espa pkm

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2026, 3:05:48 πμ

Κόσμος

Ο βολιβιανός πρόεδρος Λουίς Άρσε εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών

Σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν χωριά αυτοχθόνων στη νότια Βολιβία με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 12 να αγνοούνται όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά – Η Μπουρκίνα Φάσο είναι αντιμέτωπη με τζιχαντιστικές οργανώσεις ωστόσο, η έκρηξη έγινε μακριά από τις περιοχές που δρουν.

Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πολλοί σοβαρά όταν εξερράγη αποθηκευμένη ποσότητα δυναμίτιδας σε αυτοσχέδιο μεταλλείο χρυσού στην Μπουρκίνα Φάσο, πάμπτωχη χώρα του Σαχέλ.

Η τεράστια αύξηση των τιμών προέκυψε απ’ τα όσα είπε χθες ο Πούτιν

Από τεντωμένο σκοινί κρέμονται οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίζει χθες την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την αποστολή των στρατευμάτων της χώρας σε αυτές τις περιοχές, δημιουργεί ανησυχία στους επενδυτές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε σήμερα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία από τη Μόσχα ως “κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας” της χώρας και “αποκήρυξη” των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε σήμερα 37.339 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 318 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής αριθμεί πλέον 28.245.551 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της Covid-19 έχει ανέλθει σε 644.604, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε “στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις” σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Η σημερινή αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ

Ειδικότερα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε πριν από λίγο την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Μόσχα διαλέγει την αντιπαράθεση και όχι τον διάλογο, δήλωσε απόψε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι με την ενέργειά της αυτή η Ρωσία σήμανε το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ

«Βόμβα» από Πούτιν η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Το ΝΑΤΟ καταδικάζει αυτήν την απόφαση

Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.