Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 1:02:08 μμ
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 17:50

Κομισιόν: Απαγορεύει κάθε ευρωπαϊκή επένδυση στην Κριμαία

Νέες κυρώσεις με στόχο την Κριμαία, απαγορεύοντας κάθε ευρωπαϊκή επένδυση εκεί, υιοθέτησε την Πέμπτη η ΕΕ.

Η ΕΕ «επέβαλε σημαντικές επιπλέον κυρώσεις αναφορικά με τις επενδύσεις, τις υπηρεσίες και τις ανταλλαγές με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, με το στόχο να υπογραμμίσει και πάλι την πολιτική της Ένωσης, η οποία έγκειται στο ότι δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτησή τους από τη Ρωσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τα 28 κράτη μέλη.


Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι έχουν στόχο την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του αερίου της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία και τον τουρισμό και εγκρίθηκαν από τις 28 κυβερνήσεις της ΕΕ λίγο πριν οι ηγέτες της ένωσης συζητήσουν την ουκρανική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία στη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «από τις 20 Δεκεμβρίου οι επενδύσεις στην Κριμαία ή τη Σεβαστούπολη απαγορεύονται. Οι Ευρωπαίοι και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν ακίνητα ή οντότητες στην Κριμαία, να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις της Κριμαίας ή να παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».

Εξάλλου «τα ταξιδιωτικά γραφεία της ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη».

Ιδιαίτερα από τις 20 Μαρτίου 2015 «τα ευρωπαϊκά κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν πλέον να κάνουν σταθμό σε λιμάνια που βρίσκονται στη χερσόνησο της Κριμαίας, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», διευκρίνισε η ΕΕ. Αυτό ισχύει για «όλα τα πλοία που ανήκουν σε ευρωπαίο εφοπλιστή ή βρίσκονται υπό τον έλεγχό του ή έχουν σημαία κράτους μέλους».

Επίσης η ΕΕ απαγορεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές τεχνολογιών και αγαθών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, καθώς και την έρευνα και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, αερίου και μεταλλευμάτων.

Μέρκελ: «Αναπόφευκτες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας»


Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε την Πέμπτη ότι στόχος της Ευρώπης παραμένει μια κυρίαρχη Ουκρανία και ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι «αναπόφευκτες» εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός.

Η Μέρκελ έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Μπούντεσταγκ, λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο στις Βρυξέλλες, ένα από τα βασικά θέματα της οποίας είναι το μέλλον της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία -και κατά τη διάρκεια της οποίας επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις, με στόχο ειδικά την Κριμαία.

«Στόχος των ενεργειών μας είναι και παραμένει μια Ουκρανία κυρίαρχη και εδαφικά ενωμένη που μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον της», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι για αυτό χρειάζεται «υπομονή και επιμονή».

Η Μέρκελ επεσήμανε εξάλλου ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να επιζητεί τον διάλογο με τη Ρωσία και ότι σκοπός είναι «η ευρωπαϊκή συνεργασία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια με τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία».

«Μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος αυτός (…) οι κυρώσεις παραμένουν αναπόφευκτες»,
υπογράμμισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην σύγκρουση στην Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης της χώρας, η οποία από την πλευρά της πρέπει να «εκσυγχρονίσει την οικονομία της, να ενισχύσει το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσει τη διαφθορά».

Πηγή: Το Βήμα