Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 8:40:48 πμ
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 16:55

Πάμε μαζί από την πρώτη Κυριακή

mpalaskas


Κατακλύστηκε το Κιλκίς και ο κεντρικός του δρόμος από την αγάπη των δημοτών προς τον Νομάρχη και υποψήιο Δήμαρχο Βαγγε΄λη Μπαλάσκα, στην κορύφωση της προεκλογικής του εκστρατείας, το βράδυ της Παρασκευής, επί της 21ης Ιουνίου. Επευφημούμενος συνεχώς ο κ. Μπαλάσκας ανέπτυξε το προεκλογικό του πρόγραμμα με τις δεσμεύσεις του έναντι τφων πολιτών. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στα πεπραγμένα της δημοτικής διοίκησης του κ. Τερζίδη.
Ο κ Μπαλάσκας, ειπε μεταξύ άλλων:
«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που είστε εδώ όλοι απόψε μαζί μας για να ενισχύσετε την προσπάθεια του Δημοτικού Συνδυασμού ΄΄Στροφή στο Δημότη΄΄ αλλά και το δικό μου προσωπικό αγώνα για το νέο διευρυμένο Δήμο Κιλκίς
Η παρουσία σας μας οπλίζει με  δύναμη, μας δίνει θάρρος. Χαλυβδώνει τη θέληση και την πίστη μας να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε νικηφόρα μια πορεία που ξεκινήσαμε μαζί πριν από λίγους μήνες.
Με τη δική σας συμμετοχή, με τη δική σας θετική ψήφο την Κυριακή θα κάνουμε την πραγματική στροφή στο Δημότη. Δεν είναι σχήμα λόγου, το εννοώ και το πιστεύω.  Δύναμή μας είστε εσείς ο δημότης. Ο δημότης από το Κιλκίς, ο δημότης των Κρουσίων, των Μουριών, του Χέρσου, της Δοϊράνης, του Γαλλικού και της Πικρολίμνης.
Ο δημότης που ζει στον τόπο του και δημιουργεί, που είναι νοικοκύρης, που έχει όνειρα και ανησυχίες για την περιοχή του και θέλει στο τιμόνι του Δήμου τους ικανούς και τους έντιμους αλλά και νέους ανθρώπους για να δοκιμαστούν κι αυτοί στην Αυτοδιοίκηση, να δημιουργήσουν, να εργαστούν για να πάει μπροστά ο τόπος μας.
Εμείς, φίλες και φίλοι, πριν από λίγους μήνες πήραμε το δρόμο μας. Ζυγίσαμε τα υπέρ και τα κατά του νέου νομοθετικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Καλλικράτη και αποφασίσαμε  ότι παρά τις δυσκολίες που θα βρούμε στο διάβα μας, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε διαρκείς μάχες για το καλό και το συμφέρον του διευρυμένου Δήμου Κιλκίς. Αυτής της νέας μεγάλης γεωγραφικής ενότητας που έχει σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.
Ξεκινήσαμε όλοι μαζί μια υγιή προσπάθεια, με θέσεις, με τεκμηριωμένες προτάσεις για το Δήμο Κιλκίς. Χωρίς να λαϊκίζουμε , χωρίς να δημαγωγούμε. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε κοινωνήσει στον πολίτη τις απόψεις μας για το πώς βλέπουμε το νέο Δήμο Κιλκίς και το δημότη στο νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον, με επίμονο και ανεξάντλητο διάλογο του κάναμε γνωστές τις θέσεις μας για το μοντέλο διοίκησης και οργάνωσης του διευρυμένου Δήμου, για τους τρόπους λειτουργίας και ανάπτυξης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, για τις δομές της αστικής ανάπτυξης.

