περιφέρεια Αττικής η κυρία Δούρου, με τα περί ακυρώσεων διαγωνισμών, οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια στο να γίνει η Περιφέρεια Αττικής, η "Νάπολη" των Βαλκανίων».

Και προειδοποιεί ότι στην Αττική των 5 εκατ. πολιτών «δεν χωράνε λάθη και πειραματισμοί».

Ο κ. Σγουρός σημειώνει ότι «κανείς δεν δικαιούται να παραπλανά πλέον τους πολίτες της Αττικής με "οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής" και δήθεν αυστηρά χρονοδιαγράμματα πριν προτείνει χώρους για εναλλακτικές λύσεις . Οι περίπου 2 εκατ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας…».

Χαρακτηρίζει επιζήμια την ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική (Φυλή, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα), απόφαση που «εκτός από τα "ωσαννά" στην αρχή έχει και την τιμωρία στο τέλος».

Επίσης, ο κ. Σγουρός, όσον αφορά την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, σημείωσε ότι ο κίνδυνος να μείνει η Περιφέρεια Αττικής εκτός ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να υποβαθμιστεί σε χειρότερο επίπεδο διαχείρισης σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν είναι πιο ορατός παρά ποτέ.

Πηγή: Το Βήμα