espa pkm

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2026, 8:55:24 μμ

Κόσμος

του Gideon Rachman (*)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απολάμβαναν πάντα τον τίτλο του «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου». Και οι αμερικανικές εκλογές ήταν πάντα ένα παράδειγμα δημοκρατίας εν δράσει. Σήμερα όμως, εκατομμύρια πολίτες θα παρακολουθήσουν όχι μόνο την καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και την πιθανή αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων στα δικαστήρια ή στους δρόμους.

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι διενεργεί πλέον ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία, εξαιτίας της τρομοκρατικής ενέργειας που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στη Βιέννη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

  Στις 19:00 θα γίνει η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ερσίν Τατάρ μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

   Η συνάντηση θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία της ίδιας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας την καρδιά της Βιέννης. 
«Είμαι σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από τη βίαιη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και τον αυστριακό λαό», δήλωσε σε tweet της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση στη Βιέννη.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο Μισέλ.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτε», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μετά την ανταλλαγή πυρών το βράδυ της Δευτέρας στην καρδιά της Βιέννης, σε μια επίθεση που ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε σήμερα κατά 55.019, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας και υπερδιπλασιασμός των 25.595 νέων λοιμώξεων της Παρασκευής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung κάνει λόγο για μια επίθεση σε συναγωγή και για πυροβολισμούς στο κέντρο της Βιέννης, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει μεγάλη ανάπτυξη δυνάμεων της, χωρίς όμως να αναφέρει τον λόγο.