Κοντά στους δημότες
Όλους αυτούς τους μήνες μας βλέπετε συνεχώς στην πόλη και στα χωριά σας. Συζητάμε μαζί σας, καταγράφουμε τις προτάσεις σας, ξαναχτίζουμε μέρα με τη μέρα μια σχέση που στηρίζεται στην ειλικρίνεια, στην αλήθεια, στην εμπιστοσύνη.
Όλο αυτό το διάστημα δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν έντιμο και καθαρό αγώνα. Όλα στο φως. Δεν ήμασταν απόντες από κανένα προσκλητήριο. Ούτε ανακαλύψαμε ξαφνικά τη Διοίκηση και μαζί της το κέντρο άσκησής της δηλ. το Δήμο Κιλκίς.
Δεν θέσαμε στο επίκεντρο της αυτοδιοικητικής μάχης την προσωπική επίθεση, την υποβάθμιση και την προσωπική μείωση των κρατούντων στο Δήμο Κιλκίς.  Δεν κατηγορήσαμε κανέναν, δεν πήραμε μέρος σε σενάρια και σε καταστάσεις ανθρωποφαγίας, δεν στοχοποιήσαμε κανέναν.
Δική μας συνειδητή επιλογή είναι να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα  και να προτάξουμε πρώτα και πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου μας, μακριά από επικοινωνιακές ρουκέτες και πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς. Στηριζόμενοι σε επιχειρήματα, σε σοβαρές αποδείξεις που φανερώνουν πασίδηλα τι έγινε και τι δεν έγινε στο Δήμο του Κιλκίς. Και οι σοβαρές αποδείξεις κυρίες και κύριοι είναι ότι ο Δήμος Κιλκίς, παρά τις βασικές  υποδομές που υλοποιήθηκαν τα περασμένα χρόνια, στην πόλη, είναι μια τσιμεντένια πρωτεύουσα, γκρίζα και καταθλιπτική.
Με πόλη  που έχει χάσει τη φρεσκάδα και την ομορφιά της. Πόσοι και πόσοι επισκέπτες που έχουν έρθει, δε λένε σε μας και στους φίλους μας ότι οι είσοδοι, η ουσιαστική βιτρίνα του Κιλκίς, είναι σε άθλια κατάσταση και προιδεάζουν αρνητικά τον καθένα για αυτά που θα δει και θα συναντήσει. Δρόμοι γεμάτοι από αυτοκίνητα και στριγμωγμένα παρκαρίσματα, δρόμοι – στέκια για τα αδέσποτα ζώα που ορισμένες φορές αποτελούν τη σοβαρή απειλή για τους διερχόμενους είναι η εικόνα αυτής της πόλης. Όλοι το ομολογούν και το παραδέχονται. Το Κιλκίς έχει χάσει την αισθητική του, απουσιάζει τραγικά το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κατά καιρούς είναι περιορισμένης κλίμακος και αμφιβόλου αποτελέσματος.
Η θέση μας είναι ότι πρέπει να δώσουμε ζωντάνια στην πόλη μας. Να την ξαναφτιάξουμε όμορφη, σύγχρονη και  λειτουργική. Με οργανωμένα δίκτυα εξυπηρέτησης, μια πόλη φιλική στο δημότη και στους επισκέπτες.    

Ισόρροπη ανάπτυξη
Διακηρύττουμε την ισόρροπη, την πολύπλευρη ανάπτυξη στο νέο διευρυμένο Δήμο. Η οποία θα επιτευχθεί βάσει ενός οργανωμένου σχεδιασμού. Ότι θετικό παρουσιάζει κάθε περιοχή θα αναδειχθεί και θα ενισχυθεί, με τις απαραίτητες υποδομές και δράσεις. Στόχος μας δεν είναι να ισχυροποιήσουμε ένα ακόμη υδροκέφαλο αστικό κέντρο σε βάρος των άλλων έξι Δημοτικών Περιφερειών που  συναποτελούν οργανικά τη διοικητική μορφή του Δήμου Κιλκίς αλλά να αναπτύξουμε την κάθε Περιφέρεια με ότι δικαιούται και με ότι χρειάζεται.
Είναι σαφές ότι θα αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας. Ο φυσικός πλούτος, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, οι βιομηχανικές ζώνες του Σταυροχωρίου και της Νέας Σάντας, είναι τα ισχυρά μας σημεία, οι τομείς πάνω στους οποίους επενδύουμε για να φέρουμε και τα προσδωκόμενα αποτελέσματα:  Ανάπτυξη, απασχόληση, ποιότητα ζωής.  
Υποστηρίζουμε με θέρμη την πρότασή μας για την ανάπτυξη της διατροφικής γεωργίας σε  συνδυασμό με την τυποποίηση των παραγόμενων τοπικών αγροτικών μας προϊόντων. Με όχημα την άριστη αγροτική παραγωγή δένουμε τον Πρωτογενή με το Δευτερογενή Τομέα και κάνουμε δυναμικό άνοιγμα στις αγορές της συμπρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας. Αυτή  είναι μια πρόταση που ενισχύει το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για απασχόληση.
Βεβαίως, το θέμα της απασχόλησης είναι ακανθώδες. Εμείς φιλοδοξούμε να  δώσουμε τον αγώνα μας για να εμποδίσουμε τη φυγή των νέων Κιλκισιωτών από τον τόπο τους. Γιατί θέλουμε τους νέους μας να ζουν και να δραστηριοποιούνται εδώ, ως ενεργοί πολίτες αυτού του Δήμου. Γι΄αυτό και ενθαρρύνουμε δράσεις που αναφέρονται στην πράσινη ανάπτυξη, στην εκμετάλλευση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, γι’ αυτό και δίνουμε ειδικό βάρος στις νέες τεχνολογίες, στα ευρυζωνικά δίκτυα, με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων και στη νεανική τοπική επιχειρηματικότητα.  
Η Παιδεία και ο Πολιτισμός έχουν πρωτεύουσα θέση στο πρόγραμμά μας, ως δομές που προάγουν την εκπαίδευση, τη γνώση, τον τοπικό μας πολιτισμό.
Εξίσου πρωτεύουσα θέση για εμάς έχει ο αδύναμος συνδημότης μας. Οφείλουμε να είμαστε πάντοτε κοντά του και δεν εννοώ  μόνο ως φυσική παρουσία αλλά και να του δείχνουμε εμπράκτως το ενδιαφέρον μας. Ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας το οποίο προσφέρουν στον αδύναμο συμπολίτης μας τα Προγράμματα΄Κοινωνική Μέριμνα και ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄. Ε, λοιπόν εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε σκληρή μάχη για να συνεχιστούν αυτές οι  επιτυχημένες κοινωνικές δομές και στο διευρυμένο Δήμο του Κιλκίς.  Όσο περνάει από το χέρι μας δε θα επιτρέψουμε να μπει ταφόπλακα σε τόσο χρήσιμα προγράμματα.   
Πυλώνας ανάπτυξης είναι για εμάς και ο τουρισμός. Το φυσικό τοπίο και οι αμέτρητες περιοχές φυσικού κάλλους είναι από μόνα τους οι φυσικοί σύμμαχοί μας για την ανάπτυξη οργανωμένων αγροτουριστικών δράσεων που θα προσελκύσουν εκατοντάδες επισκεπτών. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η ένταξη των ορεινών όγκων του Μπέλλες και των Κρουσίων στον τουριστικό χάρτη της χώρας ως επίσης και της λίμνης Δοϊράνης, με το θαυμάσιο οικοσύστημα, της περιοχής των Χιλίων Δένδρων, του Βοτανικού Κήπου Ποντοκερασιάς, του ιστορικού κάστρου του Π. Γυναικοκάστρου, της Πικρολίμνης καθώς και άλλων επισκέψιμων χώρων αναψυχής.  
Δε λέμε σε καμία περίπτωση ότι όλα θα γίνουν με σφιχτές προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα. Δε λέμε ανέφικτα πράγματα γιατί δε θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, γιατί δεν υποτιμούμε την κρίση και το κριτήριο κανενός. Εκείνο που σας λέμε είναι ότι θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας,  ότι θα παλέψουμε και δε θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με παρωχημένες αντιλήψεις, με το κατεστημένο του παρελθόντος για να δώσουμε αισιοδοξία στον τόπο μας και ελπίδα στο δημότη. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, στη δίνη μιας βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης ο δημότης θέλει να ζει σε ένα περιβάλλον ασφαλείας και σταθερότητας. Αυτή λοιπόν την ασφάλεια, αυτή τη σιγουριά θέλουμε να δώσουμε στο δημότη μας, μαζί με την ελπίδα ότι θα προσπαθήσουμε μαζί να χαράξουμε και να πορευθούμε σε δρόμους δημιουργίας για το Δήμο Κιλκίς.    

