Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 9:58:22 μμ
Τρίτη, 11 Μαϊος 2010 13:21

51η Αιμοδοσία και εκδρομή σε Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη

Με αθρόα προσέλευση μελών και φίλων διενεργήθηκε την Κυριακή 18 Απριλίου η 51η αιμοδοσία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γουμένισσα "Άγιος Τρύφων". Η αιμοδοσία διενεργήθηκε σε συνεργασία με το σχετικό τμήμα του νοσοκομείου Κιλκίς. Μεταξύ των προσελθέντων αναφέρονται χαρακτηριστικώς οι περιπτώσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο Γουμένισσας, αθλητών του Παλαιστικού συλλόγου και  μέλη του Super 3 ΑΡΗ Γουμένισσας. Στα 26 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Τράπεζας Αίματος (1984-2010) έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών που προσέρχονται και αιμοδοτούν ενισχύοντας έτσι το απόθεμα της Τράπεζας Αίματος. Όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της κοινωνικής προσφοράς και αισθάνονται σαν άνθρωποι την ηθική  ικανοποίηση ότι κάνουν τον καθήκον τους σώζοντας μια ζωή.

Στις 18-24 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ετήσια εκδρομή του Συλλόγου στην Πράγα-Βουδαπέστη-Βιέννη.
Στην Πράγα οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να δουν τον καθεδρικό ναό, γοτθικού ρυθμού του Αγ. Βίτου, το κάστρο του Χράτσανυ, που ήταν για αιώνες το ανάκτορο των βασιλέων της Βοημίας, τα ανάκτορα Κίνσκι και Τσερνίν και τη Λορέτα, που  στεγάζει το φημισμένο ήλιο της Πράγας με 6.222 διαμάντια, ενώ διέσχισαν τη γραφική γέφυρα του Καρόλου με τα δεκάδες γλυπτά και περπάτησαν στο ιστορικό κέντρο.
Στη Βουδαπέστη, στη λεωφόρο της Δημοκρατίας θαύμασαν τα καλοδιατηρημένα κτίρια, το ογκώδες σε ρυθμό μπαρόκ Κοινοβούλιο, περπάτησαν στην πλατεία των Ηρώων, με το μνημείο της Χιλιετηρίδας, επισκέφθηκαν το ναό του Αγίου Στεφάνου και πέρασαν στη Βούδα από τη γέφυρα των Λεόντων. Στον Πύργο των ψαράδων είδαν τα κάστρα και την Εκκλησία του Ματίας, στο λόφο Γκέλερτ την πανοραμική θέα της Βούδας και της Πέστης και το άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν κοσμήματα από το Caprice (εργαστήριο επεξεργασίας διαμαντιών). Επισκέφθηκαν το υπέροχο πάρκο και απόλαυσαν μια ονειρική κρουαζιέρα στο Δούναβη.
Στην πόλη της μουσικής, στη Βιέννη, επισκέφθηκαν τα ανάκτορα Χόφεμπουργκ, την Όπερα, και περπάτησαν στη Ring Stasse με το θαυμάσιο πάρκο.
Η εκδρομή στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και όλοι δώσανε ραντεβού για την επόμενη