Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 11:11:38 μμ
Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 20:46

Βιολιτζής: Μ' ενδιαφέρει μόνο το Επιμελητήριο και χωρίς ποτέ αντιμισθία

Ο νυν αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Βιολιτζής αναπτύσσει τις απόψεις του για τα προβλήματα της αγοράς. Προσοχή στα δάνεια, έχουν δεσμεύσεις, προειδοποιεί:

Σήμερα είναι σημαντική μέρα για τη χώρα, είναι η μέρα που επανήλθε η κανονικότητα σε ένα πλήθος καταστημάτων. Περάσατε από τα μαγαζιά, ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει; Δούλεψε η αγορά;


- Βρέθηκα στην 21η Ιουνίου, στην κεντρική οδό, μίλησα με πάρα πολλούς συναδέλφους, ήταν έκπληξη γι' αυτούς, σε πολλούς, ήταν μια μέρα με καλό τζίρο και μακάρι να συνεχιστεί, να το δούμε αυτό, μήπως και τυχόν ήταν συσσωρευμένη ζήτηση η οποία ήρθε τώρα πρώτη μέρα

 

Πόση ζημιά έχει γίνει από την πανδημία και πότε θα έχει γίνει η αποτίμηση της πραγματικής ζημιάς;
- Τα μέτρα τα ακούμε καθημερινά από την τηλεόραση, αναφέρουν, από 4% έως 14% στο ΑΕΠ. Άρα ουσιαστικά στην πραγματική οικονομία που είναι η αγορά. Οι παλιοί λέγανε ότι η αγορά αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει. Και αγορά είχαμε πάντα. Είχαμε και στα χρόνια τα πολύ πιο δύσκολα στο παρελθόν, όπως αυτά της Κατοχής. Την πραγματική ζημιά της οικονομίας σίγουρα μπορούμε να την υπολογίσουμε προς τα τέλη της χρονιάς. Και δεν έχει να κάνει μόνο με τους ΚΑΔ που ανοίξανε σήμερα, οι οποίοι μιλάμε για τα μαγαζιά της λιανικής, έτσι; Αγορά για μένα είναι και οι βιομηχανίες , εκεί πέρα εργάζεται πάρα πολύς κόσμος. Άρα η ζήτηση αν μειωθεί, θα μειωθούν και οι θέσεις εργασίας . Αν μειωθούν οι θέσεις εργασίας, θα μειωθεί μετά η κατανάλωση η λιανική. Εύχομαι και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης έτσι ώστε αυτό να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και για εμάς εδώ στον τόπο μας αλλά και γενικότερα και στη χώρα μας.

 

Ωστόσο μέτρα στήριξης σε κάποιο βαθμό εφαρμόστηκαν ήδη. Δηλαδή κάποιες θέσεις εργασίας που επιδοτήθηκαν, κάποια χρήματα που έχουν πέσει στην αγορά, κάποια δάνεια που δίνουν στις επιχειρήσεις. Πώς τα αξιολογείτε αυτά;
- Θετικά είναι αυτά. Αλλά δεν αρκούν. …η αναστολή εργασίας η οποία επιδοτήθηκε για τους εργαζόμενους και για τους επιχειρηματίες ήταν κάτι πρωτόγνωρο και πρώτη φορά έμποροι επιδοτήθηκαν, ήταν κάτι το οποίο δεν το έχω ξαναζήσει εγώ στο παρελθόν, ήταν μέτρα τα οποία τουλάχιστον για εκείνο εκεί το διάστημα βοήθησαν να περάσουμε με πιο ήπια μορφή αυτή την κρίση. Τώρα αυτό που ακούγεται για τόνωση ρευστότητας που περνάει μέσα από τα καινούργια προγράμματα, εγώ ως επαγγελματίας, δεν είμαι ειδικός, αλλά θα προτρέψω τους συναδέλφους μου να το μελετήσουν πολύ καλά πριν μπούνε στον πειρασμό. Θέλει προσοχή γιατί έχει δεσμεύσεις.

