Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 3:27:42 πμ
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 17:39

Σουηδία: Εντολή σχηματισμού έλαβε ο ηγέτης των Μετριοπαθών

Οι εκλογές έφεραν ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Σουηδίας, φέρνοντας στην δεύτερη θέση τους Σουηδούς Δημοκράτες

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο ηγέτης του κόμματος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία, που έδωσαν την πλειοψηφία στο μπλοκ της δεξιάς/ακροδεξιάς.

«Ηταν μια απλή απόφαση», δήλωσε ο Αντερς Νόρλεν προσθέτοντας ότι δεν έχει θέσει προθεσμία για την χρονική διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Οι Μετριοπαθείς, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εξασφάλισαν 176 έδρες στο 349μελές κοινοβούλιο και έχουν οριακή πλειοψηφία έναντι του μπλοκ της κεντροαριστεράς (173 έδρες).

Ο Ουλφ Κρίστερσον αναμένεται να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, από την οποία μάλλον θα απουσιάζουν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες και ίσως ένα ακόμη από τα κόμματα του μπλοκ, υπολογίζοντας στην κοινοβουλευτική τους στήριξη.

Οι εκλογές έφεραν ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Σουηδίας, φέρνοντας στην δεύτερη θέση τους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα κόμμα με ναζιστικές/νεοναζιστικές ρίζες, που ετοιμάζεται να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Σουηδία: Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο ηγέτης των Μετριοπαθών

Πηγή: Politic.gr