Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 8:41:48 πμ
Κυριακή, 02 Νοεμβρίου 2014 17:50

Κόντρα Μέρκελ-Κάμερον για την μετακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ

Σε μετωπική σύγκρουση με τη Γερμανία οδηγείται η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον εξαιτίας της επιμονής στην περιστολή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ πριν το δημοψήφισμα ευρω-παραμονής ή εξόδου.


Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Βρετανία ενεργό μέλος της ΕΕ, αλλά η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης είναι αδιαπραγμάτευτη, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθαρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στην απόπειρα Κάμερον να περιορίσει το δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται εντός των κρατών-μελών.

«Εναπόκειται στη Βρετανία να αποσαφηνίζει ποιον ρόλο θέλει να διαδραματίσει στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, αλλά μεταξύ της Βρετανίας και όλων των εταίρων των Ευρωπαίων εταίρων της», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η δήλωση Ζάιμπερτ ήλθε την επομένη δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Spiegel που εμφανίζει την Άνγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει ότι προτιμά να δει τη Βρετανία να φεύγει παρά να αλλοιωθεί, με την επιβολή ποσοστώσεων, η θεμελιώδης αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών, την οποία και προασπίζει η Ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

Στις γερμανικές προειδοποιήσεις το Λονδίνο απάντησε τη Δευτέρα διά του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να επιδιώκει να προασπίσει το «εθνικό της συμφέρον» στην Ευρώπη. Ο βρετανικός λαός θέλει οι ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση στην ΕΕ και την πρόσβαση σε επιδόματα να αντιμετωπιστούν, τόνισε ο Όσμπορν.

Υπό την πίεση του συντηρητικού πυρήνα των Τόρις και νιώθοντας καυτή την ανάσα του Νάιτζελ Φάρατζ του ευρωφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip), ο Κάμερον έχει αναγάγει τον περιορισμό της μετανάστευσης σε κομβικής σημασίας ζήτημα στη συνολική ατζέντα θεμάτων που επιδιώκει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ.

Η ανακοίνωση της θέσης του για τη μετανάστευση αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα, εξ ου και η ένταση φουντώνει.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η αρχή της μετακίνησης των εργαζομένων βρίσκεται «στην καρδιά της στρατηγικής επαναδιαπραγμάτευσης», το αποτέλεσμα της οποίας θα θέσει στην κρίση των Βρετανών στο δημοψήφισμα παραμονής ή εξόδου από την ΕΕ που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει με χρονικό ορίζοντα το 2007 -εφόσον εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Πληροφορίες που έχουν έλθει το τελευταίο δημοσιότητα στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Sunday Times αναφέρουν πως ο Κάμερον σχεδιάζει να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ που μπορούν να εργάζονται στη Βρετανία -«πλαφόν» που στοχεύει κυρίως στον περιορισμό της μετανάστευσης από τα φτωχότερα κράτη-μέλη στην ανατολική Ευρώπη.

Επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, το Spiegel ανέφερε την Κυριακή ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέραν του «σημείου» αυτού, το Βερολίνο θα τερματίσει τις προσπάθειες να κρατήσει τη Βρετανία εντός της ΕΕ, κατά το Spiegel.

Την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε καταστροφική προοπτική για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη ενδεχόμενη βρετανική ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον εφόσον εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2015.

Ο Σόιμπλε τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς με τη συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, διαμηνύοντας όμως ταυτόχρονα πως αυτό δεν σημαίνει ότι «μπορεί να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα».

Η απόπειρα να «ξαναγράψει» μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ έχουν ήδη φέρει τον Ντέιβιντ Κάμερον σε σύγκρουση με την Κομισιόν και ειδικά τον τέως πρόεδρο Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος είχε κατ' επανάληψη προειδοποιήσει το Λονδίνο ότι οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αλλοιώνονται και δεν καταργούνται.

«Το κοινό αίσθημα στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Βρετανία εντός, και αυτό είναι ειλικρινές ακόμη και από χώρες που εκ πρώτης όψεως δεν θα θεωρούνταν ενστικτωδώς φιλοβρετανικές. Υπάρχουν όμως κόκκινες γραμμές. Μιλούσα με κάποιους συναδέλφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους- που είναι πολύ ευνοϊκοί στην ιδέα παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ. Αλλά υπάρχουν σημεία που δεν θα αποδεχτούν» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ζοζέ Μπαρόζο στο Λονδίνο πριν τη λήξει της προεδρίας του στην Κομισιόν.



Πηγή: Το Βήμα