Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 11:40:03 πμ
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 21:46

Παρέμβαση Ψωμιάδη για προβλήματα αγροτών

psomiadis


Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τα εκκρεμή προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι «η έλλειψη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής έχουν οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο στο χείλος της αβύσσου» και ζητά από τους Υπουργούς να παρέμβουν άμεσα «ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας εν γένει.» «Η αγροτική παραγωγή μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό είναι οι βάσεις της ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η χώρα μας», κατέληξε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, για μία ακόμη χρονιά ο αγροτικός κόσμος της βόρειας Ελλάδας είναι ανάστατος καθώς τα εκκρεμή προβλήματα και η έλλειψη συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής τον έχουν οδηγήσει στο χείλος της αβύσσου.
Πριν λίγες μέρες δέχθηκα την επίσκεψη αγροτών από τη Χαλκιδική, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς χρόνια προβλήματα δεν βρίσκουν λύση ενώ οι καλλιεργητές της πράσινης ελιάς είναι απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια.
Μεταξύ άλλων, οι αγρότες διεκδικούν τη δημιουργία μητρώου αγροτών, τη μείωση του κόστους παραγωγής (με τη μείωση του κόστους των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου transit, των αγροτικών εργαλείων και των μηχανημάτων), την αναγραφή ανώτερης τιμής πώλησης σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα, την καθιέρωση της πληρωμής του ΕΛΓΑ από τον καταναλωτή όπως συμβαίνει σε όλα τα εξωαγροτικά προϊόντα, την εφαρμογή του νόμου 166/2003 για την εντός μηνός από την κοπή του τιμολογίου εξόφληση και χρηματοδότηση των εμπόρων από τις τράπεζες, τη αναπροσαρμογή των δεικτών άρδευσης με βάση τους δείκτες του 1987 μέχρι σήμερα, την επιστροφή του ΦΠΑ στο 13% και την καταβολή 2 ευρώ ανά ελαιόδεντρο.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας εν γένει. Η αγροτική παραγωγή μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό είναι οι βάσεις της ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η χώρα μας.

Για ΟΣΕ
Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με την απόφαση της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ να διακοπούν τα διεθνή δρομολόγια των κλιναμαξών προς Σόφια και Κωνσταντινούπολη.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι «τα συγκεκριμένα δρομολόγια ήταν από τις ελάχιστες συγκοινωνιακές διεξόδους της Θεσσαλονίκης προς την Ευρώπη, μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές αεροπορικών δρομολογίων προς το διεθνή χώρο, αλλά και την παντελή απουσία ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς το Λιμάνι της πόλης» και ζητά απτό τον Υπουργό να παρέμβει για «να ανακληθεί η απόφαση περικοπής των ως άνω δρομολογίων κλιναμαξών προς Σόφια και Κωνσταντινούπολη».  «Η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία δεν αντέχουν άλλη υποβάθμιση» καταλήγει ο κ. Ψωμιάδης.