Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 11:16:15 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 06:57

ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Από Κιλκίς η Ευρωπαϊκή Δασική Εβδομάδα

Από την πόλη του Κιλκίς ξεκίνησε  η 1η Ευρωπαϊκή Δασική Εβδομάδα. Πρόκειται για ένα νεότευκτο θεσμό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί στην αύξηση της επισκεψιμότητας των δασών, στην ανάδειξη της συνεισφοράς τους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ευρώπης και στην ενημέρωση – αφύπνιση των πολιτών για τις παρεχόμενες ωφέλειες των δασών ενόψει μάλιστα των επερχόμενων κλιματικών αλλαγών.
Οι εκδηλώσεις της 1ης Ευρωπαϊκής Δασικής Εβδομάδας εγκαινιάστηκαν στο Κιλκίς με ομιλίες από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη και τον Πρόεδρο της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ κ. Παναγιώτη Στεφανίδη.
Την εκδήλωση άνοιξε από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς το απόγευμα της Κυριακής ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Δασικών Πόρων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.Α.Α.Τ κ. Κώστας Δημόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους που εξυπηρετεί η διοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης και στο σύνολο των πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της Δασικής Εβδομάδας.
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ ν. Κιλκίς κ. Δημήτρης Σισμανίδης υπογραμμίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ευαισθητοποίησή της σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για την αξία του δάσους και τα μέτρα πρόληψής του από τις πυρκαγιές και ομιλία από τον Πρόεδρο της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτη Στεφανίδη σχετικά με την αειφορική διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας και τη συμβολή τους στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Για το ρόλο της νέας Δασικής Πολιτικής στην αναγέννηση της υπαίθρου μίλησε στη συνέχεια ο κ. Κιλτίδης υπογραμμίζοντας τη σημασία του δάσους ως σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής και τα οφέλη (αναψυχή, καρπώσεις από δασικά φυτά και πανίδα) που απολαμβάνει ο άνθρωπος από το δάσος και έχουν μεγάλη αξία για την τοπική ανάπτυξη.
Ο Κιλκισιώτης Υφυπουργός αναφέρθηκε στο έργο που έχει παραχθεί στη Δασική Πολιτική στον ένα χρόνο που έχει αναλάβει τη διοικητική ευθύνη  άσκησή της, κάτω από δύσκολες συνθήκες με ανοιχτά τα μέτωπα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 και με υποστελεχωμένες ακόμη και σε ποσοστό 80% τις δασικές υπηρεσίες. Μίλησε για τους μύθους που περιβάλλουν την ελληνική κοινωνία σχετικά με τις πράξεις χαρακτηρισμών από πλευράς δασικών υπηρεσιών, τις αντιπυρικές ζώνες, τις τεχνητές αναδασώσεις, τους καθαρισμούς των δασών και την άσκηση της θήρας. Τόνισε ότι η οραματική προσέγγιση της νέας Δασικής Πολιτικής συνεπικουρούμενη και από τη Δασολογική Επιστήμη είναι η αύξηση του δάσους από το 25% που καταλαμβάνει σήμερα στην ελληνική επικράτεια στο 40% και η αξιοποίηση του μέγιστου οφέλους που προσφέρει και κατά κύριο λόγο του υδρονομικού.
«Το δάσος των πολλαπλών σκοπών και χρήσεων, η μεγέθυνση του δάσους όπου και στοχεύουμε, το δάσος και η δασική περιοχή θα υπηρετήσουν τη ζώσα ύπαιθρο» είπε ο κ. Κιλτίδης ενώ σημείωσε ότι έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη – προστασία και αποκατάσταση του δασικού χώρου από τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο στην οποία για πρώτη φορά προβλέπονται 602.000.000ευρώ για παρεμβάσεις στη δασοπονία.
Αναφερόμενος στα δασικά έργα που είτε έχουν δρομολογηθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη για το ν. Κιλκίς σημείωσε την ανάπλαση στο λόφο Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς, την κατασκευή λιμνοδεξαμενής για αναψυχή και για την άρδευση των καστανοτεμαχίων του Πάικου στην περιοχή των Λιβαδίων, την αναβάθμιση του Βοτανικού Κήπου Κρουσίων που μετονομάζεται σε Ινστιτούτο Βοτανικού Κήπου, τη δημιουργία χώρου αναψυχής και περιπατητικών μονοπατιών στην περιοχή Λιθωτού – Ποντοκερασιάς και τέλος τα δασικά έργα που υλοποιούνται στα Χίλια Δένδρα, τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο της φύσης, και στο άλσος Πεδινού. 
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Σαγρής απένειμε τιμητικές πλακέτες στο Διευθυντή Δασών Κιλκίς κ. Ιωάννη Μπαλαγιάννη και στο Δασάρχη Γουμένισσας κ. Αντώνη Τζάκο για τη μεγάλη προσφορά των δασικών υπηρεσιών του νομού στο δασικό χώρο.
Την εκδήλωση που έκλεισε μελωδικά, με τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς, τίμησαν με την παρουσία τους  ο Μητροπολίτης Κιλκίς κ. Απόστολος, οι Δήμαρχοι Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου, Γουμένισσας Σ.  Παπαπαναγιώτου, Κρουσίων Ν. Παπαδόπουλος, Γαλλικού Γ. Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς, ο αντινομάρχης Κιλκίς Τ. Αμανατίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Φωτιάδης, ο αντιδήμαρχος Κιλκίς, Ι. Μιχαηλίδης, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΒΙ.Ζ Γ. Γίτσος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κ. Γιαννόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς Ι. Πέστριβας, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κιλκίς Α. Μαυρόπουλος, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη δασικών υπηρεσιών, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. 

Εγκαίνια στη Γουμένισσα
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης θα εγκαινιάσει αυτή την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι τη λειτουργία του αποκατεστημένου παραδοσιακού μύλου Γιαπατζή στη Γουμένισσα.