espa pkm

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2026, 12:45:48 μμ

Κόσμος

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Καταλονία, εάν ανακηρύξει την ανεξαρτησία της και αποσχιστεί από την Ισπανία, «δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τη Γερμανία σήμερα, Πέμπτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και οι αρχές να αναγκαστούν να ακυρώσουν δρομολόγια τρένων στο Βερολίνο και στο βόρειο τμήμα της χώρας, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.
Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε η αστυνομία, έπειτα από έκρηξη που φέρεται να σημειώθηκε κοντά στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Η έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε μέσα σε ένα κτήριο στην πόλη Ουίσοου, νοτιοανατολικά της Γλασκώβης, και η αστυνομία ανέφερε ότι εκκένωσε κοντινά κτήρια για προληπτικούς λόγους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζητούν από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να στείλουν «περίπου 1.000» επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπου και οι ίδιες αυξάνουν την παρουσία τους, δήλωσε την Πέμπτη η αμερικανίδα πρεσβευτής στη Συμμαχία Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον σαουδάραβα μονάρχη ως «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές», μετά την «ιστορική» επίσκεψη του τελευταίου στη Ρωσία.

«Είχαμε πολύ λεπτομερείς συνομιλίες στην μεταξύ μας συνάντηση.
Η βραζιλιάνικη αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη, τον επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε τη δωροδοκία μελών της ΔΟΕ, προκειμένου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να αναθέσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Άγκυρα θα κλείσει σύντομα τα σύνορά της με το βόρειο Ιράκ και θα αποκλείσει τον εναέριο χώρο της στο πλαίσιο των αντίμετρων που θα λάβει μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε πως ο Ρεξ Τίλερσον είχε απειλήσει να παραιτηθεί, έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου NBC, σύμφωνα με τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών τον αποκάλεσε «ηλίθιο» και χρειάστηκε να πειστεί κατ΄επανάληψη να μην φύγει από την κυβέρνηση.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως αισθάνονται «βαθιά αναστάτωση» από τη σύλληψη ενός τούρκου εργαζομένου στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτου για σχέσεις με τους πραξικοπηματίες που πραγματοποίησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Αναβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο σύνοδος των χωρών του ευρωπαικού νότου, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η σύνοδος μετατίθεται για τον Δεκέμβριο.