Δεχθήκαμε λάσπη
Δεχθήκαμε όλο αυτό το διάστημα ύβρεις, αντίπαλοι ένθεν κακείθεν εκτόξευσαν  τόνους λάσπης  για μία υπόθεση, η οποία με δική μας παρέμβαση, πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης. Δεχθήκαμε  άδικες επιθέσεις, σε προσωπικό επίπεδο, που στερούνται λογικής και αλήθειας, μια άνευ όρων λυσσαλέα πολεμική.   
Η ευγένεια και η ψυχραιμία εξελήφθη ως αδυναμία. Και για μια φορά ακόμη κάποιοι έδειξαν πόσο μικρόνοες είναι, μές στη χαιρεκακία και το βόρβορο της συκοφαντίας και της λάσπης στον οποίο συνήθιζαν να ζουν. Δε θα τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο που διάλεξαν. Ούτε και θα υιοθετήσουμε τη μικρόψυχη συμπεριφορά τους. Εμείς έχουμε το καθαρή τη συνείδησή μας και δεν φοβόμαστε τίποτε. Η Δικαιοσύνη θα λάμψει και οι κατήγοροι που σήμερα διατείνονται  ΄΄ότι άλλο είναι η συμμετοχή και άλλο η συνενοχή΄΄ θα τυφλωθούν απ΄τη λαμπρότητα του φωτός της.
Για εμάς αποφασίζει ο δημότης. Την δική του κρίση υπολογίζουμε και εκτιμούμε.  Στη δική του ετυμηγορία στηριζόμαστε. Οι δημότες στις 7 Νοεμβρίου αποφασίζουν. Αποφασίζουν να στηρίξουν την προοπτική του νέου Δήμου Κιλκίς. Με αισιοδοξία και τόλμη. Αποφασίζουν να δώσουν μια ευκαιρία στο αύριο, στον τόπο μας, στα παιδιά μας.
Οι δημότες ξέρουν ποιοι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν επάξια σε θέσεις ευθύνης, με αυξημένο το αίσθημας της ευθύνης και της συνέπειας. Στις 7 Νοεμβρίου οι δημότες θα κάνουν μια πραγματική Στροφή στο Δημότη. Πάμε μπροστά, πάμε μαζί από την πρώτη Κυριακή.»