espa pkm

Σάββατο, 2 Μαΐου 2026, 4:52:43 μμ

Κόσμος

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 17:50

Ανησυχία σε ΕΕ, ΝΑΤΟ προκαλούν οι δηλώσεις Τραμπ

Συντάκτης:

Ανησυχία προκαλούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά της Συμμαχίας.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βέλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε -έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ- ότι το σχόλιο του Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο» έχει προκαλέσει «ανησυχία» στη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μετά τις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία παρωχημένο θεσμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, που θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία», επεσήμανε ο Στάινμαϊερ έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και προτού παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς αρνήθηκε με έμφαση οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας, σύμφωνα με το CNN.

Σε ερώτηση του Κρις Ουάλας από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News σχετικά με επαφές μεταξύ του Τραμπ ή της ομάδας του με το Κρεμλίνο, ο πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε επαφή αποδίδοντας χαρακτήρα αντιπερισπασμού στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για το θέμα αυτό.
Η ειδική εισαγγελία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του επικεφαλής του ομίλου Samsung, του μεγαλύτερου της χώρας, με την κατηγορία ότι δωροδοκούσε την έμπιστη φίλη της προέδρου της χώρας Παρκ Γκιουν-Χιέ.
Προαναγγελία μίας ψηφοφορίας χωρίς νόημα αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά η τηλεοπτική αναμέτρηση των επτά υποψηφίων της γαλλικής Κεντροαριστεράς. Όπως σχολιάζει σχεδόν το σύνολο του γαλλικού Τύπου τη Δευτέρα, λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου, οι «σκιές» του Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν-Λικ Μελανσόν πλανώνται πάνω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) της Γαλλίας.
Το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία πως θέλησε να στείλει μήνυμα κατοχής, η Σερβία λέει πως το Κόσοβο έδειξε ότι θέλει πόλεμο: Το θερμόμετρο στη σύγκρουση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας ανέβηκε με αφορμή σερβικό τρένο που θα πήγαινε στη Μιτρόβιτσα, «διασκομημένο» με τη φράση «Το Κόσοβο είναι Σερβία», και το οποίο οι κοσοβάρικες ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν βγαίνοντες στις γραμμές.
Έναν τελευταίο απολογισμό προτού παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ντόναλντ Τραμπ έκανε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS ο Μπαράκ Ομπάμα. Η οκταετής θητεία του, οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ισραήλ, η «ασυνήθιστη» μετάβαση της αμερικανικής προεδρίας, αλλά και ο πόλεμος στη Συρία υπήρξαν τα βασικά ζητήματα τα οποία σχολίασε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το μακελειό στο νυκτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης την Πρωτοχρονιά έγινε με επαγγελματικό τρόπο και με «ανάμιξη υπηρεσίας πληροφοριών», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς τη Δευτέρα.

«Φαίνεται πως η επίθεση στο Reina δεν ήταν απλώς η ενέργεια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά [σε αυτήν] είχε αναμιχθεί και μια υπηρεσία πληροφοριών» ανέφερε.
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 14:50

Πρώτο «ναι» στο νέο Σύνταγμα για προεδρική Τουρκία

Συντάκτης:
Το τουρκικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σε πρώτη ανάγνωση το νέο Σύνταγμα που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κυβερνών ΑΚΡ συνεργάζεται με το εθνικιστικό MHP για την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες αναμένεται να τεθούν την άνοιξη σε δημοψήφισμα.
Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησε η βρετανική λίρα -περιορίζοντας στη συνέχεια την υποχώρησή της- καθώς οι αγορές και η Ευρώπη περιμένουν την ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit.