espa pkm

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2026, 12:05:48 μμ

Κόσμος

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024 17:06

Πώς η Ουκρανία θα διατηρήσει το φως το χειμώνα

Συντάκτης:

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για ενεργειακή κρίση λόγω ρωσικών επιθέσεων, με μέτρα που περιλαμβάνουν πλωτούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Με την κλιμάκωση των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, το σκοτάδι επανέρχεται στις ουκρανικές πόλεις τη νύχτα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των λευκών πελαργών στη Βουλγαρία δείχνουν αύξηση του πληθυσμού τους, σύμφωνα με τη βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB).

Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν υπουργό Εξωτερικών, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, καθώς επιδιώκουν να αναπτύξουν διεθνείς σχέσεις δύο εβδομάδες μετά την εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε σήμερα το Μαγδεμβούργο εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του για τα θύματα της επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200 άλλων.

Ασαφές παραμένει το κίνητρο του δράστη της χθεσινοβραδινής επίθεσης στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. Οι αρχές, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, φαίνεται ότι έχουν αποκλείσει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Γαλλικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης από ένα έως 16 χρόνια για τον ρόλο τους σε μια εκστρατεία μίσους που κορυφώθηκε με τον φόνο ενός καθηγητή που είχε δείξει γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε «τη σκληρότητα» ενός αεροπορικού πλήγματος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσε τον θάνατο δέκα μελών της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά, όπως ανακοίνωσε χθες η παλαιστινιακή πολιτική προστασία.

Ο απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε χθες Παρασκευή σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο ανέρχεται σε τέσσερις νεκρούς, ανέφερε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούμενη την αστυνομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μαγδεμβούργο, δηλώνοντας: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τρομοκρατικές ενέργειες όπως τη χθεσινή, που βυθίζουν ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή στο φόβο, την απόγνωση και την αστάθεια».

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον του Ισραήλ, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό 16 ανθρώπων. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προσπάθησε να αναχαιτίσει “χωρίς επιτυχία” ένα “βλήμα” με προέλευση την Υεμένη.