espa pkm

Σάββατο, 6 Ιουνίου 2026, 8:30:59 μμ

Κόσμος

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, την ερχόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, η απερχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, θα υποβάλει δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη, την παραίτησή της στον ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 01:00

El Pais: «Κolotumba» α λα Τσίπρα έκανε ο Πουτζδεμόντ

Συντάκτης:
Εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της Καταλονίας, με Ισπανία και ΕΕ να παρακολουθούν ένα πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται σε σίριαλ. Η κυβέρνηση Ραχόι έδωσε προθεσμία έως την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόντ να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της περιφερειακής κυβέρνησης.
Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις «προετοιμάζουν μια τεράστια επίθεση» ενάντια σε κουρδικές δυνάμεις στην περιοχή του Κιρκούκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

«Λαμβάνουμε επικίνδυνα μηνύματα ότι ιρακινές δυνάμεις, μεταξύ τους σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Δύναμης Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) και η ομοσπονδιακή αστυνομία προετοιμάζουν μια τεράστια επίθεση…ενάντια στο Κουρδιστάν», δήλωσε το συμβούλιο ασφαλείας της περιφερειακής κυβέρνησης με ανάρτηση στο twitter, που επιβεβαιώθηκε από έναν κούρδο αξιωματούχο.
Η Ουγγαρία ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και από το ΝΑΤΟ να περιλάβει στις τάξεις του τις χώρες αυτές, δήλωσε την Τετάρτη ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Ισραηλινοί κατάσκοποι παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να εξαπολύουν επιθέσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο, αναζητώντας τους πηγαίους κώδικες των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times.
«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποσιωπά ότι είναι αναγκαία μια λύση στο θέμα της προβληματικής των παλαιών χρεών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε έγγραφό του ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο οποίο ασκεί σφοδρή κριτική στις αντιπροτάσεις του κ.
Η εκστρατεία «συστηματικής» καταστολής σε βάρος των Ροχίνγκια επινοήθηκε για να εκδιώξει οριστικά τη μουσουλμανική μειονότητα από την εστία της στην Πολιτεία Ραχίν (δυτική Μιανμάρ), ανέφερε την Τετάρτη ο ΟΗΕ.

«Οι βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν ήταν καλά οργανωμένες, συντονισμένες και συστηματικές, με πρόθεση όχι μόνο να ωθήσουν τον πληθυσμό εκτός Μιανμάρ, αλλά και να τον εμποδίσουν από το να επιστρέψει στις εστίες του», καταλήγει μια έρευνα του ΟΗΕ.
Η δίκη μιας γερμανίδας δημοσιογράφου και μεταφράστριας, η οποία κατηγορείται από την τουρκική δικαιοσύνη ότι ανήκει σε μια «τρομοκρατική οργάνωση», άρχισε την Τετάρτη κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μεσαλέ Τολού, η οποία είναι φυλακισμένη από τα τέλη Απριλίου στην Τουρκία, κατηγορείται ότι ανήκει στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (MLKP), έναν σχηματισμό που είναι παράνομος στην Τουρκία επειδή θεωρείται «τρομοκρατικός».
Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιταχθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στο Ιράν, αν αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, την ώρα που ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αποκηρύξει τη συμφωνία αυτή που υπογράφτηκε το 2015.
Στις απώλειες της μετά - Brexit εποχής εντάσσεται και η μετακόμιση της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΟΝΕΕ) στην Ιταλία από το Λονδίνο, που ήταν το σπίτι της για πάνω από 40 χρόνια.