Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 6:37:25 μμ
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 13:04

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαψεύδει τον Κώστα Κιλτίδη και o Κιλτίδης το Υπουργείο

Καμιά ώριμη μελέτη δεν υπάρχει για οποιοδήποτε αερδευτικό έργο στο ν. Κιλκίς, απεφάνθη ο Υπουργός Αγοριτκής Ανάπτυξης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Φραγγίδη.


Με την απάντησή του αυτή το Υπουργείο ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτο τον πρώην βουλευτή και Υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη, ο οποίος κατ’ επανάληψη -η τελευταία φορά σε συνέντευξη τύπου πριν τρεις μήνες- είχε κατηγορήσει για αδράνεια υλοποίησης -κατασκευής αρδευτικών έργων (φράγμα Μεταξοχωρίου, αρδευτικό Κάρπης και αρδευτικό Γουμένισσας) για τα οποία είπε ότι υπήρχαν έςτοιμες εφαρμοστικές μελέτες.
Κατ’ αρχήν καταχωρίζουμε τη σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Γιώργου Φραγγίδη.
«Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο Βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης υπέβαλλε στις 16 Δεκεμβρίου 2021 ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Σπήλιο Λιβανό που αφορούσε α) την ετοιμότητα μελετών για την κατασκευή φράγματος ή άλλων αρδευτικών έργων στο νομό Κιλκίς και β) αν υπάρχει στον Προγραμματισμό του Υπουργείου η ένταξη του έργου «κατασκευή φράγματος Μεταξοχωρίου-Τερπύλλου».
Στις 28 Ιανουαρίου 2022 ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε ότι καμία μελέτη δεν έχει εκπονηθεί ή χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΑΑΤ για την κατασκευή φράγματος στην Περιοχή Μεταξοχωρίου – Τερπύλλου και δεν υφίσταται καμία ώριμη μελέτη για οποιοδήποτε άλλο αρδευτικό έργο στο νομό Κιλκίς.
Σας αποστέλλουμε συνημμένα τα έγγραφα των σχετικών απαντήσεων στην ερώτησή μας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

Τι λένε τα έγγραφα του υπουργείου
Στο πρώτο έγγραφο από 28 Ιανουαρίου 2022 ο υφυπουργός Γ. Στύλιος επικαλούμενο το δεύτερο έγγραφο, αυτό του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη – είναι το ίδιο πρόσωπο που επικαλέστηκε στα έγγραφά του και ο κ. Κώστας Κιλτίδης- τονίζει
Δεν έχει χρηματοδοτηθεί ή εκπονηθεί από το ΥΠΑΑΤ για την κατασκευή φράγματος στο Μεταξοχώρι καμιά μελέτη. Επίσης δεν υφίσταται καμιά ώριμη μελέτη για την κατασκευή άλλων αρδευτικών έργων στο ν. Κιλκίς.
Είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την εκπόνηση τεχνικών μελετών ωρίμανσης αναβάθμισης αρδευτικών δικτύων στην Τοπική Κοινότητα Σταθμού Μουριών.
Επίσης είναι ανοιχτές οι προσκλήσεις του Μέτρου 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τις δράσεις υποδομές εγγείων βελτιώσεων , βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης δέχεται τα αιτήματα για χρηματοδότηση έργων ή και μελετών από όλη την επικράτεια ώστε να αξιολογηθεί η δυνατότητα ένταξής τους στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ή σε άλλα.

Τι λέει ο Δημ. Παπαγιαννίδης
Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης είναι εκείνος που σαφέστατα και χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης αναφέρει:
Μελέτη Αρδευτικού Φράγματος
Μεταξοχωρίου
Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 είχε ενταχθεί στις 21-5-2009 η παραπάνω μελέτη με κωδικό 125 Α1 / 33….(στη συνέχεια περιγράφονται ποιο θα ήταν το αντικείμενο της μελέτης, τον σκοπό και τα οφέλη του φράγματος στη γεωργική παραγωγή)
Η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση της εν λόγω μελέτης δεν προχώρησε καθώς δεν εκδόθηκε σχετική Απόφαση έγκρισης Συμβατικών Τευχών για τη διεξαγωγή της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και με τη λήξη του προγράμματος 2007-2013 η εκπόνηση της μελέτης απεντάχθηκε.

Μελέτη Αρδευτικού Φράγματος Γουμένισσας
Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 είχε ενταχθεί στις 14-4-2009 η παραπάνω μελέτη με κωδικό 125 Α1 / 19….((στη συνέχεια περιγράφονται ποιο θα ήταν το αντικείμενο της μελέτης, τον σκοπό και τα οφέλη του φράγματος στη γεωργική παραγωγή)
Η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση της εν λόγω μελέτης δεν προχώρησε καθώς δεν εκδόθηκε σχετική Απόφαση έγκρισης Συμβατικών Τευχών για τη διεξαγωγή της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και με τη λήξη του προγράμματος 2007-2013 η εκπόνηση της μελέτης απεντάχθηκε.

