espa pkm

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2026, 5:35:34 πμ

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία κάνει «τα πάντα» για να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματα της Μόσχας δεν θα σταματήσουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στα σύνορα των αυτανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Φινλανδία και η Σουηδία πλέον θα έχουν το καθεστώς των χωρών που έχουν προσκληθεί από τη Συμμαχία και θα συμμετέχουν στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Φινλανδό Υπουργό Εξωτερικών Πέεκα Χααβίστο και την Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων προσχώρησης.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε στις αποτυχημένες πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αποσταθεροποιητικό ρόλο έχει η Τουρκία σύμφωνα με τα όσα είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ξεκάθαρο το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας».

Ερευνητές εγκατέστησαν στη δυτική Φινλανδία την πρώτη στον κόσμο πλήρως λειτουργική μπαταρία άμμου, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει «πράσινη» ενέργεια για μήνες.

Η εγκατάσταση έγινε σε ένα μικρό εργοστάσιο εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού (Vatajankoski) και η μπαταρία δουλεύει αρκετά καλά, δείχνοντας ότι θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει ακόμη μία εναλλακτική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενέργειας που υπάρχει αυτήν την περίοδο διεθνώς, κυρίως ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς για την προβολή των δηλώσεων του Πεκέρ για τον υπουργό Σοϊλού.

Πριν από περίπου μια βδομάδα, ο καταδικασμένος αρχιμαφιόζος και πρώην σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Σεντάτ Πέκερ δημοσιοποίησε ηχητικό ντοκουμέντο από μια τηλεφωνική συνομιλία με το δεξί χέρι του Τούρκου προέδρου.

«Η Τζιλ κι εγώ είμαστε συγκλονισμένοι από την παράλογη βία με τη χρήση όπλων που έφερε για άλλη μια φορά θλίψη», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε “συγκλονισμένος” από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς κοντά στο Σικάγο, που προκάλεσε τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό 24 κατά τη διάρκεια παρέλασης για την εθνική εορτή.

Το σημερινό Google Doodle γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Σαν σήμερα το 1962, η Αλγερία κέρδισε την ανεξαρτησία της και έγινε κυρίαρχο έθνος έπειτα από 132 χρόνια γαλλικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο νεαρός άνοιξε πυρ από την οροφή εμπορικού στο οποίο είχε ανέβει από τη σκάλα της πυρασφάλειας. «Ήταν πολύ καλά κρυμμένος και δύσκολο να εντοπιστεί», περιέγραψε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ιδιοκτήτης φάρμας έχασε την ζωή του στην Πιατσέντσα (βόρεια) εξαιτίας ασυνήθιστης κακοκαιρίας που έπληξε την Ιταλία.