 

Δεν είναι χρήμα που το μοιράζει κάποιος..
- Έχει δεσμεύσεις, έχει δάνεια και πρέπει να δούνε αν μπορούν να ανταποκριθούνε. Δεν χαρίζουνε χρήματα, δανείζουνε χρήματα και τα δανείζουνε με δεσμεύσεις.
Σαν Επιμελητήριο Κιλκίς έχουμε πάρει πρωτοβουλία και σαν Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων λέμε αν πραγματικά θέλουμε να τονώσουμε την αγορά, πρέπει να συνεισφέρει το κράτος σε εργοδοτικές εισφορές και στις θέσεις εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Και τα άλλα μέτρα που ακούγονται και από όλους, για μείωση ΦΠΑ, για μείωση ΕΝΦΙΑ.

 

Αυτά τα περιμένουμε.
- Ναι, όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Δεν φτάνει μόνο με τόνωση ρευστότητας, η οποία μπορεί τελικά να κρύβει παγίδες και αύριο μεθαύριο η ζημιά να είναι πολύ μεγαλύτερη. Έχουμε ζήσει και στο παρελθόν με τα δανεικά και αγύριστα.

Ναι. Υπάρχει προηγούμενο και μάλιστα εδώ στο Κιλκίς είχαμε και αρκετές τραγωδίες πάνω σ' αυτό. Αλλά ας τα αφήσουμε. Ένας τομέας όπου περιμένει η οικονομία, ο χώρος της αγοράς, στήριξη, είναι από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιο είναι το επίπεδο συνεργασίας, ποια είναι η δική σας αξιολόγηση απέναντι σε όσες πρωτοβουλίες και όσα μέτρα έχει πάρει μέχρι στιγμής ο Δήμος Κιλκίς και ο Δήμος Παιονίας;
-Είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και να είναι ειλικρινής γιατί μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια οικονομικές κρίσεις σαν αυτή που ζούμε σήμερα. Από αυτά που ξέρω και με τις συνομιλίες που είχα από το Δήμο Κιλκίς, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και φαντάζομαι ότι ακολουθεί ανάλογα και ο Δήμος Παιονίας. Και η μη πληρωμή των ανταποδοτικών τελών για την περίοδο την οποία ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις είναι θετική Σύντομα θα υπάρχει πλατφόρμα έτσι ώστε να μπούν οι ενδιαφερόμενοι μέσα και να ζητήσουν τα χρήματα πίσω. Αλλά και η σκέψη που έχουν και στο Δήμο Παιονίας και στο Δήμο Κιλκίς για μείωση του τέλους των τραπεζοκαθισμάτων κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

 

Να αυξήσουν και την έκταση εκμετάλλευσης.
- Μπράβο, να μπορούν να έχουν περισσότερο χώρο έτσι ώστενα βγαίνει με το προσωπικό που έχουν… φανταστείτε ότι αν έχεις το μισό χώρο θα κρατήσεις το μισθό προσωπικό. Αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το ψάχνουν. Κάνουνε συναντήσεις και των Συλλόγων και του Επιμελητηρίου.

 

Ως Επιμελητήριο εσείς έχετε κάτι ιδιαίτερο να εισφέρετε στο πώς θα βγει, πώς θα βοηθηθεί ο χώρος της αγοράς, της οικονομίας εδώ στο Κιλκίς; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, κάποιες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως θα αναλάβετε;
- Εμείς σαν Επιμελητήριο Κιλκίς, αρχικά, πήραμε μια πρωτοβουλία και μαζέψαμε κάποια χρήματα με τα οποία αγοράσαμε υλικά και τα δώσαμε στα δύο Νοσοκομεία του Κιλκίς, στο Κιλκίς και στη Γουμένισσα και νομίζω κάποια υλικά και στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Αυτή ήταν η πρώτη μας κίνηση η οποία έγινε με την βοήθεια όλων των μελών . Πραγματικά έμεινα έκπληκτος με την ευαισθησία την οποία δείξανε σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή τα μέλη μας.
Τώρα έχουμε δύο πράγματα να αντιμετωπίσουμε. Το ένα είναι το πώς θα υποστηρίξουμε την αγορά στο κομμάτι της τήρησης των κανόνων υγιεινής για το COVID 19, έχουν κόστος για τα μαγαζιά, μάσκες, γάντια, αποστάσεις, αυτοκόλλητα. Άρα είπαμε ένα ποσό από αυτά να πάμε εμείς να τα αγοράσουμε και να τα τροφοδοτήσουμε τα μαγαζιά, τουλάχιστον εκεί που έχουμε τους Εμπορικούς Συλλόγους, με τη συνεργασία των Εμπορικών Συλλόγων, Κιλκίς, Αξιούπολη, Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Εύρωπο κτλ. Αυτό είναι το κομμάτι, το οποίο θα συνεργαστούμε πάλι με τους Δήμους για να δούμε πώς θα κάνουμε ίσως και κοινές δράσεις υποστήριξης. Το δεύτερο θέμα είναι να πάμε με προτάσεις, να πάμε στοχευμένα και σαν Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και σαν Επιμελητήριο Κιλκίς χτυπάμε και απαιτούμε πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν γρήγορα. Και τελευταία έκανα μία πρόταση στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου την οποία την βρήκε δίκαιη και θα την υποστηρίξει κι αυτός, για μείωση της εισφοράς των μελών κατά 20% για το 2020 διότι υπήρξε διάστημα που ήμασταν κλειστοί.

