espa pkm

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2026, 1:35:01 μμ

Κόσμος

«Παρατηρώ με χαρά πόσο καλά εργάζεται η κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen) υπό τον ηγεσία του (χριστιανοδημοκράτη) Αρμιν Λάσετ στο κρατίδιο Σλέσβιχ –Χολστάιν. Γι αυτό θα χαιρόμουν (αν γίνει) και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», είπε η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας "Rheinische Post".
Η Γερμανία απέρριψε επίσημο αίτημα της Τουρκίας να παγώσει περιουσιακά στοιχεία μελών του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου, γράφει το Σάββατο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο, στο Χιούστον και στο Λέικ Τσαρλς της Λουιζιάνα προκειμένου να συναντήσει θύματα του τυφώνα Χάρβεϊ, μιας από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ που παρουσιάζει μια δοκιμασία για την κυβέρνηση.
Δύο χρόνια συμπληρώνονται στις 2 Σεπτεμβρίου από τον θάνατο του Αλάν Κούρντι, του τρίχρονου Σύριου του οποίου το άψυχο σώμα ξεβράστηκε στις τουρκικές ακτές.

Ο μικρός Αλάν δεν έγινε άλλος ένας ανώνυμος αριθμός, να προστεθεί σε εκείνους που πνίγονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα «ανησυχεί βαθιά» για «τις «οπισθοχωρήσεις» σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική στη Βραζιλία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μισέλ Τεμέρ, όπως δήλωσε η Μπέθανι Γουόλντερ διευθύντρια της Εταιρείας για την Οικολογική Αποκατάσταση (SER).
Να μπει στο αρχείο η μια από τις υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα που εκκρεμεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ελλείψει στοιχείων εισηγήθηκαν εισαγγελείς την Παρασκευή.
Για τον εθισμό στην πολιτική και τις προσπάθειές της να κερδίσει τους ψηφοφόρους της δεξιάς ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου διεκδικεί τέταρτη θητεία, μίλησε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μερκελ στο περιοδικό Der Spiegel.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν χθες, Παρασκευή, να αναθεωρηθεί μια διμερής συμφωνία η οποία θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ.
Δύο χρόνια συμπληρώνονται στις 2 Σεπτεμβρίου από τον θάνατο του Αλάν Κούρντι, του τρίχρονου Σύριου του οποίου το άψυχο σώμα ξεβράστηκε στις τουρκικές ακτές.

Ο μικρός Αλάν δεν έγινε άλλος ένας ανώνυμος αριθμός, να προστεθεί σε εκείνους που πνίγονται στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη.
Η Βρετανία είναι βέβαια νησί, αλλά τυχαίνει να έχει και χερσαία σύνορα με την ΕΕ στη μεθόριο Βόρειας Ιρλανδίας - Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Πώς θα μοιάζουν μετά το Βrexit; Είναι ένα σημαντικό και πιεστικό ερώτημα, διότι μόλις εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ την άνοιξη του 2019 θα γίνουν εξωτερικό σύνορο της ενωμένης Ευρώπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών.