espa pkm

Παρασκευή, 1 Μαΐου 2026, 5:05:17 πμ

Κόσμος

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε την πρόταση του Ισραήλ για μια παράταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας για τη Γάζα, καθώς σήμερα είναι η ημέρα λήξης της πρώτης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι ΗΠΑ, βασικός διπλωματικός και στρατιωτικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι ενέκριναν την πώληση πυρομαχικών, εκσκαφέων και άλλου εξοπλισμού συνολικής αξίας 3 δισεκ.

Σώμα ενόρκων στο Ιλινόις των ΗΠΑ έκρινε χθες Παρασκευή ένοχο έναν άνδρα για τον φόνο τον Οκτώβριο του 2023 ενός 6χρονου αγοριού παλαιστινιακής καταγωγής και τον σοβαρό τραυματισμό της μητέρας του.

Ο Ρούμπιο καλεί τον Ζελένσκι να ζητήσει συγγνώμη για τη δημόσια αντιπαράθεση με τον Τραμπ, εν μέσω εντάσεων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, κάλεί τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ζητήσει συγγνώμη για τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.

Ρωσικές επιθέσεις με drones πλήττουν την Ουκρανία, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς. Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας τη νύχτα της Παρασκευής, χτυπώντας, μεταξύ άλλων, ένα νοσοκομείο και προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικούς αξιωματούχους.

Η Βουλγαρία βαθμολογείται με 77 μονάδες στις 100 στην έκθεση του Freedom House για την Ελευθερία στον Κόσμο το 2025. Είναι στην ομάδα των ελεύθερων χωρών, λαμβάνοντας 32 από 40 μονάδες για τα πολιτικά δικαιώματα και 45 από 60 για τις πολιτικές ελευθερίες.

Εκατοντάδες Έλληνες των Βρυξελλών, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη μνήμη των 57 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025 21:59

Κάγια Κάλας: Ο ελεύθερος κόσμος αναζητά νέες ηγεσίες

Συντάκτης:

Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας δήλωσε ότι έχει γίνει σαφές ότι «ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν νέο ηγέτη», αντιδρώντας στη μετωπική σύγκρουση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2025 21:57

Τραμπ και Ζελένσκι: Μάχη αυτοσυγκράτησης στον Λευκό Οίκο

Συντάκτης:

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζέι Ντι Βανς επέδειξαν “αυτοσυγκράτηση” απέναντι στο “σκουπίδι” Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της έντονης διαφωνίας τους στον Λευκό Οίκο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την υποστήριξή της στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την έντονη διαφωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.