Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 10:03:23 πμ
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 12:27

Χαμάς: Πρόταση για κατάπαυση του πυρός (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Χαμάς προτείνει κατάπαυση του πυρός – Λεπτομερής πρόταση για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων

Η πρόταση που παρουσίασε η Χαμάς στην Γάζα, στους μεσολαβητές και στις ΗΠΑ περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Reuters, την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την ελευθερία των Παλαιστινίων κρατουμένων, 100 από τους οποίους εκτίουν ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με την πρόταση της Χαμάς αρχικά θα απελευθερωθούν γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι όμηροι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 700-1.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των Ισραηλινών «γυναικών νεοσύλλεκτων».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η νέα πρόταση εκεχειρίας που παρουσίασε η Χαμάς στους μεσολαβητές εξακολουθεί να βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις». Το γραφείο πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση για το θέμα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και στο διευρυμένο γραφείο ασφαλείας την Παρασκευή.

Η βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση πλήττει το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας η οποία αντιμετωπίζει λιμό. Πραγματοποιείται προσπάθεια από την Αίγυπτο και το Κατάρ για τον περιορισμό των διαφορών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι η κατάπαυση του πυρός . Η Αίγυπτος επιδιώκει να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να αυξήσει την ανθρωπισιτκή βοήθεια στη Λωρίδα και να επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο νότο και στο κέντρο του θύλακα να μετακινηθούν προς τα βόρεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην αστυνομική ακαδημία της Αιγύπτου: «Μιλάμε για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, που σημαίνει εκεχειρία, παρέχοντας τη μεγαλύτερη ποσότητα βοήθειας». Προειδοποίησε μάλιστα για τους κινδύνους μιας ισραηλινής εισβολής στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα και την καταστροφή τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς που λέει ότι έχουν αναπτυχθεί εκεί. Διεθνή ανησυχία για τις τρομερές συνέπειές που μπορεί να προκλυθούν προκάλεσε η πιθανή επίθεση στη Ράφα, όπου οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Η Χαμάς τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για της κατάπαυση του πυρούς έχουν αποτύχει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της απόρριψης των αιτημάτων της από τον Νετανιάχου, που περιλαμβάνουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα, επιστροφή των εκτοπισμένων στο νότο του θύλακα στο κέντρο και τον βορρά, και ενίσχυση της βοήθειας χωρίς περιορισμούς.

Τον Φεβρουάριο, η Χαμάς έλαβε ένα σχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες εκεχειρίας στη Γάζα στο Παρίσι που περιελάμβανε παύση 40 ημερών σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων με Ισραηλινούς ομήρους σε αναλογία 10 προς ένα. Η αναλογία είναι παρόμοια με τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός .

Από τον Φεβρουάριο το Ισραήλ απέρριψε το σχέδιο πρότασης για εκεχειρία από τη Χαμάς, επικαλούμενος τον μακροχρόνιο στόχο του να μην τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστρέψει την ισλαμιστική ομάδα που διοικεί τη Γάζα από το 2006.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, η Χαμάς επιμένει ότι μία συμφωνία θα τερματίσει τον πόλεμο και προσθέτει ότι χρειάζεται νασυμφωνηθεί μια ημερομηνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μετά την αρχική ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων, καθώς και προθεσμία για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Τόνισε μάλιστα ότι όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα απελευθερωθούν σε ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου.

Στις 7 Οκτωβρίου πυροδοτήθηκε πόλεμος από μια επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σε πόλεις του νότιου Ισραήλ κατά την οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 253 ελήφθησαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας., από την έναρξη του πολέμου, η αεροπορική, θαλάσσια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 31.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει πάνω από 71.500.

Η σύγκρουση έχει εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της ήδη ασταθούς Μέσης Ανατολής. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει ανταλλάξει συχνά πυρά με το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων. Φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες στο Ιράκ επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα και οι Houthi της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν επιτέθηκαν σε πλοία μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας.

Αργά την Πέμπτη, η Χαμάς είπε ότι παρουσίασε στους μεσολαβητές ένα ολοκληρωμένο όραμα για μια εκεχειρία. Η εκεχειρία βασίζεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, στην παροχή ανακούφισης και βοήθειας, στην επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους και στην αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού και η παγκόσμια πίεση έχει αυξηθεί στο Ισραήλ για να επιτρέψει περισσότερη πρόσβαση για βοήθεια καθώς ο πόλεμος διανύει τον έκτο μήνα του.

Δείτε επίσης: Νετανιάχου: “Θα μπούμε στη Ράφα” – Πρόταση εκεχειρίας από την Χαμάς

Πηγή: Politic.gr