 

Και μια και μιλάτε για συνεργασία με τον Πρόεδρο τον κύριο Χατζημλάδη, σε ποιο επίπεδο είναι αυτή η συνεργασία; Υπάρχει αγαστή συνεργασία; Μπορείτε να βρεθείτε σ' αυτό τον χώρο και να συζητήσετε και να συνθέσετε απόψεις; Δώστε μας ένα κλίμα. Ο κύριος Χατζημλάδης είναι Πρόεδρος, εσείς Αντιπρόεδρος.
- Ναι και προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις, ...βέβαια με διαφορετικά κριτήρια κτλ.

 

Έχω την εντύπωση ότι αναπροσαρμόζεται πια αυτή όλη η κατάσταση σιγά σιγά.
- Έχει αλλάξει. Βέβαια τώρα απ' ότι διάβασα και από δικό σας άρθρο συνταξιοδοτείται και ο κύριος Τονικίδης. Μάς δώσατε και αυτή την είδηση. Οπότε αλλάζει τελείως το κεφάλαιο που λέγεται Επιμελητήριο. Τον κύριο Χατζημλάδη εγώ τον γνώρισα ουσιαστικά μέσα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα όταν μετά από πρόταση της συμπολίτευσης ανέλαβε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς. Στο κομμάτι της διαχείρισης των οικονομικών μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή τα πάει άριστα.

 Είναι νοικοκύρης.
- Τα πάει άριστα. Είναι επαγγελματίας εγώ θα έλεγα περισσότερο. Προσπαθεί σε όλα αυτά που εμείς κάναμε σαν αντιπολίτευση, είχαμε πρόταση, τα έχει υιοθετήσει. Δηλαδή στο να μην αμείβεται ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στο να μην έχει έξοδα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στο να μην έχει γενικότερα το γραφείο του Προέδρου έξοδα, να προσπαθήσει όχι μόνο να είναι τίμιο, και να φαίνεται και τίμιο.

 

Είστε Αντιπρόεδρος, άρα έχετε άμεση πρόσβαση σε όλα αυτά, τι σημαίνουν για το Επιμελητήριο; Δηλαδή τι εξοικονόμηση μπορεί να γίνει με όλα αυτά
- Ταυτόχρονα να ξέρετε ότι σαν Επιμελητήριο Κιλκίς ήμαστε από τα πρώτα Επιμελητήρια τα οποία παύσαμε την Εταιρία Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου. Οπότε και εκεί πέρα πάλι υπήρξαν κάποιες οικονομίες κλίμακος. Είναι διαφορετικά να έχεις δυο μαγαζιά και να τα κάνεις τελικά ένα. Χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας, δηλαδή οι υπάλληλοι οι οποίοι ανήκαν σε μια Αναπτυξιακή Εταιρία μπήκανε μέσα στο Επιμελητήριο

 

Επομένως σήμερα το κόστος λειτουργίας του Επιμελητηρίου είναι σαφώς μικρότερο;
-Σαφέστερα μικρότερο. Εντάξει τώρα δεν μπορώ να το υπολογίσω και να σας πω ένα νούμερο, αλλά στο λειτουργικό κομμάτι νομίζω ότι έχει μειωθεί τουλάχιστον 20-25%. Και αυτή πρέπει να είναι και η προσπάθεια οποιασδήποτε διοίκησης, τουλάχιστον το λειτουργικό κομμάτι να προσπαθήσει να το μειώσει έτσι ώστε να εξοικονομούνται χρήματα για περισσότερες ενέργειες οι οποίες να είναι πραγματικά ανταποδοτικές και να δίνουν έμπρακτη απάντηση στο μεγάλο ερώτημα: γιατί να υπάρχει το Επιμελητήριο.

