Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:42:37 πμ
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2020 00:00

ΣΥΡΙΖΑ: «Παπάδες» και βρόμικο ’89 κυριάρχησαν

Οι «παπάδες» έδωσαν τον τόνο στη σημερινή (Σάββατο) συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, καθώς και η αυτοκριτική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το «βρόμικο ‘89».

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Από τη μία, ο πάπα Γιάννης Βάθης, από τα Σέλια Ρεθύμνου, ο οποίος κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσωποποιεί τη διεύρυνση του κόμματος κι από την άλλη ο Νίκος Παππάς και τα απόνερα της δημοσίευσης της ηχογράφησής του από τον Σάμπυ Μιωνή.

Κατά τα άλλα, οι παράλληλοι μονόλογοι δεν περιείχαν εκπλήξεις, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να παρουσιάζεται πιο πρόθυμη να λάβει το λόγο και να δηλώσει πως δεν διαφωνεί με τη διεύρυνση κι επιθυμεί ο κ. Τσίπρας, ο οποίος τη Δευτέρα συναντάται με εκπρόσωπους εργαζόμενων στον επισιτισμό, να παραμείνει πρόεδρος, αλλά ζητά πρόγραμμα, συλλογικότητα κι αυτοκριτική.

Ειδικότερα, ο κ. Παππάς έκανε την αυτοκριτική του για το ότι «μας ξεφεύγει και μια κουβέντα καμιά φορά», αλλά τόνισε πως δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια σαν αλογόμυγες.

Πετώντας το γάντι, μάλιστα, στην εσωκομματική αντιπολίτευση σημείωσε πως η διαπλοκή θέλει μικρά κόμματα για να τα πιέζει και πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στη μεσαία τάξη και να εντείνει την προσπάθεια ανασυγκρότησής του.

Από εκεί και πέρα, ο τομεάρχης Οικονομίας υπογράμμισε πως δεν είναι σκανδαλολογία να αναδεικνύεται η κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος, αλλά μέθοδος αντιμετώπισης των ταξικών ανισοτήτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παύλος Πολάκης ανάφερε χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατό οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιούν «45άρια» και «καλάσνικοφ» και το κόμμα να απαντά «ραντίζοντας με βασιλικό».

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών, εξάλλου, πρότεινε την κρατικοποίηση μίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς και την ανάκληση ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων αγαθών και υποδομών.

Σε μια ενωτική ομιλία, ο Νίκος Βούτσης κάλεσε για συστράτευση των πάντων “αλλιώς δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα” και για ανάγκη αναθεμελίωσης της Αριστεράς, ενώ έβαλε φραγμό στο διαχωρισμό ανάμεσα σε νέους και παλιούς στο κόμμα.

Το ρόλο της σκληρής κριτικής στον κ. Παππά δεν ανάλαβε ο επικεφαλής των 53+, Ευκλείδης Τσακαλώτος,- κινήθηκε σε ήρεμα νερά-, αλλά ο «υπαρχηγός» του Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος υπογράμμισε πως ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, κάλεσε σε αναγκαίο αναστοχασμό και σε υπεράσπιση του συλλογικού ήθους και της αξιοπρέπειας της Αριστεράς, η οποία δεν έχει σχέση με το βαθύ κράτος και παρακράτος, σε ιδεολογική καθαρότητα κι εντιμότητα, να αποδεικνύει στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ πως δεν είναι σαν τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ είπε όχι στον συμψηφισμό που υπονοεί πως και οι άλλοι τα ίδια κάνουν.

Ο τομεάρχης Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε, εξάλλου, περισσότερο πρόγραμμα και λιγότερη σκανδαλολογία.

Στο ίδιο επικριτικό πλαίσιο για τον κ. Παππά μίλησε κι ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εστίασε στο περιεχόμενο της διεύρυνσης, η οποία πρέπει, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει τη λαϊκότητα, αλλά όχι και το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, επίσης, για την αναγκαιότητα ενός συνεκτικού κι ολιστικού κι όχι αποσπασματικού προγραμματικού λόγου, καθώς κι απολογισμό του κυβερνητικού έργου 2015- 2019 χωρίς διάθεση ανθρωποφαγίας.

Η ομιλία που ξεχώρισε ήταν αυτή του Νίκου Φίλη, ο οποίος υπογράμμισε πως  το βασικό δεν είναι να πείσουμε τους πολίτες πως είμαστε καλοί, αλλά πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι για να ξανακυβερνήσουμε.

«Δεν επαναλαμβάνονται μηχανιστικά ούτε το 2015 ούτε το 1989.

Το 1989 η Αριστερά υπήρξε δύναμη κάθαρσης, όχι συνενοχής», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας απαντώντας στο «βρόμικο ‘89» του κ. Τσίπρα.

«Η Αριστερά για το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινώς εξετάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης πήγε πριν 15 ημέρες στο Ισραήλ, μια χώρα που είναι αιχμή του δόρατος της ιμπεριαλιστικής αμερικανικής πολιτικής στη γειτονιά μας.

Μεθαύριο θα ανακοινωθεί η προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών από το Ισραήλ.

Αυτό μπορεί να αποτελέσει σπίθα πολέμου και προανάκρουσμα του τι μπορεί να συμβεί στην Κύπρο.

Εμείς τι κάνουμε;

Μένουμε δέσμιοι μιας πολιτικής που μας είχε προσδέσει στο Ισραήλ;

Ασφαλώς οφείλουμε να έχουμε σχέσεις, με κάθε χώρα.

Άλλο αυτό κι άλλο να μην βλέπουμε τίνος τα συμφέροντα στην περιοχή εξυπηρετεί και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τη χώρα μας και για την ειρήνη», σημείωσε ο τομεαρχής Παιδείας ως έμμεση κριτική στη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης Τσίπρα στην υπόθεση Μιωνή.

Συνεργάτες του κ. Παππά απάντησαν μέσω του Politic πως ο κ. Τσίπρας πάντοτε θέτει την αναγκαιότητα ίδρυσης παλαιστινιακού κράτος, αλλά και πως η στενή φιλία με το Ισραήλ είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση κι ενίσχυση των εθνικών μας συμφερόντων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διαφώνησε και στην ΚΕΑ για το ότι πρέπει να χρησιμοποιείται από τώρα ο όρος «Προοδευτική Συμμαχία», αφού το συνέδριο του κόμματος, που αν πάνε όλα καλά θα διεξαχθεί το Νοέμβριο, πρέπει να πάρει αυτήν την απόφαση.

Ξεχώρισε κι ο Ηλιόπουλος

Από τις ομιλίες, επίσης, που ξεχώρισαν ήταν του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος ζήτησε το κόμμα να συνεχίσει πάνω σε μια αριστερή γραμμή και να μην γίνει κάτι ενδιάμεσο, όπως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, εξάλλου, επισήμανε πως ένας από τους λόγους της εκλογικής ήττας του 2019 ήταν το ότι δεν προβλήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο φόβος για τις πολιτικές που θα έφερνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί του στην εξουσία.

Πηγή: Politik.gr