espa pkm

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2026, 1:23:53 μμ

Κόσμος

Οι πιθανότητες επιστροφής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αυξάνονται καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί ούτε ο ίδιος θέλει να αποσυρθεί, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει κάποιος να απειλήσει την κυριαρχία του.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση η οποία προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, με σημαντικότερους τους περιορισμούς στον εφοδιασμό της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εφήβων και των νέων που επιχειρούν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο πέφτουν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους, αναφέρουν υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή τους που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
To πιο εξελιγμένο αντιαεροπορικό και αντιπυραυλικό σύστημα στον κόσμο ετοιμάζεται να αποκτήσει η Τουρκία καθώς όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, το συμβόλαιο για την αγορά των S-400 υπογράφτηκε και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή του όπλου.
«Εφιάλτη» αποκάλεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ τις συλλήψεις Γερμανών στην Τουρκία. «Να σκέφτεστε πολύ καλά πριν ταξιδεύετε στην χώρα», συνιστά ο Ζ. Γκάμπριελ. Μέρκελ: «Μακριά από το κράτος δικαίου η Τουρκία».
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ζήτησε την Τρίτη να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Μπεάτε Τσέπε, κύρια κατηγορουμένη σε μια δίκη νεοναζί που κατηγορούνταν για τη δολοφονία δέκα ανθρώπων.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν πως η Τσέπε ήταν μέλος της ομάδας Εθνικοσοσιαλιστική Παρανομία (NSU) που σκότωσε οκτώ Τούρκους, έναν Έλληνα και μια γερμανίδα αστυνομικό από το 2000 έως το 2007, οδηγώντας σε μια από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικές δίκες στη Γερμανία.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια παιδιά πρόσφυγες ηλικίας 5 έως 17 ετών δεν είχαν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο το περασμένο ακαδημαϊκό έτος.
Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 63 ανθρώπων, περιλαμβανομένουν πρώην υπαλλήλων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 14:00

DW: Η κρίση Βερολίνου-Άγκυρας και οι εξοπλισμοί

Συντάκτης:
Ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία επικρατεί ανοιχτή ρήξη. Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις οικονομικές πιέσεις προς την Άγκυρα αλλά εγκρίνει εξοπλισμούς πολλών δις ευρώ.
Μία εβδομάδα έντονων πολιτικών διεργασιών στη Μαδρίτη ξεκινά από την Τρίτη, στο πλαίσιο της οργανωμένης αντίδρασης, που καλείται να αντιτάξει η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, στη δρομολογημένη διαδικασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.