Μελέτη αρδευτικής
λιμνοδεξαμενής Κάρπης
Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 είχε ενταχθεί στις 15-4-2009 η παραπάνω μελέτη με κωδικό 125 Α1 / 20….(στη συνέχεια περιγράφονται ποιο θα ήταν το αντικείμενο της μελέτης, τον σκοπό και τα οφέλη της λιμνοδεξαμενής στη γεωργική παραγωγή)
Η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση της εν λόγω μελέτης δεν προχώρησε καθώς δεν εκδόθηκε σχετική Απόφαση έγκρισης Συμβατικών Τευχών για τη διεξαγωγή της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και με τη λήξη του προγράμματος 2007-2013 η εκπόνηση της μελέτης απεντάχθηκε.
Αυτά αναφέρει ο κ. Παπαγιαννίδης στο έγγραφό του από τις 7 Ιανουαρίου προς την ηγεσία του Υπουργείου.
Και στα τρία έργα λοιπόν που επικαλέστηκε ο πρώην υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης το Υπουργείο απαντά πως όχι μόνο δεν υπάρχει ώριμη (εφαρμοστική) μελέτη, αλλά ούτε καν προκηρύχτηκε η εκπόνησή τους.
Όπως είναι ευνόητο ο λόγος πλέον ανήκει στον πρώην βουλευτή και Υφυπουργό επί ημερών μάλιστα που μνημονεύεται στην απάντηση Παπαγιαννίδη, να απαντήσει: Σε ποιες εφαρμοστικές μελέτες αναφέρονταν ο ίδιος και ποιους φακέλους επέδειξε στην τελευταία συνέντευξη τύπου;

 

ΚΙΛΤΙΔΗΣ:«Ας σοβαρευτούμε, πριν ο Νομός μας

απαξιωθεί σε πολιτικό περιεχόμενο»

Από τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή της Ν.Δ. δόθηκε η ακόλουθη απάντηση:

Επιστρέφοντας στην ενεργό πολιτική στον νομό μας, διαπίστωσα την ανυπαρξία θεσμικού διαλόγου, που προφανώς απαιτεί προτάσεις και δράσεις. Ως πρώτο θέμα έθεσα την λειτουργία των Νοσοκομείων και δεύτερο τις υποδομές, ιδίως στον γεωργικό τομέα.

Είδα και δυστυχώς συνεχίζεται, προσχηματική έως ευτελισμού προβολή ζητημάτων διαχείρισης και υπηρεσιακών διαδικασιών για δήθεν ενημέρωση πολιτών. Τόνισα την εγκληματική απραξία της περιόδου 2009-2020 και στηλίτευσα την ακύρωση ενταγμένων έργων με δέσμευση των οικονομικών πόρων για εκτέλεση αρδευτικών έργων. Μου ανταπάντησαν για μελέτες και τα τοιαύτα γραφικά.

Σήμερα «ξύπνησε» και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να ενημερώσει επί του θέματος. Πρέπει επιτέλους να γνωρίζουν, όσοι ενδιαφέρονται, πως γίνονται τα έργα υποδομής σε ένα νομό. Αν υπάρχουν εντάξεις έργων με δέσμευση των οικονομικών πόρων, οι όποιες μελέτες επικαιροποιούνται, γίνονται τα τεύχη δημοπράτησης και προκηρύσσεται ο διαγωνισμός. Προμελέτες και επικαιροποίηση τότε, 2008-2009 έκανε κατά κόρον η Τεχνική Υπηρεσία του Νομού μας (της τότε Νομαρχίας).

Στην απάντηση του ΥΠΑΑΤ αναφέρεται ρητώς ότι εντάχθηκαν τον Μάϊο του 2009 τρία αρδευτικά έργα με δέσμευση των προβλεπόμενων πόρων για την υλοποίηση τους. Εργάστηκα επί ημέρες και μήνες για να υλοποιηθούν τα φράγματα Μεταξοχωρίου και Κάρπης, όπως γνωρίζουν καλά οι συνεργάτες μου και ιδίως από το νομό μας. Οι μελέτες έγιναν από οργανωμένα γραφεία και την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας. Πριν από δύο μήνες έδειξα την θεμελιώδη μελέτη του φράγματος  Μεταξοχωρίου σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του νομού μας.

Ο ογκωδέστατος φάκελος προφανώς δεν ήταν οφθαλμαπάτη. Δυστυχώς οι επικαιροποιημένες μελέτες και να υπάρχουν θα ήταν άχρηστες, αφού χρειάζεται επικαιροποίηση πριν από περίπου 3-6 μήνες πριν από την δημοπράτηση. Για να αντιληφτείτε το έγκλημα του 2010-2011 επί ΠΑΣΟΚ, διαγωνισμός για την εκτέλεση του δρόμου Μεγάλης Στέρνας – Ηλιόλουστο απεντάχθηκε ενώ είχε δημοσιευθεί. Θα άφηναν έργα εκατομμυρίων να εκτελεσθούν για αρδευτικά έργα; Έτσι απεντάχθηκαν τα τρία μεγάλα αρδευτικά έργα για το νομό μας. Στην συνέχεια η αδράνεια και η σιωπή  των θεσμικών φορέων του νομού μας  υπήρξε εκκωφαντική.  

 Όπως το 2009 έτσι και σήμερα δεσμεύτηκαν από το ΥΠΑΑΤ πόροι για τα προτεινόμενα αρδευτικά έργα Μουριών και Γουμένισσας. Μη ξεχνάτε ότι υπάρχει και η διαδικασία της μελετοκατασκευής.

Λοιπόν, όλα υπήρχαν το 2009 και παρεδόθησαν. Αν από την Νομαρχία έχουν απολεσθεί στοιχεία και πάλι δεν έχουν μεγάλη αξία. Το μέγα ερώτημα παραμένει. Τι έγινε από το 2009 έως το 2020;

Έστω και οι φωνές μου, με γνώση πιστεύω, ότι ωφέλησαν.

Ας σοβαρευτούμε και ας επιδείξουμε τον οφειλόμενο σεβασμό στους πολίτες και το μέλλον του νομού μας.