 

Ναι, γιατί ήταν ένα ερώτημα το οποίο για πολλά χρόνια το ακούγαμε. Εντάξει, να πληρώσουμε την συνδρομή του Επιμελητηρίου, τι ακριβώς μάς προσφέρει το Επιμελητήριο; Υποθέτω ότι το αντιμετωπίσατε και εσείς.
- Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα νομίζω ολονών μας και αν δεν είσαι μέσα στο Επιμελητήριο πολλές φορές δεν μπορείς να δεις. Οφείλεται βέβαια και στους συναδέλφους οι οποίοι δεν έχουν την θέληση να ενημερωθούν για πολλά προγράμματα που τρέχει το Επιμελητήριο. Αυτή τη στιγμή τρέχει ένα πρόγραμμα πάρα πολύ καλό το οποίο συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους με τον τουρισμό και την εστίαση. Δεν το ξέρει πολύς κόσμος αυτό. Όταν ολοκληρωθεί μπορεί να φέρει κόσμο που δεν ερχόταν στο Κιλκίς και να δει και τον αρχαιολογικό χώρο του Ευρωπού και να το συνδυάσει με τα κάστανα της Γρίβας. Είναι πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει πάρα πολλά προγράμματα τα οποία τρέχει γιατί έχει εξειδικευμένο προσωπικό το Επιμελητήριο.
Αυτό είναι το ένα το κομμάτι. Το δεύτερο είναι οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ οι οποίες και με Νόμο πια φιλοξενούνται μέσα από τα Επιμελητήρια. Για οποιαδήποτε μεταβολή της εταιρικής μορφής θέλουμε να κάνουμε, αλλά νομίζω ότι μπορεί να κάνει παρεμβάσεις και έργα όπως είπαμε μαζί με τους θεσμούς, όπως είναι οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, έτσι ώστε να αναδεικνύει τοπικά προϊόντα και τοπικούς μαγαζάτορες, καταστηματάρχες, επιχειρηματίες με Εκθέσεις. Πολλά πράγματα μπορεί να κάνει το Επιμελητήριο Κιλκίς, θέλει όμως πολλή φροντίδα, αγάπη και αυταπάρνηση από τους ανθρώπους που το διοικούν.

 

Και αφού μιλήσαμε πιο μπροστά για μια νέα σελίδα που ανοίγει για το Επιμελητήριο όπως αποκαλύπτουμε ήδη στην ιστοσελίδα μας των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, σ' αυτή την νέα εποχή ο Κώστας ο Βιολιτζής θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο εξ' όσων γνωρίζω. Η ενασχόληση με το Επιμελητήριο είναι διαρκής, συνεχιζόμενη και θα κρατήσει και πολλά χρόνια, έτσι δεν είναι; Υπάρχει κάτι διαφορετικό, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε μια και είστε εδώ;
- Ο Θεός ξέρει για τα χρόνια που έχει ο καθένας μας. Ξέρουμε πια ότι η θέση του Προέδρου είναι θέση προσφοράς, γνώσης και αυταπάρνησης. Είναι μια θέση η οποία δεν αμείβεται και είναι μια θέση προσφοράς. Μόνο προσφοράς στα κοινά.. Όσον αφορά για μένα είναι διά βίου και είναι και ξεκάθαρο ότι η θέση του προέδρου είναι χωρίς μισθό και άλλες παροχές. Και νομίζω ότι έτσι πρέπει να είναι σε όλους. Και βέβαια τώρα με την ευκαιρία αυτή γιατί έτσι μπορεί να είναι ειλικρινής και ασφαλής ο θεσμός, πρέπει αυτός ο οποίος είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου να έχει μια ουδετερότητα και ιδιαίτερα σε πράγματα που αφορούν Δημοτικές Παρατάξεις, ακόμα και σε επίπεδο Περιφέρειας, διότι θα πρέπει να 'ναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον όποιο εκλέγεται για το καλό το κοινό. Άρα δεν πρέπει να στοχεύεις και σε άλλα. Και το λέω και για μένα..

Μάλιστα. Επομένως ο Κώστας Βιολιτζής θα ασχοληθεί με το Επιμελητήριο και εκεί μένει.
- Ναι, Επιμελητήριο και μόνο Επιμελητήριο..

Θ.Π.